פסיכיאטריה

האם צריכת דגנים מלאים עשויה להפחית את הסיכון להידרדרות קוגניטיבית בקשישים? (Neurology)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי צריכה גדולה יותר ותדירה יותר של דגנים מלאים מלווה בהידרדרות איטית יותר בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי, מהירות עיבוד וזיכרון אפיזודי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Neurology. עם זאת, החוקרים מדגישים כי היתרונות של דגנים מלאים תועדו במבוגרים ממוצא אפריקאי-אמריקאי, אך לא בלבנים.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת דגנים מלאים ובין השינוי לאורך זמן בתפקוד הקוגניטיבי, מהירות עיבוד וזיכרון אפיזודי במבוגרים שונים לפי גזע/מוצא אתני. מדגם המחקר כלל 3,326 משתתפים מפרויקט Chicago Health and Aging Project אשר השיבו לשאלוני תזונה והשלימו לפחות שתי הערכות קוגניטיביות.

התפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי נבחן על-פי מדד משולב של זיכרון אפיזודי, מהירות עיבוד ומבחן מיני-מנטל. הרגלי התזונה נקבעו על-בסיס שאלון Food Frequency Questionnaire, הכולל 144 שאלות. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין צריכת דגנים מלאים ובין הידרדרות קוגניטיבית.

מבין המשתתפים מחקר, 60.1% היו ממוצא אפריקאי-אמריקאי, 63.7% היו נשים והגיל הממוצע של המשתתפים עמד על 75 שנים בתחילת המחקר.

מהנתונים עולה כי צריכה רבה יותר של דגנים מלאים לוותה בהידרדרות איטית יותר של התפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי. בקרב אפריקאים-אמריקאים, באלו בחמישון העליון של צריכת דגנים מלאים תועדה הידרדרות איטית יותר בתפקוד קוגניטיבי גלובאלי (p=0.004), מהירות עיבוד (p=0.005) וזיכרון אפיזודי (p=0.01) בהשוואה לאלו בחמישון התחתון של צריכת דגנים מלאים.

באשר לכמות הדגנים המלאים שצרכו המשתתפים במחקר, בקרב אפריקאים-אמריקאים, באלו שצרכו למעלה משלוש מנות ביום, בהשוואה לאלו שצרכו פחות ממנה ביום, תועדה הידרדרות איטית יותר בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי (p=0.0093). בקרב לבנים, צריכה של למעלה משלוש מנות דגנים מלאים ביום לווה בהשפעה כמעט מובהקת סטטיסטית על הידרדרות קוגניטיבית איטית יותר, בהשוואה לצריכה מעטה של דגנים מלאים (p=0.08).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על השפעה מגנה אפשרית של צריכת דגנים מלאים מפני הידרדרות קוגניטיבית, אם כי יתרון זה היה מוגבל לאפריקאים-אמריקאים ולא תואר בלבנים.

Neurology, Nov 28, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה