בריאות הציבור-קידום בריאות

מחקר קליני מצביע על כך שטיפול גנטי חדש במחלת פרקינסון נראה מבטיח (LANCET)

סיכום המחקר באדיבותסטארגומיםwww.stargumim.co.il.



מחקר שבחן גישה חדשה לטיפול גנטי למחלת פרקינסון הציג תוצאות מבטיחות במחקר בפאזה 1/2, ללא אירועים בטיחותיים מרכזיים , תוך השגת שיפור מסויים בתסמיני התנועה בכל 15 המטופלים שקיבלו טיפול.

הטיפול, הידוע כ- ProSavin , הוא פיתוח של חברת Oxford BioMedica (אוקספורד, אנגליה) וכולל 3 אנזימים הכרחיים לביוסינתיזה של דופמין בווקטור lentivirus הניתן ישירות באמצעות זריקה אל תוך הסטריאטום, החלק במוח בו נוירונים הקשורים בדופמין התנוונו במחלת פרקינסון.

המחקר, שפורסם באופן מקוון ב- The Lancet ב-10 בינואר, בוצע על ידי קבוצה בהנהלת ד”ר סטפן פלפי, Groupe Henri-Mondor Albert-Chenevier, Créteil , צרפת.

המחברים  מסבירים ברקע כי הטיפול המסורתי במחלת פרקינסון באמצעות L -דופה אינו אידיאלי כיוון שלאורך הזמן התגובה הטיפולית פוחתת, כנראה כתוצאה מהפחתה של האנזים אשר ממיר את הL -דופה לדופמין. כמו כן, אי היציבות בריכוזי דופמין הנגרמת בשל המינון הפומי הלא יציב יכולה להוביל לתופעות לוואי הקשורות בדופמין, כגון דיסקינזיה, הקאות והזיות.

לכן, הם מציינים כי בתיאוריה, על ידי אספקת שחרור דופמין קבוע, הטיפול הגנטי המוצע עשוי להתגבר על נושאים אלה, ועל ידי כיוון ישיר לסטריאטום, הדבר עשוי לצמצם למינימום תופעות לוואי הנגרמות בשל עודף דופמין באזורים אחרים של המוח והגוף.

הם מוסיפים גם  כי הנוירונים אשר מייצרים דופמין בדרך כלל נהרסו על ידי מחלת הפרקינסון, אולם על ידי הזרקת הטיפול הגנטי החדש ישירות לתוך הסטריאטום, הגנים המקודדים עבור 3 האנזימים הנדרים לסינתזה של דופמין – tyrosine hydroxylase , cyclohydrolase 1 ו- amino acid decarboxylase (AADC ) נלקחים על ידי נוירונים אחרים, אשר אז מקבלים את היכולת לייצר דופמין.

לדעתם, ביוסינתיזה חדשה זו יכולה בתיאוריה להימשך לעולם שכן הגנים מוכנסים אל תוך הגנום של הנוירונים. במחקר זה , עקבו החוקרים אחר מטופלים במשך שנה עד 4 שנים והיו סימנים שדופמין שוחרר במשך כל תקופה זו.

במאמר מערכת מציין , ד”ר א. ג’ון סטוסל, מאוניברסיטת קולומביה הבריטית, ונקובר, קנדה, אומר שהמחקר יכול לשמש כהוכחת העיקרון למחקרים עתידיים המתמקדים בהערכות נמרצות יותר של יעילות. אולם הוא מציין שהאתגר האמיתי של מחלת פרקינסון הוא ניהול הבעיות הלא-מוטוריות, אשר לרובן בסיס שאינו קשור בדופמין, אשר לא יקבלו מענה בטיפול זה.

לצורך המחקר, 15 מטופלים קיבלו טיפול גנטי ProSavin (3 במינון נמוך, 6 במינון בינוני, ו-6 במינון גבוה) תחת הרדמה כללית.

במהלך 12 חודשי המעקב הראשונים, 54 אירועים חריגים הקשורים בתרופה דווחו (51 קלים ו-3 בינוניים). שכיחים ביותר היו דיסקנזיות בעודם מקבלים את התרופה (20 אירועים ב-11 מטופלים) ותופעת עם-ללא (12 אירועים ב-9 מטופלים). לא דווחו אירועים חריגים חמורים הקשורים בתרופה או בהליך הכירורגי.

במונחי יעילות, התפקוד המוטורי השתפר באופן משמעותי עד ל-12 חודשים אצל כל המטופלים. נתוני מעקב ארוך טווח הראו סבילות ארוכת טווח ועדות להטבה קלינית במשך עד 4 שנים לאחר הטיפול.

הכותבים ציינו, כי למרות שממצאי היעילות נראים מבטיחים, גודל ההשפעות הן בטווח הפלצבו שדווח בניסויים קליניים אחרים במחלת פרקינסון שעשו שימוש בטכניקות כירורגיות, ויש לפרשן בזהירות.

תגובה הקשורה בתרופה:  החוקרים מוסיפים כי למרות שהשפעות המינון קשות להערכה באוכלוסיות מדגם קטנות, קיימות אינדיקציות לכך שהמינון הגבוה ביותר שהוערך במחקר זה מספק את הרמה הגבוהה ביותר של פעילות הקשורה בדופמין. באופן ספציפי, בקרב המטופלים בזרוע המינון הגבוה ביותר היה צורך מתמשך בהפחתת התרופה הקשורה בדופמין, השיפור הממוצע הגבוה ביותר על פי דירוג UPDRS (United Parkinson’s Disease Rating Scale Part III ) (ללא התרופה) בדרוג התנועה בהשוואה לקו ההתחלה, ושינוי משמעותי בפוטנציאל קישור raclopride , אשר פורש על ידי החוקרים כעלייה בזמינות דופמין אנדוגני.

עם זאת, החוקרים מציינים כי נתוני ההדמיה קשים לפיענוח, ויש להתייחס לתוצאות היעילות כאלה ראשוניות, במיוחד מכיוון שהיה זה מחקר פתוח.

עם זאת,  החוקרים מדווחים כי נצפו כמה סימנים של יעילות קלינית. הדבר אופיין על ידי השפעות מוטוריות טובות יותר כולל נוקשות, תנועה ומהירות התנועה, וניידות. בנוסף, הם מציינים כי הרעד השתפר, כאשר התסמינים האלה השתפרו כולם באופן כללי יותר ככל שעלה מינון הגנים שניתנו.

כמו כן מציינים המחברים ששדיסקינזיה, תופעת לוואי של טיפול בדופמין, התגברה גם היא עם המינונים העולים של הטיפול הגנטי. ההסבר לכך הוא כי המטופלים מקבלים עדיין את טיפול אגוניסט הדופמין הרגיל שלהם במהלך המחקר, וכך יהיה זה הגיוני לראות עלייה בדיסקינזיה עם הטיפול הגנטי, אשר יכולה להיות סימן למינון יתר של דופמין. במקרים אלה, הם מסבירים, טיפול אגוניסט הדופמין הופחת, ולמעשה , בתיאוריה, להערכתךם, אם הטיפול הגנטי עובד, המטופלים לא יצטרכו בכלל את הטיפול בL -דופה.

במאמר המערכת נכתב כי העובדה שקיימת עדות כלשהי להשפעה הקשורה במינון על התסמינים ועל הדיסקינזיה היא סימן מבטיח מאוד לכך שהטיפול עובד. בנוסף, סריקות PET [positron emission tomography ] של raclopride מציעות ייצור דופמין מוגבר, והעובדה שניתן היה לראות זאת רק בקבוצת המינון הגבוה מציעה גם היא השפעה חיובית של הטיפול.

החוקרים מסבירים עוד שהמחקר החל עם מינונים נמוכים בשל סיבות בטיחות ואז עלה בהדרגה למינונים גבוהים יותר. הם מציינים שהם עדיין לא יודעים מהו המינון הטוב ביותר לשימוש, אולם לאחר תוצאות אלה, הם מתכננים את המחקר הבא שוב מינונים גבוהים יותר. החוקרים שינו גם את הווקטור למחקרים עתידיים כדי לאפשר הפרשה גדולה יותר של דופמין בנפח זריקה קטן יותר וזמן ניתוח מופחת.

שלושה מטופלים נמצאים כעת במעקב במשך 4 שנים, כולם קיבלו את המינון הנמוך ביותר, שכן הוא ניתן ראשון. המטופלים שקיבלו את המינון הגבוה ביותר נמצאים תחת מעקב במשך שנה אחת בלבד עד כה. החוקרים מציינים כי למרות שיש שיפור כלשהו בתסמינים איתם ניתן להתחיל בקבוצת המינון הנמוך, בתוך 4 שנים הם נמצאים בערך באותה רמת תסמינים בה היו בקו ההתחלה. ניתן להסביר זאת על ידי אובדן מסוים של השפעה לאורך הזמן והתקדמות המחלה. להערכתם, עדיין מוקדם מדי לומר מה יקרה בטווח הארוך עם המינונים הגבוהים יותר.

החוקרים מזכירים כי כמה גישות שונות של טיפול גנטי במחלת פרקינסון נוסו קודם לכן, אולם למיטב ידיעתם אף לא אחת מהן התקדמה למעקב בפאזה 2.  אמנם גם הן לא הגיעו לשם עדיין, אך הם מקווים שהגישה שלהם תהיה יעילה בגלל התגובה למינון שנראתה במחקר זה.

גישות אחרות השתמשו בווקטורים של adenovirus , אולם ה- lentivirus המשמש במחקר זה מייצג שיפור כיוון שהוא יכול לשאת עומס גנטי גדול יותר, מה שמאפשר מתן של 3 גנים באותה העת, מסבירים החוקרים. הם מדגישים כי זהו הדיווח הראשון של ניסוי קליני המשתמש במתן ווקטורים lentiviral לגוף החי בבני אדם בכל אינדיקציה של מחלה.

המחקר מומן על ידי Oxford BioMedica

Lancet. Published online January 10, 2014.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • חיבור למד סוכר רציף מלווה בירידה ממושכת בריכוז המוגלובין מסוכרר במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-ADA)

    חיבור למד סוכר רציף מלווה בירידה ממושכת בריכוז המוגלובין מסוכרר במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 חלה ירידה בריכוז המוגלובין מסוכרר בתוך שלושה חודשים מהתחלת ניטור באמצעות מד סוכר רציף, ללא תלות בטיפול באינסולין, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו ניצוח רטרוספקטיבי של נתונים ממאגר Optum Market Clarity Database והתמקדו במבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם סוכרת מסוג 2, אשר החלו […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    הוספת Trilaciclib לטיפול כימותרפי לא הובילה לשיפור הישרדות כוללת בנשים עם סרטן שד גרורתי שלילי לשלושת הקולטנים להורמונים, כך עולה מתוצאות מחקר PRESERVE 2, כפי שדווח ע”י יצרנית התרופה. המומחים מסבירים כי Trilaciclib הינו מעכב CDK4/6 המאושר בארצות הברית להפחתת שיעורי דיכוי מח עצם על-רקע כימותרפיה בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell […]

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה