פסיכיאטריה

רופאים רבים אינם מבקשים מהמטופלים להסביר מדוע פנו להערכה רפואית (J Gen Intern Med)

במהלך ייעוצים רפואיים, רופאים לעיתים נדירות מבקשים מהמטופלים להסביר את הסיבות שהובילו אותם לפנות להערכה רפואית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Journal of General Internal Medicine.

החוקרים מדווחים כי רק ב-36% מהמקרים ביררו את מטרת המפגש של החולים ובאותם ביקורים בהם ביררו את מטרת הפניה של החולים, בשבעה מבין עשרה מקרים תועדה הפרעה לדברי המטופל, עם חציון זמן עד להפרעה לדברי המטופל של 11 שניות.

לדברי החוקרים, קבלת החלטות ממוקדת-מטופל הינה מרכיב מרכזי באיכות הטיפול הרפואי. בפרט, זיהוי והבנת מטרות המטופלים בביקור מעודדת ומובילה לשיפור התקשורת בין הרופא והמטופל. עם זאת, מחקרים הדגישו כי רופאים לעיתים קרובות אינם בכישורי תקשורת להבנת מטרות המטופל בביקור.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את תדירות המפגשים הרפואיים בהם הרופאים שאלו מטופלים אודות הסיבות לביקור שלהם, ואת שיעור ומועד הפרעה לדברי המטופל מצד הרופא. הם גם ביקשו לקבוע כיצד כלים המסייעים בקבלת החלטות והתנאים הקליניים השפיעו על תוצאים אלו.

החוקרים ערכו ניתוח משני של מדגם אקראי של מפגשי רופא-מטופל ממחקרים שבחנו את ההשפעות של כלים המסייעים בקבלת החלטות.

במחקרם, הם בחנו משלב של ייעוצים מתועדים בקול או בוידאו בין 112 מטופלים והרופאים שלהם; 61 מהמפגשים היו במרפאות ראשוניות ו-51 במרפאות מומחים.

מהנתונים עולה כי רופאים הזמינו מטופלים להציג את מטרת הביקור שלהם רק ב-40 מבין 112 מפגשים (36%). עוד עלה כי ב-27 מבין 40 הביקורים הללו (67%), הרופאים הפריעו לדברי המטופל לאחר חציון של 11 שניות.

מבין 112 המפגשים הרפואיים, שיעור גדול יותר מהרופאים הראשוניים (30/61) מאשר רופאים מומחים (10/51) הזמינו את המטופלים לשתף אותם במטרת הביקור שלהם (49% לעומת 20%).

במקרים בהם הרופאים אכן ביקשו לשמוע את מטרת הביקור מפי החולה, הרופאים הראשוניים הפריעו לדברי המטופלים ב-19 מפגשים (63%) והרופאים המומחים הפריעו לדבריהם ב-8 מפגשים (80%). מבין כלל המפגשים, במקרים בהם הרופא לא הפריע לדברי המטופל, המטופל הצליח לשתף במטרת הביקור בתוך חציון של שש שניות.

החוקרים מצאו עוד כי השימוש בכלים המסייעים בקבלת החלטות לא השפיע על אחוז המפגשים בהם הרופאים ביקשו לשמוע את מטרת הביקור מפי המטופלים.

ממצאי המחקר הנ”ל מעידים כי אנחנו עדיין מצויים רחוק מטיפול ממוקד-מטופל, כאשר המכשולים בדמות תקשורת ושותפות מגבילים את הבנת צרכיי המטופל.

J Gen Intern Med. Published online July 2, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה