בריאות הציבור-קידום בריאות

בשלושת העשורים האחרונים חלה ירידה בשיעור של מקרי שבץ מוחי בקרב גברים ואילו שיעורם בקרב נשים לא השתנה – כך עולה ממחקר שבוצע בסורוקה

ד”ר גל איפרגן, מנהל המחלקה לנוירולוגיה בסורוקה: “אפקטיביות הטיפול בגורמי סיכון לשבץ מוחי בגברים יעילה מזו שבנשים וכנראה הפער הזה מסביר את התוצאות”

שבץ מוחי, שהוא אחד מגורמי המוות המובילים בעולם, מתרחש כאשר קריש דם חוסם עורק מוחי ופוגע באספקת הדם לאזורים שונים במוח. השבץ המוחי גורם למגוון רחב של תסמינים – משיתוק בחצי גוף ועד מוות במקרים של חסימה לאזורים מסוימים האחראיים על פעילות הלב והנשימה.

חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ומאוניברסיטת בן?גוריון מצאו כי בשלושת העשורים האחרונים ירד שיעור מקרי השבץ המוחי בקרב גברים ב-50%, ואילו שיעור הנשים הסובלות מפגיעה כזו לא השתנה.

שיעור מקרי השבץ המוחי בנשים כיום דומה לזה שנרשם בשנות השמונים ובעוד שמספר מקרי השבץ בגברים נמצא בצניחה, הרי שאצל נשים שכיחות המחלה נותרה דומה.

את המחקר, שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת journal of women’s health, ביצעו ד”ר יגאל פלכט, ד”ר ברק פרצוב, ד”ר הדר גז, ד”ר מורן הלרמן וד”ר גל איפרגן.

במחקר נבדקו נתונים על 1,287 מקרי שבץ מוחי שהגיעו לסורוקה בשנים 2006-1996. החוקרים מצאו כי גילם הממוצע של הלוקים בשבץ היה 68.7.  גורמי הסיכון המרכזיים לאירועי השבץ היו יתר לחץ דם, סוכרת לא מאוזנת, פרפור פרוזדורי לב, השמנה, רמות שומנים גבוהות בדם ועישון.

עוד נמצא כי במשך שנות המחקר חלה ירידה של 50% בשיעור מקרי השבץ בגברים, בעוד שאצל נשים נותר שיעור הלוקות בשבץ דומה. כך למשל, בקרב הגברים בני 75 ויותר, היה השיעור המתוקנן של הלוקים בשבץ 28.2 לכל אלף איש ובשנת 2006 צנח שיעור זה ל?9.4 בלבד לכל אלף איש.

לעומת זאת, אצל נשים באותה קבוצת גיל, שיעור הלוקות בשבץ מוחי היה 10.7 לאלף נשים, ובשנת 2006 – 13.5 לאלף נשים. על פי הערכות החוקרים:

נשים מטופלות פחות טוב בגורמי הסיכון למחלה

ניתן למנוע את רוב מקרי השבץ באמצעות שינוי באורח החיים – גמילה מעישון, הקפדה על פעילות גופנית, ותזונה נכונה  וטיפול בסטטינים להפחתת רמות השומנים בדם, לאיזון סוכרת ולמניעה של יתר לחץ דם.

ד”ר גל איפרגן, מנהל המחלקה לנוירולוגיה בסורוקה מסביר: “בעולם המערבי כולו מתוארת ירידה בשכיחות שבץ מוחי, ככל הנראה על רקע השיפור בטיפול ביתר לחץ דם, סוכרת ודיסליפידמיה, מאמצים של מערכות הבריאות לאזן גורמי סיכון ושינויים בהרגלי החיים. ישנן עדויות מכל העולם כי האפקטיביות של הטיפול בגורמי סיכון אלה בנשים פחותה מזו שבגברים, וכנראה הפער הזה מסביר את התוצאות. אנו מעריכים כי האתגר הבא בתחום מניעת שבץ הוא התמקדות באוכלוסית הנשים”.

נמסר על ידי:

ענבר גוטר, דוברת;  שרון אדרי, ע’ דוברת;  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה