פסיכיאטריה

הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון לתמותה גם בקשישים (Arch Intern Med)

בקרב מעשנים הסיכון לתמותה מכל-סיבה בגיל מתקדם גבוה כפליים בהשוואה לסיכון באלו שלא עישנו מעולם, ובניגוד לאמונה הרווחת, הפסקת עישון גם בגיל מתקדם מפחיתה את הסיכון לתמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם במהדורת 11 ביוני של כתב העת Archives of Internal Medicine.

החוקרים ערכו סקירה סיסטמית ומטה-אנליזה וזיהו 17 מחקרים משבע מדינות (ארצות הברית, סין, אוסטרליה, יפן, אנגליה, צרפת וספרד) עם נתונים אודות ההשפעה של עישון על התמותה מכל-סיבה במבוגרים בגילאי 60 ומעלה. מרבית המחקרים להערכת ההשפעות של עישון כללו משתתפים בגיל העמידה.

מהסקירה להערכת קשר בין עישון ובין תמותה מכל-סיבה בגילאים מבוגרים עולה כי בקרב מעשנים בהווה ובעבר נרשמה עליה של פי 2 ופי 1.3 בסיכון לתמותה, בהתאמה. הממצאים מעידים כי הסיכון היחסי קטן משמעותית עם הזמן שחלף מהפסקת עישון, גם בגילאים מבוגרים.

המחקרים שנערכו בסקירה נערכו בין השנים 1987-2011 וכללו בין 863 ל-877,243 משתתפים. בכל המחקרים נמצא קשר בין עישון בהווה ובין שיעורי תמותה גבוהים יותר מכל-סיבה, בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם, עם תמותה יחסית שנעה סביב 1.83. בקרב מעשנים בעבר, התמותה היחסית עמדה בממוצע של 1.34 בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם. החוקרים מדווחים כי התועלת של הפסקת עישון תוארה גם בגילאים המבוגרים ביותר, כולל אנשים בגילאי 80 ומעלה, וכי התוצאות היו דומות בגברים ובנשים.

החוקרים זיהו קשר מנה-תגובה ברור עם עליה בשיעורי התמותה עם עליה במספר הסיגריות. הם גם זיהו ירידה בתמותה היחסית עם הגיל,  מ-1.94 באנשים בגילאי 60-69 שנים ל-1.86 באלו בגילאי 70-79 שנים ול-1.66 בגילאי 80 ומעלה. באוכלוסיות אסיאתיות התמותה היחסית הייתה נמוכה יותר בהשוואה לאוכלוסיה באירופה, ארצות הברית ואוסטרליה.

החוקרים כותבים כי למיטב ידיעתם, זוהי הסקירה הסיסטמית ומטה-אנליזה הראשונה להערכת ההשפעה של עישון על התמותה מכל-סיבה, שהתמקדה בקשישים. מסיכום התוצאות עולה כי חלה עליה של 83% בסיכון לתמותה בקרב מעשנים בהווה ועליה של 34% בסיכון לתמותה בקרב מעשנים בעבר, בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם. התמותה היחסית של מעשנים בעבר ירדה עם הזמן שחלף מהפסקת עישון.

בשורה התחתונה, עישון הינו גורם סיכון משמעותי לתמותה מוקדמת בגיל מתקדם. בכל קבוצות הגיל הודגם קשר מנה-תגובה בין מספר הסיגריות שעישנו בכל יום ובין התמותה, למרות שמספר המחקרים שדיווחו על נתונים אלו היה יחסית מוגבל.

Arch Intern Med. 2012;172:837-844, 845-846

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה