בריאות הציבור-קידום בריאות

ישראל מהמובילות בעולם במניעת תמותה מקדמת, בעיקר באמצעות מניעת תחלואה (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הארץ)

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום דו”ח מעניין המציג את ישראל כמדינה מס’ 3 בעולם בשיעורי התמותה הנמנעת (אחרי צרפת וליכטנשטיין) עם שיעור של 60% מקרי תמותה הניתנים למניעה באוכלוסייה מתחת לגיל 75 בהשוואה לממוצע עולמי של 68%. (ראו התרשים שלהלן מתוך דו”ח הלמ”ס).

כפי שניתן לראות מהתרשים,  המדד מחולק לשני סוגי מוות ניתן למניעה: מניעה וטיפול וזהו כיום המדד המקובל בעולם  להערכת יעילות הפעילות של מערכת הבריאות בהפחתת תמותה מוקדמת.

להלן עיקרי הדו”ח :

·         בשנת 2017 ,60.5% מהפטירות מתחת לגיל 75 נחשבות פטירות נמנעות.

·         32.7% מהפטירות ניתן היה למנוע על ידי פעולות מניעה יעילות של בריאות הציבור, כלומר לפני הופעת

·         המחלה או הפציעה.

·         27.8% מהפטירות ניתן היה למנוע על ידי טיפול רפואי יעיל, כלומר לאחר הופעת המחלה או הפציעה.

·         יחסית למדינות מפותחות אחוז התמותה הנמנעת בישראל וכן שיעור התמותה הנמנעת נמוך מאוד.

·         הרכיב של תמותה נמנעת באמצעות פעולות מניעה, הוא הנמוך ביותר בישראל מבין המדינות המפותחות.



על פי הדו”ח, ב-2017 נפטרו 15,463 תושבים מתחת לגיל 75 בישראל . מתוכם, 9,360 (60.5%) הוערכו כניתנים למניעה.

מתוךמקרי המוותשהוגדרו כניתנים למניעה – 5,058 (32.7%) ניתן היה למנוע לפני הופעת התחלואה (חיסון למשל) ו-4,302 (27.8%) על ידי טיפול מתאים יותר לאחר הופעת המחלה .











בהשוואה בינלאומית, ישראל באופן כללי במיקום מצויין כאמור, כאשר היתרון נובע בעיקר מהצלחה גדולה יותר במניעת מחלות עוד בטרם הופיעו (33.2%) שהוא השיעור הנמוך ביותר מכל מדינות האיחוד האירופי (ממוצע 43.3%).

במונחים של מקרי מוות לנפש, ע”פ הדו”ח בישראל היו 72 מקרי מוות ניתנים למניעה באמצעות רפואה מונעת ל- 100 אלף אזרחים, לעומת ממוצע של 133 מקרי מוות בני מניעה ממוצע ב-OECD.



עם זאת, בתחום מניעת מוות באמצעות טיפול יעיל אחרי התרחשות המחלה – ישראל במיקום פחות טוב:  שיעור התמותה הנמנעת באמצעות טיפול לאחר הופעת המחלה בישראל (28.7%) גבוה מממוצע מדינות האיחוד האירופי (24.7%).

גם במונחי מקרי מוות מתוקננים לגיל, השיעור המתוקנן של התמותה הנמנעת בישראל באמצעות טיפול (62 מקרים ל-100 אלף תושבים) נמצא באמצע הדירוג של מדינותOECD, ונמוך מהממוצע העולמי (75).







ע”פ הדו”ח , הסיבה השכיחה ביותר למוות היא סרטן  – 34.7%. אחריה מחלות לב וכלי דם  18.7% (בהן 9.2% מחלת לב איסכמית ו-5.7% מחלות כלי דם במוח), 9.2% מחלות נשימה, 7.6% סוכרת, 5.0% ספסיס ו-12.0% סיבות חיצוניות (לרבות תאונות, התאבדות ורצח).











מבין סיבות המוות שניתן היה למנוע באמצעות פעולות מניעה עוד בטרם הופעת המחלה, 35.7% הן סרטן (בעיקר סרטן ריאה   58.8% ואחריו סרטן הקיבה 13.2%), 22.2% הן סיבות חיצוניות ו-17.1% הן מחלות של מערכת הלב וכלי הדם. מבין מוות על רקע תחלואה שניתן היה למנוע באמצעות טיפול לאחר הופעת המחלה, 33.5% הן סרטן (מתוכן 44.2% סרטן השד ו-36.1% סרטן המעי הגס), 20.7% הן מחלות של מערכת הלב וכלי הדם ו-11.5% הן מחלות זיהומיות כמעט כולן בשל ספסיס.


לדו”ח המלא של הלמ”ס

בכתבה ב”הארץ” בה הוצגו נתוני הדו”ח מובאת גם תגובת איגוד רופאי בריאות הציבור אשר נראה שלא ממש מתלהבים מ”ההישג” וומזכירים כי עדיין יש מקרי מוות רבים הניתנים למניעה בישראל: “בדומה למדד תוחלת החיים מצב מדד בהשוואות בינלאומיות הוא טוב, אך עדיין ניתן לראות כי יותר מ-60% ממקרי המוות עד גיל 75 ניתנים למניעה וטיפול, ולמעלה ממחציתם בהשקעה רבה יותר במניעה”, אומר פרופ’ נדב דוידוביץ’, ראש בית הספר לבריאות הציבור אוניברסיטת בן-גוריון וחבר ועד האיגוד.”האיגוד קורא לשינוי סדרי העדיפות כך שהבריאות תקבל את המעמד הראוי ולקביעת תקציבים וכח אדם ראויים בכדי למנוע מקרי תמותה מיותרים“. 

בכתבה מצוטט פרופ’ חגי לוין, יו”ר רופאי בריאות הציבור, המוסיף כי “בבסיסה, מערכת הבריאות בישראל מצוינת – יש לנו ביטוח בריאות אוניברסלי, קופות חולים שעוסקות גם ברפואה מונעת, יש שירותי בריאות הציבור שכוללים את טיפות החלב שזכו לאות מיוחד מארגון הבריאות העולמי, והמדינה נבנתה כמדינה עם סולידריות ודאגה לכולם.  עם זאת, אסור לנו לקפוא על השמרים כי ברגע שהמערכת הזאת תיהרס ייקח שנים רבות לבנות אותה מחדש, ולצערנו השחיקה של הצוותים הרפואיים והייבוש המתמשך של שירותי הבריאות ואובדן הסולידריות – עלולים להעביר את המערכת המפוארת הזאת לשבירה“.

לכתבה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה