בריאות הציבור-קידום בריאות

מדוע חולים מפסיקים טיפול בנוגדי טסיות לאחר צנתור כלילי? (מתוך Circulation)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר פרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Circulation עולה כי קרוב ל-15% מהחולים אשר מתחילים טיפול כפול בתכשירים נוגדי טסיות לאחר צנתור כלילי (Percutaneous coronary intervention, PCI) צפויים להפסיק את השימוש באחת התרופות או בשתיהן תוך שנה אחת. לדברי החוקרים, רק במיעוט ממקרים אלו הדבר נעשה בשל אירועים של דימום רציני או פעולות פולשניות מאג’וריות.

החוקרים מסבירים כי טיפול כפול בתכשירים נוגדי טסיות למשך 12 חודשים לפחות הינו חיוני לאחר השתלת תומכן כלילי משחרר תרופה, וזאת על מנת לצמצם את הסיכון להתפתחות קריש דם בתומכן. עם זאת, ידוע לדבריהם כי חלק ניכר מהחולים צפויים להפסיק את השימוש באחת התרופות או בשתיהן מוקדם מהרצוי. הם מציינים כי הסיבות להחלטה זו אינן ברורות לחלוטין.

מסיבה זו, ביקשו החוקרים לערוך מחקר תצפיתי ופרוספקטיבי זה במטרה לזהות את הגורמים המעורבים בהפסקת הטיפול האמור. החולים שנכללו במחקר גויסו במהלך החודשים ינואר עד אפריל 2008 מבין 29 מרכזים רפואיים בספרד. נכללו חולים אשר בהם הושתל תומכן כלילי אחד או יותר בפרק זמן זה. אחר החולים אשר הסכימו להשתתף במחקר בוצע מעקב טלפוני בתום שלושה, שישה, תשעה ו-12 חודשים במטרה לקבוע את הטיפול התרופתי אותו נוטלים, שמא הופסק השימוש באחת התרופות, ובמידה וכך היה- מה היו הסיבות לכך. היעד העיקרי של המחקר נקבע כפעם הראשונה של הפסקה זמנית או קבועה של הטיפול התרופתי נוגד הטסיות.

מבין 1,985 חולים המתאימים לקריטריוני ההכללה של המחקר, 1,622 היו זמינים והסכימו למעקב. מעקב מלא (בן 12 חודשים) היה זמין עבור מרביתם (94.7%). בסך הכל, מדווחים החוקרים כי 234 חולים (14.4%) הפסיקו את השימוש באחת התרופות נוגדות הטסיות או בשתיהן, וכי על פי רוב מדובר היה ב-Clopidogrel (כך ב-182 חולים; 11.8%).

החוקרים מציינים כי ב-213 מקרים ניתן היה להעריך את נסיבות ההפרעה לנטילת הטיפול התרופתי. הסיבה השכיחה ביותר לכך הייתה אירוע של דמם או פעולה ניתוחית (כך ב-109 מקרים), ואולם רק מעט יותר ממחצית מקרים אלו (56, 51.4%) חוו דימום רציני או עברו פעולה פולשנית מאג’ורית. גורמים אשר נמצאו כקשורים בהפסקת הטיפול התרופתי כללו דימום רציני בעבר, אי ספיקת כליות ומחלת עורקים פריפריים. מספר קטן של חולים (39) הפסיקו את הטיפול על דעת עצמם. החוקרים מוסיפים כי גורמים המנבאים הפסקה של הטיפול על דעת המטופל היו היות המטופל מהגר ושימוש בתרופות פסיכואקטיביות.

החוקרים מסכמים כי מרבית המקרים של הפסקת הטיפול התרופתי הכפול בנוגדי טסיות לאחר PCI נבעו מהחלטת המטופל או הרופא אולם לא היו קשורים בדימום רציני או בפעולה ניתוחית. לדבריהם, הן גורמים ברמת בית החולים והן כאלו פרטניים הינם חשובים בקביעת הסבירות להפסקת הטיפול התרופתי.


Circulation 2010

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה