רפואת ריאות

האם מטפורמין עשוי למנוע סרטן של המעי הגס והריאה? (מתוך Cancer Prevention Research)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

בגיליון ספטמבר 2010 של ה- Cancer Prevention Research, פורסמו מחקר קליני ומחקר חיות שבחנו את ההשפעה של Metformin על הסיכון לסרטן. מהתוצאות עולה כי התרופה עשויה למנוע את ההתפתחות של נגעים טרום-ממאירים במעי הגס והרקטום, וכי היא עיכבה התפתחות של סרטן ריאה בעכברים. באותו הגיליון פורסמה גם סקירה ספרותית על מטפורמין ותרופות אחרות מקבוצת הביגואנידים באונוקולוגיה.

המחקר ההומאני שפורסם נערך ביפן, במטרה להעריך את ההשפעה של מטפורמין על הופעת Rectal aberrant crypt foci (ACF). המחקר כלל 26 משתתפים לא-סוכרתיים עם ACF ידוע. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי לקבלת טיפול בן חודש במטפורמין במינון 250 מ”ג/יום (n=12), או לקבוצת ביקורת ללא טיפול (n=14). המשתתפים עברו בדיקת קולונוסקופיה בעת ההצטרפות ולאחר סיום הטיפול, על מנת להעריך את מספר ה-ACF. כמו כן בדקו החוקרים את פרוליפרציית תאי האפיתל במעי באמצעות ה- proliferating cell nuclear antigen labeling index, ואת פעילות האפופטוזיס בתאים, באמצעות Terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick-end labeling.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה לתחילת המחקר, לאחר חודש טיפול מספר ה-ACF ירד בקבוצת הטיפול, ואילו בקבוצת הביקורת הוא נותר ללא שינוי. כמו כן, בקבוצת הטיפול נצפתה ירידה מובהקת ב- Proliferating cell nuclear antigen index של תאי אפיתל המעי, והפעילות האפופטוטית נותרה ללא שינוי.

החוקרים מדווחים כי במחקר לא נצפו תופעות לוואי במהלך הטיפול בתרופה, כולל חמצת לקטית, היפוגליקמיה או שלשול.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי זהו המחקר הראשון אשר הדגים כי מטפורמין דיכא את שגשוג תאי האפיתל ואת יצירת ה-ACF במעי. הם מסכמים כי התרופה עשויה לסייע במניעת התפתחות של סרטן המעי הגס והרקטום.

המחקר השני הינו מחקר אמריקאי, שבחן את ההשפעה של מטפורמין על מניעת סרטן ריאה הקשור לעישון במודל עכברים. החוקרים כותבים כי אחד האירועים החשובים הראשונים במהלך התפתחות של סרטן ריאה הקשור לעישון, הוא הפעלה של מסלול ה- mammalian target of rapamycin (mTOR). הם מסבירים כי מטפורמין משפעל פרוטאין קינאז (AMP-activated protein kinase, AMPK), אשר עשוי לעכב את מסלול ה-mTOR, ובכך למנוע התפתחות של ממאירות זו.

החוקרים חשפו עכברים ל-4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK), שהינו קרצינוגן המצוי בטבק. לאחר מכן קיבלו העכברים מטפורמין פומי (באמצעות מי השתיה).

מתוצאות המחקר עולה כי לאחר 12 שבועות (המהווים כ-10% מתוחלת החיים של העכבר) נצפתה ירידה של 33% בהתחלקות תאי הגידול וירידה של 34% בגודל הגידול בעכברים שטופלו במטפורמין. לעומת זאת, כל העברים שלא טופלו במטפורמין פיתחו סרטן ריאה הקשור לקרצינוגן הטבק. החוקרים מוסיפים כי באופן כללי, צמצם הטיפול בתרופה את עומס הגידול ב-53%, כאשר ריכוז התרופה היציב בפלזמה היה ברמות מתאימות לבני אדם.

עם זאת, בריכוזים אלו נצפה עיכוב מינימאלי של מסלול ה-mTOR בגידולי הריאה. בשלב זה  קיבלו העכברים את התרופה במתן אינטרא-פריטונאלי, על מנת להשיג ריכוזים גבוהים יותר של מטפורמין. החוקרים מדווחים כי ריכוזי התרופה בפלזמה היו גבוהים יותר לאחר הזרקה אינטרא-פריטונאלית, לעומת לאחר המתן הפומי. הם מציינים כי ברקמת הכבד של העכברים נצפה עיכוב של AMPK ושל מסלול ה-mTOR. לעומת זאת, ברקמת הריאה של העכברים לא נצפה עיכוב של AMPK, אך עם זאת נצפה עיכוב של מסלול ה-mTOR ושל סמני גדילה וחלוקת תא נוספים, כולל עיכוב של זרחון הרצפטור IGF-1R/IR. בעכברים שטופלו במטפורמין אינטרא-פריטונאלי למשך 12 שבועות, נצפתה ירידה של 72% בעומס הגידול.

לאור תוצאות המחקר מעריכים החוקרים כי מטפורמין הוביל לעיכוב ההתפתחות של גידול ריאה הנגרם מקרצינוגן הטבק, הן במתן פומי והן בהזרקה אינטרא-פריטונאלית. הם משערים כי מנגנון הפעולה של התרופה מערב שחרור הורמונים מהכבד, ומתכננים כעת מחקר קליני בנושא.

בסקירת הספרות שפורסמה, מסביר הכותב כי מטפורמין משפיע על מטבוליזם האנרגיה התאי, בניגוד להשפעה הרעילה הישירה של כימותרפיה או הקרנות על התאים. כמו כן, במטופלים מסויימים ובייחוד בחולי סוכרת, מטפורמין עשוי לצמצם את רמתם של הורמוני גדילה שונים, כולל אינסולין.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי ייתכן ומטפורמין מעכב את התפתחות הגידול באמצעות צמצום של רמות האינסולין וה-IGF-1. הכותבים ציינו כי מדובר בתרופה וותיקה שאינה משווקת תחת פטנט יותר, ועל כן עלול לעלות קושי בגיוס המימון למחקרים הקליניים.

Cancer Prev Res (Phila Pa). 2010;3:1049-1052

Cancer Prev Res (Phila Pa). 2010;3:1060-1065

Cancer Prev Res (Phila Pa). 2010;3:1066-1076

Cancer Prev Res (Phila Pa). 2010;3:1077-1083

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • האם SBRT יעיל כמו ניתוח לטיפול בגרורות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום? (Int J Radiat Oncol Biol Phys)

    האם SBRT יעיל כמו ניתוח לטיפול בגרורות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום? (Int J Radiat Oncol Biol Phys)

    בחולים עם גרורות בודדות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום, הן קרינה סטראוטקטית (SBRT) והן טיפול ניתוחי הובילו לתוצאות דומות מבחינת הישרדות כוללת לאחר חמש שנים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Radiation Oncology. עם זאת, באלו שטופלו ניתוחיות תועדו שיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות ללא-מחלה טובים יותר, כמו גם מרווח זמן […]

  • האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    טיפול ב-Hydroxyurea (הידראה) אינו מפחית משמעותית רזרבה שחלתית בבנות ונשים עם מחלת אנמיה חרמשית ולכן ייתכן ואין צורך בטיפולים לשימור פוריות בטרם התחלת הטיפול התרופתי באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. המחקר כלל מספר מרכזים בצרפת והחוקרים בחנו את רקמת השחלות של 76 בנות ונשים צעירות עם אנמיה חרמשית, שעברו […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב- Belzutifanהדגים תוצאות טובות יותר משמעותית מ-Everolimus בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה ושיעורי תגובה אובייקטיבית בחולים עם סרטן כליה מתקדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. לאחר שנה וחצי, כרבע מהחולים תחת Belzutifan שרדו וללא התקדמות מחלה, זאת בהשוואה לפחות מ-10% מאלו תחת Everolimus. מחקר LITESPARK-005 הינו מחקר רב-מרכזי, בשלב […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה