פסיכיאטריה

חסך שינה קל מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם (Ann Am Thorac Soc)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of the American Thoracic Society עולה כי אפילו חסך שינה קל עשוי להביא לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים.

החוקרים השלימו מחקר חתך שכלל 35 נשים בריאות (גיל ממוצע של 36 שנים; מדד מסת גוף של 25 ק”ג/מ2) שישנו 7-9 שעות כל יום, במטרה לקבוע אם חסך שינה מוביל לפגיעה בתפקוד אנדותל, העלול להביא לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם.

החוקרים השלימו את המחקר בשני חלקים. בחלק הראשון ,נשים חולקו באקראי לשלב שינה מספקת בן שישה שבועות, אשר התבסס על זמני השינה והערות על-פי תוצאות מד אקטיגרפיה שבועיים לפני ההקצאה האקראית, או שלב חסך שינה במשך שישה שבועות כאשר שעת השינה נדחתה בשעה וחצי, אך שעת ההשכמה נותרה ללא שינוי. לאחר מכן, במשך שישה שבועות לא הייתה כל התערבות ולאחר מכן, במשך שישה שבועות הקפידו המשתתפים על דפוס השינה ההפוך לזה עליו הקפידו קודם לכן.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת ההבדלים בין הקבוצות בהרחבה תלוית-זרימת דם בעורק ברכיאלי, אשר הוגדרו כתוצא העיקרי של המחקר. עוד נבחן ביטוי רנ”א שליח של Endothelial Nitric Oxide Synthase ודלקת בתאי אנדותל.

מבין כלל המחקר, נתונים מלאים אודות שלב שינה מספקת ושלב חסך שינה היו זמינים עבור 32 נשים; 3 הנשים האחרות השלימו רק את שלב שינה מספקת.

מהנתונים עולה כי הרחבת כלי דם בתיווך זרימת הדם הייתה קטנה יותר בעורק הברכיאלי בשלב חסך שינה, בהשוואה למדדים בשלב שינה מספקת (ממוצע של 7.35% לעומת 8.65%, p=0.02).

מהערכת התוצאים המשניים עלה כי חסך שינה לווה בשיעור נמוך יותר של ביטוי רנ”א שליח של eNOS.

החוקרים מדווחים כי חסך שינה לווה בעליה של 87% בשטח צביעה גרעינית של Nuclear Factor Kappa B בתאי אנדותל (ממוצע, 2.04 לעומת 1.09 מ2; p=0.01). הם הופתעו מהעקביות של ההשפעות המזיקות על תפקודי כלי הדם לאחר חסך שינה קל יחסית בנשים בריאות לחלוטין.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים את העדות הביולוגית הראשונה לכך שדחיית זמן השינה בשעה או שעתיים, תופעה נפוצה בעידן הרשת החברתית, עלולה לפגוע בבריאות כלי הדם. לאורך הזמן, הנזק של שינה לא-מספקת עלול להוביל למחלות לב וכלי דם.

 

Ann Am Thorac Soc, Dec 2022

 

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה