פסיכיאטריה

תרופות ממשפחת Z מעלות את הסיכון לשברים בחולי דמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

מתן טיפול בתרופות היפנוטיות דוגמת Zolpidem, Zopiclon, או Zaleplon להקלה על בעיות שינה בחולי דמנציה, לווה בעליה משמעותית בסיכון לשברים באוכלוסיה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך כנס ה-AAIC (Alzheimers Association International Conference). תרופות אלו ממשפחת Z-Drugs לווה בעליה של 40% בסיכון הכולל לשברים ובעליה של 59% בסיכון לשברי ירך.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 60% מחולי דמנציה סובלים מהפרעות שינה, העשויות לכלול נדודי שינה וישנוניות יתר במהלך היום. תרופות ממשפחת Z-Drugs פועלות באופן דומה לבנזודיאזפינים ובמקרים רבים החליפו תרופות אלו.

במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על נתוני Clinical Practice Research Datalink מבריטניה וזיהו חולים עם אבחנה של דמנציה, אשר חוו הפרעות שינה. חולים אלו סווגו לכאלו שקיבלו מרשם לתרופות ממשפחת Z-Drugs (2,952 חולים) ואלו שלא קיבלו מרשם זה (1,651 חולים).

לאחר מעקב של כשנתיים, מהנתונים עלה כי באלו שנטלו את התרופות הללו נרשמה עליה של 40% בסיכון לשברים, בהשוואה לאלו שלא נטלו תרופות אלו.

החוקרים מדווחים כי בחולי דמנציה סיכון לשברים של 7% בשנה; עם טיפול בתרופות ממשפחת Z Drugs הסיכון עולה ל-10%. לכן, מדובר במקרה שבר נוסף אחד לכל 36 חולי דמנציה הנוטלים אחת מהתרופות הללו.

באשר לשברי ירך, העליה בסיכון גדולה עוד יותר. בחולי דמנציה סיכון לשברי ירך של 3%, אך עם תרופות אלו הסיכון עולה ל-5%. כלומר, מדובר במקרה שבר ירך נוסף לכל 54 חולים.

החוקרים מציינים כי לא נרשמה עליה בשיעור הנפילות בקרב חולים שנטלו תרופות ממשפחת Z-Drugs. עם זאת, הם מאמינים כי ייתכן ומדובר בבעיה הנובעת מבעיות בקידוד, כאשר רופאים כלליים מתעדים שברים, אך לא את את הנפילה שהוביל לשבר. הם מוסיפים כי תרופות ממשפחת Z-Drugs מטשטשות את החולים ולכן הם מועדים יותר לנפילות.

החוקרים גם בחנו את מינון ומשך הטיפול התרופתי, שהוגדרו כ-DDD (Defined Daily Doses) ולא מצאו סיכון מוגבר עם DDD של פחות מ-28, אך הסיכון עלה עם מינונים גבוהים יותר וטיפול ממושך יותר. באשר ל-DDD של 28-41, הסיכון היה גבוה כמעט כפליים.

ממצאי המחקר מעידים כי תרופות אלו עשויות להשפיע על הסיכון לשברי ירך, כאשר ברקע ידוע על הקשר בין שברי ירך ובין תמותה. לאור ממצאים אלו, החוקרים ממליצים לחפש אחר חלופות לתרופות אלו.

מתוך כנס ה-AAIC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה