הפרעות חרדה מקשות על הפסקת עישון (Addiction)

מעשנים עם היסטוריה של הפרעות חרדה מתקשים יותר להפסיק לעשן ואינם מגיבים לטיפול תרופתי להפסקת עישון, שנמצא יעיל לרוב בקרב מעשנים ללא הפרעות חרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש.

לדברי החוקרים, לממצאים חשיבות רבה, שכן הם ממליצים לרופאים להעריך נוכחות הפרעות חרדה במקרים בהם מעוניינים לנבא את סיכויי הגמילה מעישון. חשוב להבין כי אין די בטיפול תרופתי בקרב מעשנים עם היסטוריה של התקפי חרדה, חרדה חברתית או חרדה כללית.

החוקרים כותבים כי לא נערכו מחקרים רבים בנוגע לקשר בין הפרעות חרדה ובין תלות והתמכרות לעישון והפסקת עישון; מרבית המחקרים התמקדו בקשר בין עישון ובין סכיזופרניה או דיכאון. במטרה לבחון את הנושא, החוקרים עקבו אחר מעשנים עם התקפי חרדה, הפרעת חרדה חברתית והפרעת חרדה כללית, וכן אחר מעשנים ללא הפרעת חרדה, ולאחר מכן עקבו אחר המעשנים במהלך תהליך הגמילה מעישון.

מרבית המעשנים עישנו בממוצע 21 סיגריות ביום, כאשר התנסו לראשונה בעישון בגיל 14 והחלו לעשן באופן יומיומי בגיל 17 שנים.  המשתתפים חולקו באקראי לאחד משישה טיפולים: טיפול ב-Bupropion בשחרור-ממושך, סוכריות מציצה המכילות ניקוטין, מדבקת ניקוטין, מדבקת ניקוטין עם סוכריות מציצה המכילות ניקוטין, שילוב סוכריות מציצה המכילות ניקוטין עם Bupropion בשחרור-ממושך, או פלסבו.

כל הטיפולים ניתנו למשך שמונה שבועות לאחר תאריך הגמילה מעישון, למעט סוכריות מציצה המכילות ניקוטין, שניתנו למשך 12 שבועות.

באמצעות ראיון קליני מובנה זוהו 455 משתתפים שענו אי פעם על הקריטריון להגדרת התקף חרדה, 199 עם חרדה חברתית, 99 עם הפרעת חרדה כללית ו-891 ללא כל אבחנה של הפרעת חרדה.

מהמחקר עולה קשר בין אבחנת חרדה ובין תלות בניקוטין, חומרת תסמיני גמילה, סיכויי הצלחת גמילה מעישון והיעילות של טיפול תרופתי להפסקת עישון.

בקרב מעשנים עם הפרעת חרדה סיכויי הגמילה מעישון שמונה שבועות ושישה חודשים לאחר התאריך שנקבע להפסקת עישון היו נמוכים יותר, בהשוואה למעשנים ללא הפרעת חרדה. כמו כן, במשתתפים אלו לא תועדה עדיפות לטיפול מונותרפי או טיפול תרופתי משולב. יתרה מזאת, בקרב מעשנים ללא חרדה התוצאות הטובות ביותר תועדו עם מדבקת ניקוטין וסוכריות מציצה המכילות ניקוטין. Bupropion בלבד או בשילוב עם סוכריות מציצה המכילות ניקוטין היה יעיל גם הוא בקבוצה זו.

החוקרים הופתעו מאוד מממצאי המחקר. במחקר בחן חמישה טיפולים פעילים שונים, והשילוב של מדבקת ניקוטין היה היעיל ביותר עם שיעורי הגמילה הגבוהים ביותר לאחר שישה חודשים.

המומחים מדגישים את חשיבות ההיסטוריה הרפואית המקיפה, חשוב להבין את התפקוד המנטאלי של המטופלים. עישון אינו רק תלות כימית; מדובר גם בתלות פסיכולוגית. עם אנמנזה טובה, ניתן לפתח גישה מקיפה יותר לטיפול.

Addiction. Published online October 25, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה