בריאות הציבור-קידום בריאות

האם שימוש בתכשירי SSRIs קשור בפרוגנוזה טובה יותר של חולים עם מחלת לב כלילית? (מתוך American Journal of Cardiology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממטה-אנליזה חדשה אשר פורסמה בגיליון ינואר של ירחון American Journal of Cardiology עולה כי השימוש בתכשירים מקבוצת ה-Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) עשוי להיות קשור בשיפור בפרוגנוזה של חולים עם מחלת לב כלילית (Coronary heart disease, CHD).

כפי שניתן היה לצפות, מצאו החוקרים כי חולים עם CHD והפרעה דכאונית אשר נטלו SSRIs הראו שיפור משמעותי בתסמיני הדיכאון בעקבות הטיפול- אולם בנוסף נמצא כי שיעורי התמותה והצורך באשפוז חוזר על רקע מחלת הלב הכלילית הראו אף הם שיפור.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי כאשר ניתוח הנתונים הוגבל למחקרים אשר נערכו כראוי ובהם החולים הוקצו אקראית, הרי שלא נמצא שיפור בתוצאות החולים עם CHD בעקבות השימוש ב-SSRIs.

בסך הכל, נכללו במטה-אנליזה שבעה מחקרים של נתונים משישה מחקרים מבוקרים בהקצאה אקראית, עם סך של 2,461 חולים. רק ארבעה ממחקרים אלו ענו לקריטריונים של החוקרים ככאלה בהם נערכה הקצאה אקראית כראוי, בעוד ששני המחקרים הנותרים נכללו רק בניתוחי הנתונים המשניים. משך המעקב הממוצע נע בין 12 שבועות ו-29 חודשים.

החוקרים מדווחים כי במטה-אנליזה של שלושה מחקרים אשר נערכו בהקצאה אקראית ראויה ובחנו את הקשר בין שימוש ב-SSRIs ובין הסיכון לצורך באשפוז חוזר על רקע CHD, לא נמצא הבדל מובהק בין החולים הנוטלים SSRIs ואלו שאינם נוטלים תרופות אלו.

עם זאת, כאשר נכללו בניתוח הנתונים כל ששת המחקרים, מצאו החוקרים כי החולים העושים שימוש ב-SSRIs הראו שיעור נמוך משמעותית של צורך באשפוז חוזר על רקע CHD במהלך המעקב בהשוואה לחולים בקבוצות הביקורת.

באותו האופן, לא נצפה קשר בין השימוש ב-SSRIs ובין תמותה כוללת במטה-אנליזה של ארבעת המחקרים שנערכו כראוי ובחנו קשר זה, ומאידך שיעור התמותה הכולל היה נמוך משמעותית בקרב הנבדקים הנוטלים SSRIs בהשוואה לאלו שאינם נוטלים SSRIs כאשר נותחו יחד כל ששת המחקרים.

בנוסף, נמצא כי חולים הנוטלים SSRIs נטו יותר להגיב לטיפול בדיכאון וחוו שיפור משמעותי יותר בתסמיני הדיכאון בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול זה.

לדברי החוקרים, חמישה מבין המחקרים שנותחו לא היו בעלי הכוח הסטטיסטי הנדרש, והמחקר היחיד בו המדגם היה גדול דיו לא אפשר לחוקריו לערוך הקצאה אקראית ראויה. לפיכך, מיעוט הראיות באיכות גבוהה ביחס לסוגיה זו בעלת הרלוונטיות הקלינית הרבה הינו ניכר לטענתם, לצד הצורך בעריכת מחקרים מבוקרים בתחום תוך הקצאה אקראית נכונה של החולים.

בסך הכל, מסכמים החוקרים, המטה-אנליזה הנוכחית מציעה כי ניתן לתת טיפול תרופתי ב-SSRIs בביטחה לחולים עם CHD, וכי יתכן וטיפול זה אף תורם לשיפור הפרוגנוזה הקרדיווסקולארית שלהם.

באשר למנגנוני הפעולה האפשריים לכך, מציינים החוקרים כי לצד שיפור תסמיני הדיכאון והשיפור הנלווה לכך באיכות החיים, הרי ש-SSRIs משפיעים בנוסף על הפרעות בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית, תפקוד הטסיות, תגובות דלקתיות ותפקוד האנדותל.

החוקרים מזכירים כי בימים אלו הם עורכים סקר ביחס לתמותה ותחלואה קרדיווסקולאריות בקרב חולים עם גורמי סיכון קרדיאליים עם וללא דיכאון, תוך התייחסות להשפעה אפשרית של השימוש ב-SSRIs. לדבריהם, ניתוח שכזה מתייחס למנגנון הפתופיזיולוגי העשוי לעמוד בבסיס הקשר, ואילו הניתוח המשני מתייחס להשפעת ה-SSRIs.

Am J Cardiol 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה