רפואת ריאות

גורם סיכון ב- NSCLC מסכן ריפוי (מתוך ה- Journal of Thoracic Oncology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בגיליון אוגוסט של הירחון Journal of Thoracic Oncology, עולה כי גורם סיכון אחד ב- NSCLC (nonsmall-cell lung cancer ) פלישה לכלי הדם מסכן סיכוי לריפוי במחלה זו.

עפ”י ההנחה חולה עם NSCLC בשלב IA שעבר הוצאה ניתוחית של הגידול נרפא לאחר שחלפו 5 שנים מן הפעולה ללא חזרה של הגידול.

המחקר הנוכחי מצא כי חולים עם פלישה לכלי הדם הינם בעלי סיכון מוגבר משמעותית לחזרה מאוחרת יותר מ- 5 שנים לאחר הוצאה מלאה של הגידול.

יחד עם זאת, חולים ללא פלישה לכלי הדם, אפילו כאלו עם עבר של עישון, עשויים להחשב ככאלו שנרפאו לאחר 5 שנים אם אין עדות לחזרת הגידול בשלב זה.

המחקר ביקש לכמת את הסיכון לחזרה מאוחרת של גידול בחולי NSCLC בשלב IA אשר היו ללא חזרה של הגידול במהלך מעקב של 5 שנים.

החוקרים מציינים כי בשנים האחרונות היה שיעור גבוה יותר של זיהוי מקרי NSCLC מוקדמים לאור שיטת בדיקות סקר המוניות שהונהגה בארצם (יפן).

במסגרת המחקר נכללו 519 חולים שעברו כריתה של הגידול. 

מתוצאות המחקר עולה כי 434 נותרו ללא חזרה של הגידול במשך 5 שנים.  כל החולים הללו עברו מעקב חציוני של 44 חודשים מעבר לחמש השנים הנהוגות.  מתוך 434 חולים אלו, 21 (4.8%) פיתחו חזרה מאוחרת של המחלה לאחר 5 שנים מן הניתוח הראשוני.

בקרב 21 חולים אלו, מרווח הזמן החציוני ללא חזרה מנקודת הזמן של 5 שנים לאחר הוצאת הגידול הראשוני היה 14 חודשים.

ניתוח רב משתני הדגים כי פלישה לכלי הדם השפיעה באופן משמעותי על חזרה מאוחרת (< .038).  גורמי סיכון שנבדקו כללו עבר של עישון, סוג היסטולוגי ודיפרנציאציה היסטולוגית, אשר לא נמצאו כמשפיעים על חזרה מאוחרת.

הסיכוי ל- 5 שנים נטולות חזרת גידול לאחר 5 שנים ראשונות ללא חזרה עמד על 84% עבור חולים עם פלישה לכלי הדם, ו 95% עבור חולים ללא פלישה לכלי הדם (< .001).

מומחים, בתגובה על ממצאי המחקר, טוענים כי יש לערוך מחקרים נוספים בנושא על מנת לאושש את הממצאים הנוכחיים ולהביאם לכדי חשיבות קלינית.

לדברי המומחים, חשוב לדעת אם קיים סיכון מוגבר על רקע כלשהו לחזרת גידול, היות ולעניין השלכות לגבי החלטות טיפוליות.  לטענתם, רוב החזרות מופיעות בשנתיים הראשונות שלאחר ההוצאה הניתוחית של הגידול, ואם הן אינן מופיעות תוך 5 שנים, החולה נחשב ככזה שנרפא זאת עפ”י מספר מחקרים שבוצעו בנושא.

המומחים מציינים כי מעקב מעבר לתקופה של 5 שנים הינו בעייתי משלוש סיבות עיקריות האחת, העדר די מחקר באשר למעקב אחר חולי סרטן ריאה לאחר הוצאות ניתוחיות של הגידול, השנייה, העלויות הכרוכות במעקב ארוך טווח שכזה, והשלישית, הצורך בקרינה רבה לשם ביצוע המעקב האמור.

היבט נוסף בעניין, הינו אובדן יכולת המעקב אחר חולה במשך תקופה כה ממושכת, היות וחולים מפסיקים את המעקב הנעשה ע”י מומחה מתחום האונקולוגיה, ועל כן אובד המידע הרפואי אודותם.

המומחים מזכירים את תוצאות מחקר SEER, לפיהן 7 שנים לאחר ניתוח בחולי סרטן ריאה בני 70 79 שנים, הסיכון למות ממחלת לב הינו גדול יותר מן הסיכון למות מסרטן ריאות.

J Thorac Oncol

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • האם SBRT יעיל כמו ניתוח לטיפול בגרורות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום? (Int J Radiat Oncol Biol Phys)

    האם SBRT יעיל כמו ניתוח לטיפול בגרורות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום? (Int J Radiat Oncol Biol Phys)

    בחולים עם גרורות בודדות לריאות משנית לסרטן מעי גס ורקטום, הן קרינה סטראוטקטית (SBRT) והן טיפול ניתוחי הובילו לתוצאות דומות מבחינת הישרדות כוללת לאחר חמש שנים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Radiation Oncology. עם זאת, באלו שטופלו ניתוחיות תועדו שיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות ללא-מחלה טובים יותר, כמו גם מרווח זמן […]

  • טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב- Belzutifanהדגים תוצאות טובות יותר משמעותית מ-Everolimus בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה ושיעורי תגובה אובייקטיבית בחולים עם סרטן כליה מתקדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. לאחר שנה וחצי, כרבע מהחולים תחת Belzutifan שרדו וללא התקדמות מחלה, זאת בהשוואה לפחות מ-10% מאלו תחת Everolimus. מחקר LITESPARK-005 הינו מחקר רב-מרכזי, בשלב […]

  • האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם חדירה קטנה לפלאורה ויסראלית שיעורים נמוכים יותר משמעותית של הישרדות ללא-מחלה והישרדות ללא-הישנות, לצד שיעורי הישנות גבוהים יותר, ללא תלות בהיקף הכריתה הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. עם זאת, חדירה לפלאורה ויסראלית לא השפיעה משמעותית על ההישרדות הכוללת […]

  • הוספת טיפול הממוקד בגרורות עשוי לשפר הישרדות חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב (J Clin Oncol)

    הוספת טיפול הממוקד בגרורות עשוי לשפר הישרדות חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב (J Clin Oncol)

    הוספת טיפול ממוקד בגרורות לטיפול סיסטמי משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. המחקר בשלב 2 הינו מחקר אקראי, רב-מרכזי, שכלל 41 חולים עם אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב עם גרורות מעטות, אשר לקחו חלק במחקר EXTEND. המשתתפים במחקר חולקו באקראי […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Durvalumab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Durvalumab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על הרחבת אישור הטיפול ב- Durvalumab(אימפינזי) לחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ללא מוטציות ידועות ב-EGFR או ALK. ההתוויה החדשה תקפה למתן הטיפול התרופתי בשילוב עם טיפול כימותרפי מבוסס פלטינום כמשלב טרום-ניתוחי ולאחר מכן מתן טיפול משלים בתכשיר יחיד לחולים עם […]

  • תוצאות מאכזבות למשלב Vibostolimab עם Pembrolizumab כנגד סרטן ריאות (מתוך הודעת חברת Merck)

    תוצאות מאכזבות למשלב Vibostolimab עם Pembrolizumab כנגד סרטן ריאות (מתוך הודעת חברת Merck)

    מחקר אקראי בשלב 3 שנועד להשוות שני משלבי טיפול קו-ראשון כנגד סרטן ריאות הופסק בשלב מוקדם לאחר ניתוח ביניים שלא הדגים כל תועלת הישרדותית והצביע על רעילות גבוהה יותר עם התכשיר הניסיוני Vibostolimab. מחקר KeyVibe-008 הינו מחקר כפל-סמיות שכלל 460 חולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב. במסגרת המחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה