פסיכיאטריה

האם תפוחי אדמה וטוסטים שחומים מעלים את הסיכון לממאירות? (מתוך הודעת ה-FSA)

מדענים מבריטניה מדווחים כי אכילת תפוחי אדמה וטוסטים שחומים מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירות וממליצים להקפיד על צבע זהוב בהכנת מאכלים אלו, במטרה להפחית את כמות Acrylamide, הכימיקאל האחראי לסיכון המוגבר. 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Acrylamide אינו מוסף במכוון למזון, אלא תוצר לוואי טבעי של תהליך הבישול. מדובר בכימיקאל טבעי, הנוצר בעקבות חימום מוצרי מזון, דוגמת מזון עמילני כמו תפוחי אדמה. בחימום ל-120 מעלות הכימיקאל הנ”ל נוצר באופן טבעי.

ממחקרים בחולדות עלה קשר בין חשיפה ל-Acrylamide ובין ממאירות, אך העדויות ממחקרים בבני אדם אינם מלאים. למרות זאת, ה-National Toxicology Program ו-International Agency for Research on Cancer מתייחסים לכימיקאל זה כאל קרצינוגן אפשרי בבני אדם.

רמות Acrylamide המופיעות בתזונה הן גבוהות יחסית בעיני מומחים רבים, הממליצים להפחית את רמות הכימיקל במזון מעובד. עוד ממליצים מומחים להגביר מודעות בקרב הצרכנים בנושא זה, במטרה לנסות ולצמצם את החשיפה לכימיקאל במזון.

האיגודים המקצועיים קובעים מספר המלצות בהכנת מוצרי מזון בבית, במטרה להפחית רמות Acrylamide:

1. כוון לזהב – ככלל אצבע, ממליצים לכוון לצבע צהוב-זוהב או בהיר יותר בבישול, טיגון או אפיה של מוצרי מזון כמו תפוחי אדמה, ירקות שורש ולחם.

2. בדוק את האריזה – יש להקפיד על הוראות הבישול בעת טיגון או חימום יתר של מוצרים ארוזים דוגמת צ’יפס ולהימנע מבישול-יתר.

3. אין לשמור תפוחי אדמה במקרר אם מתכננים לצלות או לטגן אותם – צעד זה עשוי להביא לעליה ברמות Acrylamide. ההמלצה היא לשמור תפוחי אדמה אלו במקום קר וחשוך.

4. הקפדה על דיאטה מגוונת ומאוזנת – הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת, הכוללת לפחות חמש מנות פירות וירקות ביום, תסייע בהפחתת הסיכויים להתפתחות ממאירות.

U.K Food Standards Agency

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה