פסיכיאטריה

תחנות עבודה עמידה-ישיבה מפחיתות סיכון רפואי על-רקע עבודות סדנטריות (Prev Chronic Dis)

שולחנות עבודה המאפשרים לעובדיהם לשבת או לעמוד בזמן ביצוע עבודתם עשויים לסייע בהפחתת הסיכונים הרפואיים הקשורים במקצועות סדנטריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת אוקטובר של כתב העת Preventing Chronic Disease.

החוקרים מדווחים כי מחקרים רבים מצאו כי ישיבה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, ממאירות, תסמונת מטבולית והשמנה. מנגד, הפסקה בישיבה ממושכת עומדת בקורלציה עם פרופיל מטבולי חיובי במבוגרים.

במחקר הנוכחי נכללו 34 עובדי משרד, העוסקים בעבודות סדנטריות הכוללות תפעול מחשבים, אינטראקציה טלפונית ומגוון משימות אדמיניסטרטיביות.

הפרויקט יושם במהלך תקופה של שבעה שבועות, כאשר בתחילת המחקר במשך שבוע, כל המשתתפים היו במעקב ללא התערבות. בהמשך, נערכה תקופת התערבות בת ארבעה שבועות, במהלכה הותקנו עמדות ישיבה-עמידה בקבוצת ההתערבות (תקופה שנייה למחקר); בהמשך, במשך שבועיים לא נעשתה התערבות באף קבוצה (תקופה שלישית למחקר).

במהלך תקופת ההתערבות, הותאמו למשתתפים במקומות העבודה בקבוצת ההתערבות (24 משתתפים) עמדות ישיבה-עמידה, שניתן היה להגביה או להנמיך בהתאם להעדפת העובד, וכך לאפשר להם לעבוד בעמידה או בישיבה. החוקרים טוענים כי הזמן שהקדישו לשינוי העמדה לא הפריע משמעותית לשטף העבודה. לא נעשתה התערבות בעשרת המשתתפים בקבוצת הביקורת.

לאחר ארבעה שבועות, עמדות ישיבה-עמידה הוסרו ממקום העובדה.

לאורך תקופת המחקר, החוקרים עקבו אחר משך הזמן שבילו העובדים בעמידה, ישיבה והליכה. הם גם סקרו את המשתתפים בשלוש נקודות זמן לאורך המחקר: בתחילת המחקר, בתום חמשת שבועות המחקר ובתום המחקר. הסקר האחרון כלל התייחסות למשובים של המשתתפים בנוגע להתנסות שלהם עם הפרויקט.

החוקרים מצאו כי התקנת עמדות ישיבה-עמידה הביאה לעליה במשך הזמן בו העובדים לא ישבו, הפחית את כאבי גב עליון וצוואר והביא לשיפור במצב הרוח. הם גם מצאו כי כאשר העמדות הוסרו מסביבת העבודה, מרבית ההשפעות החיוביות במהלך ההתערבות נעלמו. באופן ספציפי יותר, ההתערבות הביאה לעליה במשך הזמן ללא-ישיבה ב-224% (66 דקות ליום), שתורגם לירידה של 16.1% בזמן הסדנטרי.

בנוסף, מאחר וחלק מהסקר בוצע בתום תקופת המחקר, המשתתפים בקבוצת ההתערבות נשאלו אודות תחושת התועלת בעיניהם של העמדות שהותקנו: 87% דיווחו כי חשו נוח יותר בסביבת העבודה שלהם, 87% דיווחו כי חשו אנרגטיים יותר, 75% חשו בריאים יותר, 71% חשו ממוקדים יותר, 66% חשו פרודוקטיביים יותר, 62% חשוב שמחים יותר ו-33% טענו כי סבלו פחות ממתחים במקום העבודה.

לסיכום, הפרויקט היה מוצלח מאוד בהפחתת ההתנהגות הסדנטרית של עובדים ונראה כי הפחתת זמן הישיבה הביאה לשיפור המצב הבריאותי של העובד.

Prev Chronic Dis. 2012;9:110323

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה