פסיכיאטריה

מודל בינה מלאכותית חדשני לאבחון גיל המוח (SLEEP 2021)

מוח גירוי חשמלי

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מודל של רשת נוירונים שהוצג בכנס רפואת השינה SLEEP 2021 הצליח לנבא את גיל המוח של מטופלים על סמך נתוני האלקטרואנצפלוגרם (EEG) שנרשמו במהלך מחקרי שנת לילה.

מודל הבינה המלאכותית (AI) ניבא את גיל המוח עם שגיאה מוחלטת ממוצעת של 4.604 וערך Pearson’s r של 0.933, ערכים העולים על ביצועי המודל במחקר הקודם בנושא. מדד גיל המוח – מדד המתאר חיסור של הגיל הכרונולוגי מגיל המוח שנחזה ב-EEG ע”י המודל – נקשר להפרעות כמו אפילפסיה, שבץ מוחי, סמנים גבוהים של הפרעות נשימה בשינה ויעילות שינה נמוכה (P <0.05 לכל המשתנים). בנוסף, אנשים עם סוכרת, דיכאון, ישנוניות משמעותית בשעות היום, יתר לחץ דם או בעיות זיכרון וריכוז היו עם ממוצע גבוה יותר של מדד גיל מוח בהשוואה לאנשים בריאים (P <0.05 לכל המשתנים).

המודל התבסס על 126,241 מחקרי שינה קליניים, אומת על ידי 6,638 מחקרים ונבדק על ידי קבוצה של 1,172 מחקרים. מערך הנתונים בו השתמשו במחקר כלל מספר קטגוריות דמוגרפיות של חולים ומחלות שונות על מנת לזהות את הקשר בין גיל המוח לבין מצבים רפואיים שונים.

אחד ממחברי המחקר שהציג את המחקר בכנס אמר כי “אנו מראים את כוחה של הבינה המלאכותית לחרוג מהיכולות האנושיות ולבצע משימות שבני אדם לא מסוגלים לבצע. בעוד שקלינאים יכולים רק להעריך או לכמת את גילו של המטופל בהתבסס על ה-EEG שלהם, מחקר זה מראה מודל בינה מלאכותית שיכול לחזות את גיל המטופל בדיוק גבוה”. הוא הוסיף כי “תקוותנו היא שעם המשך המחקר בנושא, מדד גיל המוח יהפוך בעתיד לסמן ביולוגי אבחוני לבריאות המוח, כפי שיתר לחץ דם מעיד על הסיכון לשבץ ולהפרעות לב וכלי דם אחרות”.

לכתבה ב-Medpage today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה