רפואת ריאות

הנקה עד גיל ארבעה חודשים עשויה להגן מפני זיהומים בדרכי הנשימה העיכול (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר עוקבה פרוספקטיבי חדש שפורסם בגיליון יוני של ירחון Pediatrics עולה כי הנקה עד גיל 4 חודשים קשורה לשיעור נמוך יותר של זיהומים בדרכי הנשימה והעיכול.

החוקרים מסבירים כי הנקה בלעדית מורידה ככל הנראה את הסיכון למחלות זיהומיות בגיל הינקות, ואולם ארגון ה-World Health Organization (WHO) קרא להמשך עריכת מחקרים הבוחנים את יתרונותיה של הנקה בלעדית הנמשכת שישה חודשים לעומת ארבעה חודשים.

מטרת המחקר הנוכחי, אשר נכלל במחקר ה-Generation R Study, מחקר הולנדי העוקב אחר ילדים עוד מהיותם עוברים, הייתה להעריך קשר אפשרי בין משכה של הנקה בלעדית ובין זיהומים של דרכי הנשימה העליונות (Upper respiratory tract infections, URTI), זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות (Lower respiratory tract infections, LRTI) וזיהומים בדרכי העיכול בינקות.

במחקר נכללו 4,164 נבדקים אשר נתבקשו למלא שאלונים ביחס לשיעור ההנקה במהלך ששת החודשים הראשונים לחיים (ללא הנקה כלל; הנקה חלקית למשך פחות מ-4 חודשים; הנקה חלקית למשך 4-6 חודשים; הנקה בלעדית למשך 4 חודשים בלבד; הנקה בלעדית למשך 5 חודשים ולאחריה הנקה חלקית; או הנקה בלעדית למשך 6 חודשים) וכן ביחס לזיהומים האמורים אשר נצפו בידי רופאים עד לגיל 12 חודשים.

החוקרים מצאו כי הסיכון לזיהום מסוג URTI, LRTI או GI עד גיל 6 חודשים היה נמוך משמעותית בקרב תינוקות שינקו באופן בלעדי עד לגיל 4 חודשים ולאחר מכן המשיכו עם הנקה חלקית, בהשוואה לאלו שמעולם לא ינקו. יחס הסיכויים המתוקנן היה 0.65 (95% CI = 0.51-0.83) עבור URTI, 0.50 (95% CI = 0.32-0.79) עבור LRTI ו-0.41 (95% CI = 0.26-0.64) עבור זיהום GI. יחס הסיכויים המתוקנן עבור LRTI בתינוקות בגילאי 7-12 חודשים היה 0.46 (95% CI = 0.31-0.69).

עבור תינוקות שינקו באופן בלעדי למשך שישה חודשים לפחות, נצפו מגמות דומות. עם זאת, הנקה חלקית, גם אם נמשכה שישה חודשים, לא הייתה קשורה בסיכון נמוך משמעותית להתפתחות זיהומים אלו.

החוקרים מוסיפים כי הנקה בלעדית עד גיל 4 חודשים והנקה חלקית לאחר מכן הייתה קשורה בירידה משמעותית בזיהומים נשימתיים ובזיהומים בדרכי העיכול בתינוקות. לטענתם, ממצאיהם אלו תומכים באסטרטגיות מדיניות בריאות המקדמות הנקה בלעדית למשך ארבעה חודשים לפחות, ועדיף למשך שישה חודשים, במדינות מתועשות.

בין מגבלות המחקר מזכירים החוקרים את השימוש בשאלונים, בהם מידע אודות הנקה היה זמין רק עבור 65% מהנשאלים במחקר ה-Generation R, וכן את האפשרות של סיווג שגוי בשל שימוש זה בשאלונים.

החוקרים מציינים כי יש להמשיך ולחקור מגבלות ביולוגיות, תרבותיות וחברתיות הקשורות להרגלי הנקה בצורה נרחבת יותר. ההשפעה של הנקה ממושכת ובלעדית על מחלות זיהומיות בגילאים מאוחרים יותר במדינות מתועשות צריכה אף היא להבחן, הם מציעים.

Pediatrics 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה