פסיכיאטריה

תפקוד מיני מספק רמזים להחלמה מהפרעות אכילה (מתוך כנס ה-ECNP)

בנשים צעירות עם אנורקסיה נרביזה בהן שב תפקוד המחזור לנורמה עד תום הטיפול תועד שיפור גדול יותר בבריאות הפסיכולוגית והפיזיולוגית, בהשוואה לנשים בהן לא חלה חזרה של המחזור החודשי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-ECNP (European College of Neuropsychopharmacology). יתרה מזאת, החוקרים מצאו כי השיפור הנ”ל נותר גם לאחר תום הטיפול.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים 39 נשים עם אנורקסיה נרבוזה ו-40 נשים עם בולימיה נרבוזה במטרה לקבוע את חשיבות תפקוד מיני כמתווך של החלמה ולזהות גורמים הקשורים עם השבת מחזור סדיר ותפקוד מיני. כל המשתתפים השלימו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי פרטני במשך שנה אחת; הם השלימו הערכות בתחילת המחקר, בתום הטיפול ושנתיים לאחר הטיפול (שנה שלישית למעקב).

ההערכה כללה ראיונות פנים מול פנים ושאלונים למילוי עצמי, כולל BUT (Body Uneasiness Test), EDE-Q (Eating Disorder Examination) ו-FSFI (Female Sexual Functioning Index), בין היתר. עוד נבחנו רמות הורמונים בדם וסמנים בדם.

בתום טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, החלמה תועדה ב-22 מהנשים עם אנורקסיה נרבוזה (56.4%) ו-23 מהנשים עם בולימיה נרבוזה (53.7%). שנתיים מאוחר יותר, לאחר שלוש שנות מעקב, החלמה תועדה ב-19 (48.7%) מהנשים עם אנורקסיה ו-24 (60%) מהנשים עם בולימיה.

הן בנשים עם אנורקסיה והן בנשים עם בולימיה תועד שיפור משמעותי בתפקוד המיני לאחר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, אם כי השיפור היה גדול יותר באלו עם אנורקסיה נרבוזה.

החוקרים מצאו עוד כי בקרב נשים עם אנורקסיה, דפוס ההחלמה בתום טיפול קוגניטיבי-התנהגותי היה שונה בין אלו עם ובלי אל-וסת. באופן ספציפי, בנשים עם חזרת המחזורים עד תום הטיפול תועדה ירידה גדולה יותר במדדי EDE-Q ושיפור גדול יותר במדד מסת הגוף, מדד FSFI ופרופיל טריגליצרידים בתום טיפול קוגניטיבי-התנהוגותי, בהשוואה לזה שתועד בנשים בהן לא תועדה הישנות מחזורי ווסת. ההבדל נותר לאחר שלוש שנות מעקב.

מניתוח נוסף עלה כי בקרב נשים עם אנורקסיה, החלמה לאחר שלוש שנות מעקב נקשרה בקשר מובהק עם מחזור סדיר (יחס סיכויים של 6.2), מדד FSFI (יחס סיכויים של 1.1), מרכיב תשוקה של מדד FSFI (יחס סיכויים של 2.6), מדד עוררות מינית (יחס סיכויים של 2.0), סיכוך (יחס סיכויים של 3.5) ושביעות רצון (יחס סיכויים של 1.8).

בקרב נשים עם בולימיה נרבוזה, החלמה לאחר שלוש שנים נקשרה בקשר מובהק עם מדד FSFI (יחס סיכויים של 1.1), מרכיב תשוקה של מדד FSFI (יחס סיכויים של 2.2) ושביעות רצון (יחס סיכויים של 2.5) והייתה קשורה בקשר הפוך עם Symptom Checklist-90 (יחס סיכויים של 0.09), מדד EDE-Q (יחס סיכויים של 0.1) ומדד BUT-GSI (יחס סיכויים של 0.1).

החוקרים סבורים כי לאחר מחזור פסיכותרפיה ראשון על הרופא להעריך מחדש את התפקוד המיני של הנשים, תוך התייחסות להישנות מחזורים סדירים במטופלות. במקרים בהם לא תועדה הישנות של המחזורים, יש לשקול עוד טיפול פסיכותרפי או הערכה נוספת. הם קוראים לנקוט בפעולה כלשהי במידה ולא עונים על יעדים אלו בתום השנה הראשונה לטיפול פסיכותרפי.

מתוך כנס ה-ECNP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network עולה כי מתן Buprenorphine בזריקה מהווה גישה בטוחה לטיפול בחולים עם הפרעה קלה משנית לשימוש באופיואידים ותסמינים מינימאליים עד קלים של גמילה מאופיואידים (Opioid Use Disorder). המחקר נערך בארבע מחלקות לרפואה דחופה לטיפול במבוגרים עם הפרעת שימוש באופיואידים בדרגה בינונית-עד-חמורה ומדדי COWS (או Clinical Opiate Withdrawal Scale) של […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה