בריאות הציבור-קידום בריאות

האם לאיכות הדיאטה השפעה על תוצאות הפרעה דו-קוטבית? (מתוך הכנס ה-31 מטעם ECNP)

איכות הרכב התזונה ומדד מסת הגוף עשויים לנבא תוצאות בחולים עם הפרעה דו-קוטבית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך כנס ה-European College of Neuropsychopharmacology.

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם איכות הדיאטה, מדד דלקתי של הדיאטה ומדד מסת הגוף מנבאים תגובה לטיפול. המחקר כלל 133 חולים עם הפרעה דו-קוטבית אשר חולקו באקראי לקבוצת פלסבו, NAC (N-Acetylcysteine) בלבד, או משלב של תכשירים המגבירים פעילות מיטוכונדריאלית.

הטיפול המשולב כלל NAC, Acetyl L-Carnitine, Ubiquinone, Alpha Lipoic Acid, Magnesium, Alpha-Tocopherol, Cholecalciferol, Retinyl Palmitate, Calcium Ascorbate Dehydrate וויטמיני B.

מדד מסת גוף נמדד בתחילת המחקר והחולים השלימו הערכה כל ארבעה שבועות לאורך 16 שבועות הטיפול ושוב לאחר סיום ההתערבות בביקור לאחר 20 שבועות. איכות התזונה נקבעה על-פי המרת מדדי שאלון Food Frequency Questionnaire  למדד Australian Recommended Food Score ומדד Energy-adjusted Dietary Inflammatory Index.

בניתוח הנתונים הנוכחי, החוקרים בחנו אם איכות התזונה, מדד דלקתי של התזונה, או מדד מסת גוף ניבא את המדדים לאחר 20 שבועות על-פי המדדים הבאים:

·       מדד MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale).

·       מדד BDRS (Bipolar Depression Rating Scale).

·       מדד CGI-I (Clinical Global Impression-Improvement).

·       מדד SOFAS (Social and Occupational Functioning Scale).

·       מדד LIFE-RIFT (Longitudinal Interval Follow-Up Evaluation Range of Impaired Functioning Tool), הבוחן את דרגת הליקוי התפקודי משנית לפסיכו-פתולוגיה.

המשתתפים בקבוצת הטיפול המשולב ובקבוצת NAC עם דיאטה באיכות גבוהה יותר חוו שיפור גדול יותר משמעותית במדדי CGI-I ו-BDRS, בהוואה לאלו עם דיאטה באיכות נמוכה יותר או אלו בקבוצת הפלסבו.

בנוסף, בחולים עם דיאטה באיכות גבוהה יותר, ללא תלות בקבוצת הטיפול, תועד שיפור גדול יותר משמעותית במדדי MADRS, בהשוואה לאלו שצרכו דיאטה באיכות נמוכה יותר. לא תועדו קשרים מובהקים בין איכות התזונה ובין מדדי SOFAS או LIFE-RIFT.

התוצאות גם העידו כי בחולים בקבוצת הטיפול המשולב שצרכו גם דיאטה בעלת פוטנציאל דלקתי קטן יותר, תועד ליקוי פחות חמור במדד LIFE-RIFT, בהשוואה לקבוצת הפלסבו.

פוטנציאל דלקתי נמוך יותר בדיאטה נקשר עם מדדים גבוהים יותר בסולם SOFAS, ללא תלות בטיפול שניתן, בהשוואה לדיאטה פרו-דלקתית. החוקרים לא זיהו קשר בין מדדי MADRS, CGI-I ו-BDRS ובין המדד הדלקתי של הרכב התזונה.

החוקרים מצאו קשר בין מדד מסת גוף נמוכים יותר ובין מדדי CGI-I גבוהים יותר לאורך הזמן בחולים בקבוצת הטיפול המשולב או טיפול ב-NAC, בהשוואה לפלסבו. מנגד, באלו בקבוצת NAC, מדד מסת גוף נמוך יותר לווה בשיפור גדול יותר במדדי MADRS לעומת פלסבו. לא זוהו קשרים מובהקים בין מדדי מסת גוף ובין מדדי SOFA, LIFE-RIFT ו-BDRS.

מהנתונים עלה כי לאחר 16 שבועות, איכות התזונה השפיעה על התגובה לטיפול, כולל טיפול לדיכאון ודיכאון דו-קוטבי, כמו גם מדדי שנקבעו על-פי הערכת רופא. הפוטנציאל הדלקתי של הדיאטה השפיע על דרגת הליקוי התפקודי. מדד מסת הגוף גם השפיע על דרגת השיפור, כפי שנקבע לפי מדדי דיכאון ומדדים לפי הערכת רופא.

החוקרים מציינים כי למרות שמדובר בממצאים מעניינים, עדיין מדובר בנתונים מוקדמים ויש להשלים מחקרים נוספים בנושא.

מתוך הכנס ה-31 מטעם ECNP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה