ההשפעה של שוקולד על לחץ הדם (Cochrane Database Syst Rev)

צריכה יומית של שוקולד או קקאו העשירים בפלבנולים עשויה להביא לירידה קלה בלחץ הדם, כך עולה מסקירה שכללה 20 מחקרים קצרי-טווח, שפורסמה ב-Cochrane Database of Systemic Reviews.

הסקירה מהווה עדכון למטה-אנליזות קודמות של חמישה מחקרים, עשרה מחקרים וחמישה עשר מחקרים. בסקירה הנוכחית, שכללה קרוב ל-900 נבדקים בריאים, באלו שצרכו כ-100 גרם שוקולד או קקאו בכל יום נרשמה ירידה ממוצעת של 2.77 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי וירידה ממוצעת של 2.20 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, בהשוואה לביקורות.

החוקרים בחנו את הנתונים ממחקרים אקראיים שבחנו את השינויים בלחץ הדם עם צריכה יומית של חטיפי שוקולד (תשעה מחקרים) או אבקת קקאו עתירת פלבנולים (11 מחקרים), בהשוואה לפלסבו. המחקר היו הטרוגניים מאוד.

תשעה מחקרים עקבו אחר המשתתפים במשך שבועיים, עשרה מחקרים ארכו 2-8 שבועות ומחקר אחד ארך 18 שבועות.

המשתתפים בקבוצות הטיפול הפעיל צרכו כ-3.6-10.5 גרם שוקולד כהה, המכיל 50-90% קקאו, מגדניה המבוססת על שוקולד חלב (105 גרם של פחות מ-10% קקאו), או אבקת קקאו עתירת פלבנולים המכילה מינון של 30-1080 מיליגרם פלבנולים ביממה.

המשתתפים בקבוצת הביקורת נטלו כל יום שוקולד לבן נטול פלבנולים, חלב, או כדורים בודדים (ב-12 מחקרים), או אבקת קקאו עם תכולת פלבנולים נמוכה (8 מחקרים).

במחקרים שהשוו בין קקאו או שוקולד ובין פלסבו ללא-פלבנולים, בקרב המטופלים נרשמה ירידה ממוצעת של 3.70 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי וירידה ממוצעת של 2.71 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מנגד, לא זוהתה ירידה משמעותית בלחץ הדם בין קבוצת ההתערבות וקבוצת הביקורת במחקרים שהתבססו על מוצרים בעלי תכולת פלבנולים נמוכה רמז לכך שייתכן ופלבנולים בביקורות אלו הטו את התוצאות.

הירידה בלחץ הדם הייתה מעט גדולה יותר בנבדקים מתחת לגיל 50, או באלו שצרכו שוקולד בעל תכולת סוכר נמוכה (שהיה בעיקר שוקולד כהה).

ההשפעה של צריכת מוצרי קקאו עתירי פלבונלים הייתה פחות או יותר דומה לזו של שינויים אחרים באורחות החיים, דוגמת דיאטה ופעילות גופנית (ירידה של 3-5 מ”מ כספית) ועשויה לשמש כאפשרות נוספת להפחתת לחץ הדם.

לממצאים אלו חשיבות רבה, שכן מחקרים אפידמיולוגיים קשרו בין ירידה קלה בלחץ הדם ובין השפעה חיובית על בריאות הלב וכלי הדם. עם זאת, דרושים מחקרים ארוכים יותר במטרה להבין טוב יותר את התועלת של שוקולד, לקבוע את המינונים האופטימאליים ולבחון תוצאות שונות, דוגמת אירועים מוחיים ומחלות לב וכלי דם.

Cochrane Database Syst Rev 2012

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ דם ולחץ תוך-עיני לאורך זמן מלווה בכלי דם קטנים, מפותלים וצרים יותר ברשתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Acta Ophthalmologica. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,089 משתתפים ממדגם מטופלים מדנמרק (גיל ממוצע של 61 שנים; 63% נשים) שעברו שתי בדיקות עיניים עוקבות עם מעקב של לפחות שלוש שנים. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה