פסיכיאטריה

תכנית משפחתית למניעת תחלואת לב הכוללת שימוש ב-varenicline (צ’מפיקס)משיגה תוצאות עדיפות מול טיפול רגיל (The Heart)

ע”פ דיווח מאתר The Heart תכנית מניעה משפחתית של תחלואת לב המנוהלת ומובלת ע”י אחיות הכוללת את השימוש בתרופה לגמילה מעישון צ’מפיקס (varenicline ) הצליחה להפחית שיעורי העישון בכמחצית בהשוואה לטיפול רגיל.

בנוסף, המטופלים הצליחו גם לשפר את התזונה, הפעילות הגופנית ולא עלו במשקל כאשר טופלו באמצעות צ’מפיקס בנוסף לטיפול הרגיל.

המחקר הידוע בשמו EUROACTION PLUS הוא מעקב של מחקר דומה בשם EUROACTION , עם ההבדל שבמחקר החדש המטופלים שגוייסו למחקר יכלו לבחור בקבלת צ’מפיקס לאחר התייעצות עם הרופא המטפל. בסה”כ 95% מקבוצת ההתערבות במחקר קיבלה את הטיפול התרופתי להפסקת עישון.

החוקרים מסבירים כי החלו במחקר החדש בגלל שבמחקר הראשון שיעורי ההצלחה של הפסקת עישון לא היו מספקים. הם מוסיפים כי בחרו בצ’מפיקס שכן ע”פ המידע הקיים כיום בספרות לתרופה זו שיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר בהשגת הפסקת עישון . הם מדגישים כי היתרון של ה-EUROACTION PLUS הוא שהתהליך נעשה בהצלחה במסגרת של רפואה יום יום יומית בקהילה.

המחקר שהוצג ב-EuroPrevent 2012 כלל 696 מטופלים עם מחלה ווסקולרית או בסיכון גבוה לאירועים ווסקולרים כמו גם קרובים/שותפים של המטופלים. הגיל הממוצע של המשתתפים היה 60 וכ-40% מהם היו נשים. הטיפול בצ’מפיקס החל שבוע לפני שהמטופל קבע את תאריך הפסקת העישון עם העלאת מינון עד ל-1 מ”ג פעמיים ביום. בנוסף, התכנית מבוססת המשפחה כללה סיוע בשינוי הרגלי תזונה ואכילה, ניהול משקל ופעילות גופנית.

לאחר 16 שבועות , 51% מהמעשנים הפסיקו לעשן (הפסקת העישון אומתה ע”י בדיקת קרבון מונוקסיד בנשיפה עם תוצאות מתחת ל- 10 ppm ), וזאת בהשוואה ל-19% מהמשתתפים שהוקצו באופן רנדומלי לקבוצת הטיפול הרגיל.  המטופלים בקבוצת הצ’מפיקס היו בסיכוי של פי 5 להפסיק לעשן בהשוואה בהשוואה לחבריהם המקבילים בקבוצת הטיפול הרגיל (יחס סיכוי של 4.52 בטווח בר סמך של 3.2-6.39 ).

בנוסף, שיעורי הפסקת עישון היו באופן מובהק גבוהים יותר בקרובים/שותפים של המשתתפים במחקר. מבלי לקחת בחשבון את אלה שביקשו שלא להשתתף במחקר או שנשרו ממנו, 62% מהמשתתפים בקבוצת הפסקת העישון הפסיקו לעשן לאחר 16 שבועות. התועלת של הטיפול נמצאה בכל תתי הקבוצות, לרבות משתתפים עם מחלה ווסקולרית וכן גם באלה שהיו בסיכון גבוה לאירועים ווסקולרים.

בנוסף להפסקת העישון בקבוצת הטיפול בצ’מפיקס המשתתפים בקבוצה נענו בשיעור גבוה יותר לאמץ דיאטה ים תיכונית, היינו לאכול את המנה היומית המומלצת של דגים, פירות וירקות, וכן להשיג יעד לחץ דם נמוך יותר מ-140/90 מ”מ כספית (או 130/80 מ”מ כספית בתת הקבוצה של אלו עם מחלה ווסקולרית).

החוקרים מדווחים עוד כי במשתתפי המחקר לא נצפתה עלייה בדיכאון, שזה מימצא חשוב לאור הדאגה מדיווחים קודמים לגבי ההשפעות הנוירופסיכיאטריות של צ’מפיקס.

כזכור, באוקטובר 2011 ה-FDA אף פירסם סקירה של שני מחקרים אפידמיולוגים שהעריכו את הסיכון לתופעות לוואי נוירופסיכיאטריות הקשורות לצ’מפיקס ותחליפי ניקוטין והגיע למסקנה שאין הבדל בסיכון לתופעות לוואי אלה בין שיטות הטיפול. עם זאת יש עדיין המלצה לזהירות ולמעקב וניטור סימפטומים נוירופסיכיאטרים במטופלים בצ’מפיקס.

החוקרת הראשי, ד”ר קוטסבה, כפי שצוטטה בכתבה טוענת שמתן מירשם תרופתי בלבד להפסקת עישון אינו מספיק, אלא צריך להיות כחלק מתכנית מניעה קרדיולוגית אשר תאפשר למשתתפים גישה לתמיכה פסיכולוגית וגופנית לצורך הצלחה בגמילה. היא הוסיפה אף שכ-50% מהמטופלים יחזרו ככל הנראה לעשן תוך תקופה של שנה. חוקרי ה-EUROACTION PLUS מתכננים להמשיך ולעקוב אחר המשתתפים עד לתקופה של שנה לפחות.

לדיווח ב-The Heart

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, איזון אופטימאלי של גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם ביטל לחלוטין את הסיכון המוגבר לתמותה מכל-סיבה באוכלוסייה זו, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל תוארה רק בקרב חולים ללא היסטוריה של מחלת עורקים כלילית. […]

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    שיעורי כישלון שתל לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים גבוהים יותר בנשים ומלווים בסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים תוצאות גרועות יותר לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, בהשוואה לגברים. מטרתם כעת הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה