רפואת ריאות

האם קיים קשר בין עישון ובין תגובה לטיפול בחולי Rheumatoid Arthritis? (מתוך Arthritis and Rheumatism)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-22 בספטמבר 2010 ב- Arthritis and Rheumatism עולה כי בקרב מטופלים עם Rheumatoid Arthritis (RA) בשלב מוקדם, נמצא קשר בין עישון ובין תגובה ירודה לטיפול ב-Methotrexate ומעכבי TNF.

לדברי החוקרים, בעבודות קודמות נמצא קשר בין עישון סיגריות ובין שימוש רב יותר בתרופות מקבוצת ה-Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs (DMARDs) בחולים עם RA מוקדם. כמו כן, עישון נקשר להחמרה רדיולוגית במטופלים עם מחלה מתקדמת יותר. עם זאת, בספרות קיימים נתונים מעטים בלבד על הקשר בין עישון ובין התגובה האישית של כל מטופל לטיפול התרופתי. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את ההשפעה של עישון על התגובה לטיפול בחולי RA.

החוקרים בדקו נתונים על 1,621 משתתפים ממחקר ה- Epidemiological Investigation of Rheumatoid Arthritis (EIRA) שנערך בשנים 1996-2006 וכלל מטופלים עם RA בשלב מוקדם. באמצעות מספר זיהוי אישי שניתן לכל משתתף במחקר, הצליבו החוקרים את המידע שנאסף עם נתוני מעקב על פעילות המחלה והטיפול מה- Swedish Rheumatology Register.

החוקרים מדווחים כי נמצאו נתוני מעקב על 1,430 משתתפים ממחקר ה-EIRA. מקרב משתתפים אלו, 873 החלו טיפול ב-Methotrexate כתרופה בודדת בעת ההצטרפות, ו-535 משתתפים החלו בהמשך טיפול במעכבי-TNF (Infliximab, Etanercept או Adalimumab) כטיפול הביולוגי הראשון. יעד המחקר העיקרי היה תגובה טובה ע”פ EULAR, שהוגדרה כציון DAS28 נמוך מ-3.2 בביקורי המעקב וירידה של יותר מ-1.2 נקודות בהשוואה לציון הבסיסי. יעד מחקר משני היה נסיגה ע”פ EULAR, שהוגדרה כציון DAS28 נמוך מ-2.6 בביקורי המעקב. החוקרים בדקו את ההשפעה של עישון סיגריות על התגובה לטיפול, בהשוואה למשתתפים שלא עישנו מעולם.

מתוצאות המחקר עולה כי 36% מהמשתתפים שלא עישנו מעולם השיגו תגובה לטיפול ב-Methotrexate לאחר 3 חודשי טיפול, לעומת 27% מהמשתתפים שעישנו בהווה (p=0.05). כמו כן, 43% מהלא-מעשנים השיגו תגובה טובה לטיפול במעכבי TNF לאחר 3 חודשים, לעומת 29% מהמעשנים (p=0.03).

לאחר תקנון רב-משתני לגורמים קליניים, סרולוגיים וגנטיים, נמצא קשר בין עישון בהווה ובין סיכוי נמוך יותר להשיג תגובה טובה לטיפול ב-Methotrexate (OR 0.6, 95% CI 0.36-0.94) ומעכבי TNF (OR 0.52, 95% CI 0.29-0.96).

החוקרים מוסיפים כי כאשר נבדק הקשר בין עישון ובין הסיכוי לנסיגת המחלה, נמצאו תוצאות דומות. כמו כן, לא נמצא קשר בין עישון בעבר ובין ירידה בסיכוי לתגובה לטיפול התרופתי.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין את התכנון התצפיתי והיעדר נתונים על הסיבות לשינוי בטיפול התרופתי. בנוסף, איבוד משתתפים במהלך המעקב עלול לפגוע בתוקפו של המחקר, בייחוד אם למשתתפים שלא המשיכו במעקב היו הרגלי עישון שונים מאלו שנותרו במחקר.

החוקרים מציעים הסברים אפשריים לקשר בין עישון והתגובה לטיפול באוכלוסיה זו, כולל אינטראקציות פרמקודינמיות או פרמקוקינטיות בין התרופות והעישון, או האפשרות שמעשנים סובלים ממחלה פרסיסטנטית יותר.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי במעשנים עם RA בשלב מוקדם נצפה סיכוי נמוך יותר לתגובה טובה לטיפול התרופתי. לפיכך הם ממליצים לקחת בחשבון את מצב העישון של המטופל בעת הערכת הסיכוי לתגובה לטיפול, ומציינים כי דרושים מחקרים נוספים, על מנת להעריך האם הפסקת עישון לפני הטיפול עשויה לשפר את סיכויי התגובה באוכלוסיה זו.

Arthritis and Rheumatism, 2010

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, כאשר הירידה בסיכון בולטת במיוחד 3-4 שנים לאחר הפסקת עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקוריאה שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים ממאגר Korean National Health Insurance Service Database. מדגם המחקר כלל 6,230,189 משתתפים מדרום קוריאה שעברו שתי בדיקות […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה