פסיכיאטריה

האם נטל עמילואיד גבוה באזור הקורטיקלי, המהוה סמן להתפתחות מחלת אלהציימר טרם הביטוי הקליני, קשור לבדידות במבוגרים ללא פגיעה קוגנטיבית? (JAMA PSYHIATRY)

מאת נעה גינזבורג, BcS

מחקר חתך חדש שבחן מבוגרים המתגוררים בקהילה מצא כי נטל עמילואיד גבוה יותר נקשר לדיווח על תחושות של בדידות, חוסר בשותפות או בחברה ללא תלות בגורמים סוציודמוגרפים, ברשת החברתית הסובבת את המשתתפים או בתסמיני דכאון או חרדה. בדידות, המאופינת בתחושה של ניתוק חברתי עשויה אם כן להיות קשורה לשינוים מוקדמים במח במחלת אלצהיימר פרה-קלינית, לפני הופעתה של פגיעה קוגניטיבית.

החוקרים ניסו לקבוע האם נטל העמילואיד הקורטיקלי קשור לתחושות בדידות חמורות יותר במבוגרים ללא פגיעה קוגנטיבית. הם השתמשו במידע ממחקר Harvard Aging Brain Study של 79 מבוגרים בריאים קוגנטיבית המתגוררים בקהילה. הם מדדו את צברי העמילואיד במח הקורטיקלי באמצעות PiB-PET (Pittsburgh Compound Bpositron emission tomography) ובחנו אותם ביחס לבדידות במודל רגרסיביים ליניאריים בהם ערכו התאמות לגיל, מין, רמות אפוליפופרוטאין E ε4 ( APOEε4) , הסטטוס הסוציודמוגרפי, נוכחות של דכאון או חרדה והרשת החברתית של המטופלים ( עם או בלי אינטרקציה עם עמילואיד ו- APOEε4).

בנוסף, הם בחנו את הקשר בין נטל עמילואיד גבוה (בקבוצה החיובית לעמילואיד) לתחושת בדידות (קבוצה שכונתה “קבוצת הבודדים”) באמצעות רגרסיה לוגיסטית, כשהם משתמשים בבקרה עבור אותם המשתנים. כל אחת מהקבוצות היוותה 32% מכלל משתתפי המחקר .(25 משתתפים בקבוצה). תחושת בדידות נבחנה באמצעות שאלון בן 3 שאלות (UCLA Loneliness Scale), כהתשובות נעות בין 3-12- ככל שהמספר גבוה יותר הוא מעיד על תחושת בדידות חריפה יותר).

החוקרים כללו כאמור 79 משתתפים- 43 נשים ו-36 גברים בגיל ממוצע של 76.4. נטל העמילואיד הקורטיקלי הממוצע שנמדד באמצעות PiB-PET היה 1.230, וממוצע ההערכה בשאלון הבדידות היה 5.3. 28% (22 משתתפים) היו חיוביים ל- APOEε4, ו-32% (25 משתתפים) היו חיוביים לעמילואיד קורטיקלי , עם צפיפות של למעלה מ-1.2.

לאחר שערכו התאמות לגיל, מין, נוכחות של APOEε4, דכאון או חרדה ולרשת החברתית, החוקרים מצאו כי נטל עמילואיד גבוה יותר נקשר באופן משמעותי עם תחושת בדידות חריפה יותר. בהשוואה לאלו שהיו שליליים לעמילואיד, אלו בקבוצה החיובית היו בעלי סיכוי גבוה פי 7.5 (95% CI, פי 1.7 עד פי 34.0) אופיינו כבודדים (לעומת לא בודדים, β = 3.3, partialr = 0.4,P = .002). בנוסף מצאו החוקרים כי הקשר הזה היה חזק אף יותר אצל נשאי APOEε4.

החוקרים מסכמים כי מצאו קשר חדש בין בדידות לנטל עמילואיד קורטיקלי במבוגרים שלא סובלים מפגיעה קוגנטיבית; נראה אם כך כי בדידות היא תסמין נוירופסיכיאטרי בעל חשיבות בהתפחות של מחלת אלצהימר טרם הופעת מאפיינים קלינים אחרים. יתכן שגילוי זה יאפשר להבין כמה מהמנגונים המעורבים בהתפתחות המחלה, ואולי אף להביא לגילוי וטיפול התערבותי מוקדם בחולים עם AD.

JAMA PSYHIATRY

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה