פסיכיאטריה

עליה במשקל לאחר הפסקת עישון מובילה לעליה זמנית בלבד בסיכון לסוכרת (N Engl J Med)

למרות שעליה במשקל בעקבות הפסקת עישון הינה גורם סיכון ייחודי להתפתחות סוכרת, מדובר בעליה זמנית והתועלת של הפסקת עישון עולה בהרבה על הסיכונים המטבוליים. במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים החוקרים כי שיא הסיכון לסוכרת זוהה 5-7 שנים לאחר הפסקת עישון ולאחר מכן חלה ירידה הדרגתית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם עליה במשקל לאחר הפסקת עישון פוגעת בתועלת הבריאותית של הפסקת עישון. לצורך כך, הם אספו נתונים משלושה מחקרי עוקבה שכללו גברים ונשים בארצות הברית וזיהו את אלו שדיווחו על הפסקת עישון והעריכו באופן פרוספקטיבי את השינויים בהרגלי עישון ומשקל הגוף. הם בחנו את הסיכונים לסוכרת מסוג 2, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה בקרב אלו שדיווחו על הפסקת עישון, בהתאם לשינויים במשקל לאחר הפסקת עישון.

הסיכון לסוכרת מסוג 2 היה גבוה יותר בקרב אלו שהפסיקו לעשן לאחרונה (2-6 שנים מאז הפסקת עישון), בהשוואה למעשנים פעילים (יחס סיכון של 1.22). הסיכון הגיע לשיא 5-7 שנים לאחר הפסקת עישון ולאחר מכן ירד בהדרגה.

העליה הזמנית בסיכון לסוכרת מסוג 2 הייתה פרופורציונאלית לעליה במשקל והסיכון לא היה מוגבר בקרב אלו שהפסיקו לעשן ולא עלו במשקל בעקבות זאת. מנגד, בקרב אלו שהפסיקו לעשן לא תועדה עליה זמנית בסיכון לתמותה, ללא תלות בשינוי במשקל לאחר הפסקת עישון. בהשוואה למעשנים פעילים, יחסי הסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם עמדו על 0.69 בקרב אלו שהפסיקו לעשן לאחרונה ולא עלו במשקל, 0.47 בקרב אלו שעלו במשקל בהיקף של 0.1-5.0 ק”ג, 0.25 בקרב אלו עם עליה במשקל בהיקף של 5.1-10.0 ק”ג באלו שעלו למעלה מ-10 ק”ג במשקל גופם ו-0.50 בקרב אלו שהפסיקו לעשן מעל 6 שנים קודם לכן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הפסקת עישון לוותה בעליה משמעותית במשקל הגוף עם עליה בסיכון קצר-טווח לסוכרת מסוג 2, אך חסרונות אלו לא פגעו בתועלת של הפסקת עישון בהפחתת התמותה הקרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה.

N Engl J Med 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, איזון אופטימאלי של גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם ביטל לחלוטין את הסיכון המוגבר לתמותה מכל-סיבה באוכלוסייה זו, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל תוארה רק בקרב חולים ללא היסטוריה של מחלת עורקים כלילית. […]

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה