פסיכיאטריה

טיפול משלים ב- Aticaprant עשוי לשפר תסמיני דיכאון מג’ורי (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Clinical Psychopharmacology)

טיפול משלים ב- Aticaprant בחולים עם דיכאון מג’ורי לאחר כישלון טיפול בנוגדי-דיכאון לווה בשיפור גדול יותר בתסמינים, בהשוואה לפלסבו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Clinical Psychopharmacology.

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת התרפויטית של Aticaprant, אנטגוניסט סלקטיבי לקולטן קאפא לאופיואידים, כטיפול משלים בחולים עם דיכאון. לצורך כך, הם השלימו מחקר רב-מרכזי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכלל 184 חולים בגילאי 18-64 שנים עם הפרעת דיכאון מג’ורית ותגובה לא-מספקת לטיפול בנוגדי-דיכאון כפי שנקבע לפי מדד MADRS (או Montgomery Asberg Depression Rating Scale) של 25 נקודות ומטה לאחר טיפול ב-SSRI/SNRI ואנהדוניה כפי שנקבע לפי מדד SHAPS (או Snaith-Hamilton Pleasure Scale) של עד 20 נקודות בתחילת המחקר.

המשתתפים השלימו שלב סקירה בן חמישה שבועות ולאחריו שלב טיפול בן 11 שבועות, אשר כלל תקופת פלסבו של עד 3 שבועות ותקופת טיפול בת 6 שבועות. החולים שהשלימו את הטיפול עברו תקופת גמילה בה קיבלו רק פלסבו לזמן שנותר במחקר.

כל המשתתפים חולקו ביחס 1:1 לקבלת Aticaprant במינון 10 מ”ג בכל יום או להמשיך פלסבו במהלך שלב הטיפול, תוך המשך טיפול ב-SSRI/SNRI, ללא שינוי, לאורך תקופת המחקר.

ניתוח בטיחות הטיפול כלל 169 משתתפים, כאשר הניתוח הסופי לפי כוונה לטפל כלל 166 חולים.

לאחר שישה שבועות, השיפור במדד MADRS היה גדול יותר משמעותית עם Aticaprant לעומת פלסבו בניתוח לפי כוונה לטפל.

בקרב חולים עם רמת אנהדוניה גבוהה (מדד SHAPS של 38) בתחילת הטיפול מצאו החוקרים הבדלים גדולים יותר בין Aticaprant ופלסבו לאחר שישה שבועות (גודל השפעה של 0.51) בהשוואה לאלו עם רמת אנהדוניה נמוכה (מדד SHAPS בטווח 20-38) (גודל השפעה של 0.29).

מהנתונים עולה כי הטיפול נסבל היטב, כאשר אירועים חריגים שהובילו להפסקת הטיפול תועדו במעט מאוד חולים. תופעות הלוואי הנפוצות שתוארו עם Aticaprant ופלסבו כללו כאבי ראש (11.8% לעומת 7.1%, בהתאמה), שלשול (8.2% לעומת 2.4%, בהתאמה), גרד (5.9% לעומת 0%) ונזופרינגיטיס (5.9% לעומת 2.4%, בהתאמה). עוד דווח על אירוע חריג חמור אחד (דלקת חדה של כיס המרה בזרוע הפלסבו) ולא דווח על מקרי תמותה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול משלים ב- Aticaprant בחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית ותגובה לא-מלאה לטיפול סטנדרטי, עשוי להביא להפחתה משמעותית במדדי MADRS לעומת פלסבו. פרופיל הבטיחות של הטיפול התרופתי חיובי ותומך בהשלמת מחקרים נוספים להערכת הטיפול.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Clinical Psychopharmacology

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה