פסיכיאטריה

הערכת הסיכון למחלות ממאירות עקב שתיית אלכוהול במידה קלה (מתוך כנס ESMO)

במסגרת כנס European Society for Medical Oncology Congress הוצגו תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקשר בין צריכת אלכוהול קלה-עד-מתונה ובין סיכון מוגבר למחלות ממאירות, עשוי לנבוע ברובו מתת-דיווח.

מחקר עוקבה אמריקאי גדול מצא כי חלק גדול מהסיכון המוגבר לממאירות בקרב אלו השותים אלכוהול בכמות קטנה-עד-בינונית קשור בדיווח שגוי שמוסרים המשיבים בנוגע להרגלי השתייה שלהם.

לדברי החוקרים, יש עדויות לפיהן צריכת אלכוהול רבה מלווה בסיכון מוגבר למספר סוגי מחלות ממאירות. עם זאת, החשיבות של שתיית אלכוהול מעטה עד בינונית היא פחות ברורה ותוצאות המחקרים בנושא סותרות.

מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה וכללה 113 מחקרים להערכת הקשר בין שתיית אלכוהול מעטה ובין הסיכון לסרטן שד קבעה כי על נשים לשתות עד משקה אלכוהולי אחד ביום. זוהתה עליה משמעותית בהיקף של 4% בסיכון לסרטן שד עם צריכה של עד משקה אלכוהולי אחד ביום.

מתוצאות מחקר Million Women Study שנערך בבריטניה עלה כי כל משקה אלכוהולי הביא לעליה משמעותית בסיכון למחלות ממאירות. בקרב נשים שהתגוררו באזורים מתועשים, החוקרים העריכו היארעות של 118 מחלות ממאירות ל-1000 נשים, עד גיל 75 שנים. צריכת משקה אחד ביום הביאה לעליה בסיכון זה ל-15 ממאירויות נוספות ל-1000 נשים, וצריכת שתי משקאות ביום לוותה בעליה של 30 ממאירויות ל-1000 נשים.

במסגרת המחקר התבססו החוקרים על הרגלי צריכת אלכוהול אודות קרוב ל-130,000 משתתפים שלקחו חלק בבדיקה שגרתית בקליפורניה בין השנים 1978-1985. החוקרים בחנו את הסיכון לכלל הממאירויות ולתת-קבוצה של חמש ממאירויות הקשורות בצריכת אלכוהול (מערכת עיכול עליונה, כבד, שד, ריאה וסרטן מעי גס ורקטום). הם תקננו לערפלנים שונים, כולל גיל, מין, מוצא אתני, עישון, השכלה ומדד מסת גוף.

בהשוואה לאלו שלא שתו אלכוהול, באלו שנהגו לשתות אלכוהול בעבר נרשמה עליה של 17% בסיכון לממאירויות על-רקע אלכוהול (p<0.001), עם עליה של 9% באלו ששתו פחות ממשקה אחד ביום, 9% באלו ששתו 1-2 משקאות ביום ו-16% באלו ששתו שלוש משקאות ביום, או יותר (p<0.01).

הקשר בין צריכת אלכוהול מעטה-עד-בינונית (פחות משלוש משקאות ביום) והסיכון לממאירויות היה דומה בגברים ובנשים ובתתי-קבוצות אתניות.

הסיכון היחסי באנשים חשודים שדיווחו על צריכת 1-2 משקאות ביום עמד על 1.14, בעוד שבאנשים לא-חשודים, הסיכון היחסי עמד על 1.00. באנשים חשודים שדיווחו כי צרכו פחות ממשקה אחד ביום, הסיכון היחסי עמד על 1.17; באנשים לא-חשודים, הסיכון היחסי עמד על 1.00.

באשר לממאירויות על-רקע אלכוהול, הסיכון היחסי באנשים חשודים שדיווחו על צריכת 1-2 משקאות ביום עמד על 1.41; באנשים חשודים, עמד הסיכון היחסי של 1.06. באנשים חשודים שדיווחו על צריכה של פחות ממשקה אחד ביום, הסיכון היחסי עמד על 1.39, ואילו באנשים לא-חשודים עמד על 1.03.

החוקרים מסכמים וכותבים כי חלק גדול מהעלייה בסיכון לממאירויות עם צריכת אלכוהול מעטה עד בינונית, נובע מתת-דיווח. עם זאת, הם מזהירים כי מחקר תצפיתי אחד אינו מוכיח קשר סיבתי.

2012 European Society for Medical Oncology (ESMO) Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה