רפואת ריאות

חשיפה טרום לידתית למזהמי אוויר קשורה לאירועי צפצופים מוקדמים (מתוך Pediatric Allergy and Immunology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Pediatric Allergy and Immunology ב- 27 באפריל, עולה כי חשיפה טרום לידתית לזיהום אוויר קשורה באירועי צפצופים בתינוקות ובילדים צעירים.

לדברי החוקרים, הממצאים תומכים בהנחה על פיה סיכון לתסמינים נשימתיים בילדות המוקדמת, ולעתים אף מאוחר יותר בחיים, עשוי להווצר ע”י מפגעים סביבתיים במהלך תקופת ההיריון, שבה מערכת הנשימה משלימה את התפתחותה.

במחקר הנוכחי נכללו 339 ילודים לאמהות לא מעשנות, אשר גויסו למחקר בשליש הראשון או השני להריונן.  כל האמהות היו בנות 18 עד 35 שנים, וללא כל מחלה כרונית.

החוקרים השתמשו ברמות PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) בחבל הטבור כמדד לכמות המצטברת שנספגה ע”י העובר טרם הלידה.  על מנת למדוד את השפעת החשיפה ל- PAH טרם הלידה, חישבו החוקרים יחסי שיעורי היארעות (IRRs – incidence rate ratios) עבור מספר הימים בהם הופיעו צפצופים בכל אחת מארבע שנות החיים הראשונות של הילד, לאחר תקנון לעישון סביבתי, מין הילד, מאפיינים אימהיים, מספר הלידות באותה אם ומידת ההיגיינה בבית המשפחה.  כמו כן בוצעה התאמה לחשיפת האמהות לחלקיקים קטנטנים טרם הלידה (PM2.5), ע”י מדידות אישיות במוניטורים לחשיפה בשליש השני להיריון.

מתוצאות המחקר עולה כי 139 ילדים (41%) דווחו ע”י אימותיהם כי חוו לפחות יום אחד של צפצופים.  97 תינוקות (28.6%) חוו אירוע ראשון של צפצופים לפני גיל שנתיים, ו 42 (12.4%) בין הגילאים שנתיים עד ארבע שנים.

למספר ימי הצפצופים במהלך השנתיים הראשונות לחיים היה קשר ישיר עם רמת PAH-DNA טרום לידתית (IRR = 1.69), עם ערכי PM2.5 שעברו דיכוטומיה עפ”י החציון (IRR = 1.38), עם אטופיה של האם (IRR = 1.43) ועם סביבה ביתית מאובקת (IRR = 1.43).

רמת ההשכלה של האם וגיל האם בזמן הלידה היו ביחס הפוך למידת הצפצופים.

לאחר גיל 3 שנים, השפעת החשיפה הטרום לידתית ל- PAH ו PM2.5 לא הייתה עוד מובהקת סטטיסטית.  אולם בעוד שתכיפות אירועי הצפצופים בגילאי 3 או 4 שנים לא הייתה עוד קשורה לחשיפה טרום לידתית למזהמים סביבתיים, היא כן הייתה קשורה לנוכחות אירועי צפצופים לפני גיל שנתיים גורם שכמעט שילש את הסיכון לאירועי צפצופים מאוחרים יותר.

החוקרים מסבירים כי ממצאיהם מדגימים כי הגורמים לאירועי צפצופים חולפים בילדות המוקדמת אינם זהים לאלו המביאים לאירועים כאלו בשלבים מאוחרים יותר. 

החוקרים מוסיפים כי היות ולא הצליחו להדגים השפעת קשר סינרגיסטי בין חשיפות ל- PAH ו PM2.5 על אירועי צפצופים מוקדמים, הממצא מצביע על כך שהשפעת החשיפה הינה בלתי תלויה וייתכן וקשורה במנגנונים ביולוגיים שונים.

במחקר נוסף שפורסם באותו גיליון דווח כי עישון במהלך ההיריון, שהות במעון יום והנקה עשויים להיות קשורים לאירועי צפצופים בתינוקות.  מחקר זה כלל קרוב ל- 29,000 ילדים.

עוד עלה ממצאי המחקר כי תינוקות שסבלו מהצטננות בשלושת חודשי החיים הראשונים היו מועדים כמעט פי שלוש לחוות אירועי צפצופים חוזרים לפני גיל שנה, בהשוואה לתינוקות אחרים.  הודגם סיכון דומה לשהות במעון יום במהלך שנת החיים הראשונה.  גורם סיכון נוסף וחשוב היה עישון אימהי בעת ההיריון, אשר העלה את הסיכון לאירועי צפצופים חוזרים ב 44% – 48%.

לעומת זאת, הנקה במשך יותר משלושה חודשים הייתה קשורה לסיכויים פחותים לאירועי צפצופים חוזרים בהשוואה הנקה קצרה יותר.

החוקרים מסבירים כי ייחודיות מחקר זה היא בכך שנכללו בו מדינות עניות באופן יחסי בדרום אמריקה יחד עם מדינות עשירות יותר במערב אירופה תוך שקלול גורמי סיכון זהים שהראו ברוב המקרים תוצאות דומות.

Pediatr Allergy Immunol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה