פסיכיאטריה

האם לנוגדי-חמצון השפעה מזיקה בתאים ממאירים? (Open Biol)

היפותזה חדשה מציעה כי רמת נוגדי-חמצון בתוך תאים ממאירים מהווה בעיה ואחראית לעמידות של תאים ממאירים לטיפול. התיאוריה החדשה, שפורסמה בכתב העת Open Biology, מבטלת כל תמיכה ברעיון מתן תוספי נוגדי-חמצון, מאחר שעשויים למנוע התפתחות מחלות ממאירות.

החוקרים מסבירים כי יצירת ROS (Reactive Oxygen Species) יוצרת סביבה היפוקסית בה תאים ממאירים יכולים לעבור התמרה מתאי אפיתל לתאים מזנכימאליים. התאים שעברו התמרה מכילים כמעט תמיד כמויות גדולות של נוגדי-חמצון, החוסמים ביעילות טיפולים כנגד מחלות ממאירות. לאחר שהממאירות מפתחת עמידות לכימותרפיה, היא לרוב עמידה באופן דומה גם לקרינה מייננת.

בנוסף, התאים הממאירים לאחר התמרה מייצרים תאי מזנכימה המסתובבים בחופשיות, עם גמישות ותנועה המאפשרות להם לשלוח גרורות לאתרים אחרים בגוף (מוח, כבד, ריאות). רק כאשר הם מתפשטים, מרבית הממאירויות הופכות למצבים מסכני-חיים.

החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים הוכיחו כי השימוש הנרחב במטפורמין לטיפול בסוכרת, העדפה להרג תאי גזע מזנכימאליים. במאמר שפורסם לפני שלוש שנים, הוספת מטפורמין לכימותרפיה הביאה להארכת ההפוגה ואף לריפוי מלא במודלי עכברים עם ממאירויות. הם כותבים כי מחקרים קליניים נערכים בימים אלו במטרה לבחון אם יש תועלת קלינית להוספת מטפורמין לכימותרפיה, אך מוסיפים כי בחולי סוכרת שטופלו בקביעות במטפורמין היארעות מופחתת של ממאירויות רבות.

המומחים מציעים כי טיפול נגד-ממאירויות פועל דרך יצירת ROS, המובילים למוות תאי. עם זאת, כאשר תאים ממאירים מתפתחים, הם מייצרים חלבוני נוגדי-חמצון החוסמים השפעה זו, דוגמת Glutathione, SOD (Superoxide Dismutase), Catalase ו-Thioredoxin.

העובדה שתאים ממאירים הפועלים בעיקר באמצעות RAS ו-Myc הם בין הממאיריויות הקשות ביותר לטיפול, עשויה לנבוע מרמות גבוהות של חלקיקי ROS ההורסים נוגדי-חמצון. רמות נוגדות-חמצון גבוהות עשויות להסביר גם את העדר יכולת הריפוי של ממאירויות של הלבלב.

במידה והתיאוריה נכונה, אזי תרופות המפחיתות את רמות נוגדי-חמצון בתאים ממאירים עשויות לשמש כאפשרות טיפולית. למעשה, הוכח כי Arsenic Trioxide, המייצר ROS, הביא להפחתת מות Glutathione ו-Thioredoxin. תרופה זו מאושרת כיום לטיפול ב-Promyeloblastic Leukemia, אך לפי התיאוריה עולה האפשרות כי התרופה תסייע בטיפול בממאירויות מג’וריות רבות.

אחת ההשלכות מרחיקות הלכת של התיאוריה החדשה נוגעת לנוגדי-חמצון כתוספי תזונה, כולל ביתא-קרוטן, ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E וסלניום, העלולים להזיק לחולים במחלות ממאירות. במשך שנים, תוספים אלו זכו להד תקשורתי רב כאפשרות למניעה ו/או טיפול בממאירויות, כמו גם המלצה לעודד פירות צבעוניים ואוכמניות, המכילים נוגדי-חמצון.

עם זאת, המומחים מזהירים כי נתונים עדכניים רומזים בבירור כי חלק גדול מהממאירויות בשלב-מאוחר, שאינן ניתנות לטיפול, הן תוצאה של חשיפה גדולה מדי לנוגדי-חמצון, ולכן הגיעה העת לבחינה מעמיקה של הנושא.

מחקרים רבים להערכת התערבויות תזונתיות לא הדגימו תועלת ברורה במניעת ממאירויות של מערכת העיכול או הארכת ההישרדות. למעשה, נראה כי הם מקצרים במעט את תוחלת החיים של המטופלים.

Open Biol. 2013;2:120144

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה