רפואת ריאות

היעילות של מודל ממוחשב לאבחנת זיהום חיידקי חמור בילדים עם חום (מתוך BMJ)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-20 באפריל 2010 של ה-BMJ, עולה כי שימוש במודל ממוחשב עשוי לשפר את שיעור האבחנה של זיהום חיידקי חמור (Serious Bacterial Infection, SBI) בילדים הסובלים מחום.

החוקרים כותבים כי במרבית המקרים של מחלת חום בילדים צעירים, מדובר בזיהום נגיפי מוגבל בזמן שצפוי לחלוף מעצמו, אך ב-5-10% מהמקרים הילדים סובלים מ-SBI, דוגמת דלקת ריאות, זיהום בדרכי השתן, דלקת קרום המוח, בקטרמיה, או זיהום של העצם או המפרקים. החוקרים מסבירים כי במצבים אלו מומלץ לתת טיפול אנטיביוטי מוקדם, אך במקרים רבים קשה להבחין בינם ובין זיהומים נגיפיים. הם מוסיפים כי דחייה או אי-מתן של הטיפול עלול להוביל להשלכות חמורות.

מטרת המחקר הייתה להעריך את השיטות הקיימות לאבחנה וטיפול בילדים צעירים הפונים לטיפול בשל מחלת חום וחשודים כסובלים מ-SBI, ולפתח מודל רב-משתני המיועד להבדיל בין SBI ובין מחלה לא-חיידקית חולפת.

המחקר כלל 15,781 ילדים בגיל צעיר מ-5 שנים שפנו לחדר המיון בשל מחלת חום בשנים 2004-2006. הילדים עברו הערכה קלינית  שכללה תיעוד אלקטרוני של 40 מאפיינים קליניים, בדיקות הדמיה ובדיקות מיקרוביולוגיות וכן מעקב, על מנת לשלול או לאשר SBI. יעדי המחקר העיקריים כללו אבחנה של 1 מתוך 3 סוגים עיקריים של SBI (זיהום בדרכי בשתן, דלקת ריאות ובקטרמיה), וכן את הדיוק האבחנתי של המודל הממוחשב ושל שיקול הדעת הקליני.

החוקרים מדווחים כי שיעור ההשתתפות במעקב היה 93%. מתוצאות המחקר עולה כי השכיחות המשולבת של 3 סוגי ה-SBI הייתה 7.2% (95% CI 6.7%-7.5%). שיעור הזיהומים בדרכי השתן במשתתפים היה 3.4% (95% CI 3.2%-3.7%), שיעור דלקת הריאות היה 3.4% (95% CI 3.1%-3.7%) ושיעור הבקטרמיה היה 0.4% (95% CI 0.3%-0.5%).

במחקר נצפה כי הבדיקה המתאימה (תרבית שתן, צילום חזה או תרבית דם) בוצעה ביותר מ-94% מהילדים עם SBI. טיפול אנטיביוטי ניתן ל-66% מהילדים שסבלו מזיהום בדרכי השתן, 69% מהילדים שסבלו מדלקת ריאות, ו-81% מהילדים שסבלו מבקטרמיה, וכן ל-20% מהילדים שלא אובחנו כסובלים מזיהום חיידקי.

החוקרים פיתחו מודל אבחנתי המבוסס על נתוני ההערכה הקלינית והאבחנה הסופית של המשתתפים, תוך שימוש בניתוח רב-משתני. לדבריהם, הרגישות של אבחנת SBI ע”י הרופא המטפל הייתה 10-50% בלבד אך הסגוליות הייתה גבוהה, כ-90-100%. בדיקת המודל הממוחשב הדגימה רגישות וסגוליות בטווח ערכים רחב.

החוקרים מסבירים כי רופאי חדר המיון נוטים לבצע תת-הערכה של הסבירות ל-SBI בילדים צעירים עם חום, והתוצאה היא שיעור נמוך מידי של מתן טיפול אנטיביוטי. הם מציינים כי מודל אבחנתי קליני ממוחשב עשוי לשפר את קבלת ההחלטות, באמצעות הגברת רגישות הזיהוי של SBI ולכן גם מתן מוקדם של טיפול אנטיביוטי.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא בכל הילדים אושרה האבחנה באמצעות בדיקות הדמיה או בדיקות מיקרוביולוגיות, וכי לא נערך תיקוף להערכה הקלינית של הרופאים.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי בדיקת סימנים למחלה נגיפית והערכת המצב הכללי של הילד הם המפתח לאבחנה נכונה של מחלת חום בילדים. כותבי מאמר המערכת מסבירים כי רופאים רבים נוקטים בגישות אבחנתיות שונות, ומציינים כי מודל ממוחשב עשוי לסייע לאבחנה, אך יש לערוך מחקרים נוספים על מנת לבדוק את יעילותו.

BMJ. 2010;340:c1594

BMJ 2010;340:c2062

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה