מנתונים חדשים עולה כי צריכת ביצה כל יום אינה מלווה בסיכון מוגבר להפרעות זיכרון ואף עשויה להביא לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין צריכת ביצים וכולסטרול ובין היארעות דמנציה, מחלת אלצהיימר ותפקוד קוגניטיבי בגברים בגיל העמידה וגברים מבוגרים יותר ממזרח פינלנד.
מדגם המחקר כלל 2,497 גברים ללא-דמנציה, בגילאי 42-60 שנים בשנים 1984-1989 בעת הבדיקה הראשונית במסגרת מחקר Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study. נתונים אודות פנוטיפ APO-E היו זמינים עבור 1,259 גברים. נתונים אודות תוצאות בדיקות להערכת תפקוד קוגניטיבי היו זמינים בבדיקות לאחר ארבע שנים, שהיו זמינים עבור 480 גברים. הצריכה התזונתית נבחנה על-בסיס יומני מזון בני ארבעה ימים. אבחנת דמנציה ומחלת אלצהיימר התבססה על רישומי הבריאות בפינלנד.
במהלך 21.9 שנות מעקב, 337 גברים אובחנו עם דמנציה ו-266 אובחנו עם מחלת אלצהיימר. החוקרים לא זיהו קשר בין צריכת כולסטרול או ביצים ובין סיכון מוגבר להיארעות דמנציה או מחלת אלצהיימר. לדוגמא, כאשר הנושא נבחן באופן רציף, כל צריכה של 100 מ”ג כולסטרול ביום לוותה ביחס סיכון מתוקן של 0.90 להיארעות דמנציה וכל תוספת חצי ביצה ביום לוותה ביחס סיכון של 0.89. עם זאת, צריכת ביצים לוותה בתפקוד טוב יותר בבדיקות נוירו-פסיכולוגיות להערכת תפקוד ניהולי ותפקוד אונה פרונטאלית, מבחני Trail Making Test ו-Verbal Fluency Test.
החוקרים לא מצאו השפעה משמעותית של פנוטיפ Apo-E4 על הקשר עם צריכת כולסטרול או ביצים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי אין קשר בין צריכת כולסטרול או ביצים ובין סיכון מוגבר להיארעות דמנציה או מחת אלצהיימר בגברים ממזרח פינלנד. מנגד, צריכת ביצים מתונה לוותה בהשפעה חיובית על חלק מהתפקודים הקוגניטיביים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!