בריאות הציבור-קידום בריאות

סיכון מוגבר לאובדנות עם Varenicline בהשוואה לתרופות אחרות להפסקת עישון (PLoS One)

ממחקר חדש שפורסם ב-PLoS One עולה כי הטיפול ב- Varenicline (צ’מפיקס) מלווה בסיכון מוגבר להתנהגות אובדנית ודיכאון, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות להפסקת עישון.

במדגם שכלל למעלה מ-13,000 מקרים של תופעות לוואי הקשורות בטיפול בתרופות להפסקת עישון במהלך 13 שנות מעקב, החוקרים מצאו כי 90% מהדיווחים של התנהגות לפגיעה עצמית או דיכאון היו קשורים בטיפול ב- Varenicline. Bupropion ותחליפי ניקוטין היו אחראיים ליתר 7% ו-3% מהמקרים, בהתאמה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי אובדנות ודיכאון בחולים שנטלו תרופות שונות להפסקת עישון. הם בחנו דיווחי מקרים אודות פגיעה עצמית בין השנים 1998 ועד ספטמבר 2010, בהקשר של Varenicline (9575 מטופלים), Bupropion (1751 מטופלים) או תחליפי ניקוטין (1917 מטופלים).

מבין 3249 דיווחים של התנהגות לפגיעה עצמית או דיכאון, 2925 נקשרו עם הטיפול ב- Varenicline, 229 עם Bupropion ו-95 עם תחליפי ניקוטין. בהשוואה לתחליפי ניקוטין, יחס הסיכויים להתנהגויות אלו עמד על 8.4 עם Varenicline ו-2.9 עם Bupropion.

החוקרים דיווחו כי ממצאים אלו סותרים את ההשלכות של סקירה שפורסמה לאחרונה מטעם ה-FDA, שלא הדגימה הבדל באשפוזים פסיכיאטריים בין Varenicline ותחליפי ניקוטין. מחקרים אלו של ה-FDA אינם יכולים לזהות את מרבית תופעות הלוואי הפסיכיאטריות החמורות, כולל אובדנות, דיכאון, אגרסיות ותקיפה. אירועים אלו עשויים להיות קטסטרופאליים, אך לרוב לא יובילו לאשפוז.

החוקרים מצאו כי Varenicline מלווה בשכיחות גבוהה יותר של דיווחים אודות התנהגות אובדנית, בהשוואה לכל תרופה אחרת להפסקת עישון בארצות הברית. הסיכון פשוט עולה על התועלת.

למרות שהתרופה נושאת כיום אזהרה של ה-FDA בנוגע לסיכון להתנהגויות אלו, החוקרים מזהירים כי יש לעדכן את האזהרה ולציין כי עם Varenicline קיים הסיכון הגבוה ביותר בהשוואה לטיפולים אחרים להפסקת עישון.

מה-FDA נמסר בתגובה כי המסקנה לפיה ישנן תופעות לוואי הכרוכות בטיפול ב- Varenicline אינה חדשה, וכי מהסוכנות נשלחה בקשה לחברת התרופות פייזר לערוך מחקר להערכת פרופיל הבטיחות הנוירו-פסיכיאטרי של Varenicline בהשוואה לפלסבו, Bupropion ותחליפי ניקוטין במשתתפים עם ובלי היסטוריה של הפרעות פסיכיאטריות, כאשר התוצאות צפויות בשנת 2017.

להערכת הסוכנות, כאשר הטיפול ניתן בהתוויות המאושרות כיום, Varenicline הינו טיפול בטוח ויעיל המסייע להפסקת עישון.

החוקרים כותבים כי הממצאים מאשרים את הסיכון המוגבר לאובדנות ודיכאון בקרב מטופלים המבקשים להפסיק לעשן ונוטלים טיפול להפסקת עישון. בקרב אלו הנוטלים טיפול תרופתי להפסקת עישון, נטילת Varenicline לוותה בסיכון הגבוה ביותר.

מומחים בתחום סבורים כי ישנם נתונים רבים המעידים על הסכנות הכרוכות בטיפול התרופתי, אך מחקרים רבים אחרים שאינם מצביעים על כל נזק. בסה”כ, חשוב כי מטופלים המבקשים להפסיק לעשן יקבלו את הטיפול הטוב ביותר וחשוב להיזהר לא לשפוך את התינוק עם המים.

PLoS One. Published online November 2, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה