רפואת ריאות

האם מתן וויטמין A מסייע בהתפתחות ריאות עובר? (מתוך N Engl J Med)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-New England Journal of Medicine עולה כי מתן וויטמין A לאימהות הסובלות מתת-תזונה, לפני, במהלך ולאחר היריון מביא לשיפור התפקוד הריאתי בקרב ילדיהן, שיפור הנותר גם במהלך גיל ההתבגרות.

החוקרים מסבירים כי במדינות מתפתחות קיימת שכיחות גבוהה של חסר וויטמין A בנשים הרות וילדים קטנים. מחקרים בבעלי חיים מצאו כי לוויטמין A חשיבות רבה בהתפתחות תקינה של הריאות ברחם, אך לא-ברור מהן ההשלכות של חסר וויטמין A במהלך ההיריון על ילדים.

מדגם המחקר כלל 1,387 ילדים מנפאל, בגילאי 9-13 שנים, לאימהות שלקחו חלק במחקר מבוקר-פלסבו להערכת תוספי וויטמין A או ביתא-קרוטן באמצע שנות התשעים של המאה הקודמת.

במחקר המקורי, שנועד לבחון את השפעות התוספים על תמותת אימהות ותינוקות, 44,646 נשים מ-30 קהילות כפריות חולקו לטיפול במקבילי רטינול של וויטמין A במינון 7,000 מיקרוגרם, 7,000 מיקרוגרם של מקבילים לרטינול של ביתא-קרוטן; או פלסבו, פעם בשבוע.

כפי שדווח בשנת 1999, התוספים הביאו לירידה יחסית של 44% בתמותת אימהות, בהשוואה לפלסבו (395 לעומת 704 ל-100,000 הריונות), אך ללא השפעה על תמותת תינוקות.

המחקר הנוכחי נערך בתת-קבוצה של ילדים לאימהות שלקחו חלק בתת-מדגם מפורט יותר. ממוצע מדדי FEV1 עמד על 1.54 ליטרים, בעוד שממוצע FVC עמד על 1.74 ליטרים. לאחר תקנון למספר גורמים, כולל גיל, גובה, מעמד חברתי וסוג ספירומטריה ששימשה להערכת התפקוד הריאתי, החוקרים מצאו כי ממוצע FEV1 היה גבוה יותר ב-46 מ”ל ומדד FVC היה גבוה ב-46 מ”ל בילדים לאימהות שטופלו בוויטמין A, בהשוואה לילדים לאימהות בקבוצת הפלסבו.

התועלת נבעה ככל הנראה מהשפעה תוך-רחמית של התוספים, מאחר שכל הילדים במחקר קיבלו תוספת וויטמין A מגיל שישה חודשים עד לגיל טרום בית-ספר.

בקרב ילדים לאימהות שטופלו בביתא-קרוטן, ערכי FEV1 ו-FVC המתוקנים היו גבוהים יותר ב-14 מ”ל ו-17 מ”ל, בהתאמה, בהשוואה לקבוצת הפלסבו. הבדלים אלו, ויחס FEV1/FVC, לא היו שונים משמעותית בין קבוצות המטופלים בביתא-קרוטן וקבוצת הפלסבו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי באזור בו קיים חסר כרוני של וויטמין A, לתוספי וויטמין A לאימהות לפני היריון, במהלך ולאחר היריון, השפעה קריטית על הבשלות הריאתית של צאצאים 9-13 שנים מאוחר יותר. להתערבויות מוקדמות הכוללות מתן תוספי וויטמין A לקהילות בהן תת-תזונה נפוצה מאוד, עשויה להיות השפעה ארוכת-טווח על תפקודי הריאות.

N Engl J Med 2010;362:1784-1794,1829-1831

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה