פסיכיאטריה

האם רטינופתיה מעידה על הסיכון להפרעה קוגניטיבית עתידית? (Neurology)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בנשים מבוגרות ובריאות קיים קשר בין רטינופתיה ובין הידרדרות של התפקוד הקוגניטיבי במהלך עשר שנים, עם נגעים איסכמיים גדולים יותר בבדיקות הדמיה של המוח.

לדברי החוקרים, הממצאים מחזקים את העדויות לפיהן רטינופתיה הינה סמן למחלה של כלי דם קטנים ומהווה גורם סיכון למחלה צרברווסקולארית, עם השפעה אפשרית על היכולת הקוגניטיבית ושינויים נלווים במוח. להערכתם, בדיקות סקר לרטינופתיה עשויות לסייע בזיהוי נשים עם ליקוי קוגניטיבי קרב.

מדגם המחקר כלל 511 נשים בגילאי 65 ומעלה (גיל ממוצע של 69 שנים). החוקרים בחנו את הקשר בין רטינופתיה שזוהתה באמצעות צילום של הרשתית (בשנים 2000-2002) ובין התפקוד הקוגניטיבי עם הזמן (1996-2007) כפי שנקבע לפי מדד מיני-מנטל, וצפיפות-יתר של החומר הלבן ואוטמים לקונאריים בגרעיני הבסיס כפי שזוהו בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית (MRI).

מבין 511 הנשים שנכללו במחקר, 39 נשים (7.6%) אובחנו עם רטינופתיה; בשמונה מקרים מדובר היה בדרגה קלה, ב-15 זוהו רק מיקרו-מפרצות, בשני מקרים מדובר היה בהפרעה בינונית, מקרה אחד הוגדר חמור וב-13 מדובר היה בסוגים אחרים.

מהממצאים עולה קשר בין נוכחות רטינופתיה ובין מדדים נמוכים יותר במבחן מיני-מנטל, עם הבדל ממוצע של 1.01 (p=0.019) במהלך עשר שנים. בנשים עם רטינופתיה התוצאות היו פחות טובות הן במדדים התלויים ביכולת הראיה והן באלו שאינם תלויים ביכולת הראיה.

עוד זוהה קשר בין נוכחות רטינופתיה ובין עליה בנפח האזורים האיסכמיים בכל המוח (עליה של 47%, p=0.04) ובאונה הפריאטלית (עליה של 68%, p=0.01), אך לא במדדים להערכת אטרופיה אזורית במוח.

החוקרים כותבים כי הממצאים מעידים על קשר בין רטינופתיה ובין מדדים קוגניטיביים ובין מחלה של כלי דם קטנים במוח, שאינו תלוי בהשפעה של יתר לחץ דם וסוכרת. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה להעריך את מקומן של בדיקות סקר של הרשתית בחולים בסיכון לליקוי קוגניטיבי או דמנציה ולקבוע את ההשפעה של בדיקות סקר על הידרדרות קוגניטיבית עתידית.

Neurology. 2012;78:936-937, 942-949

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    רטינופתיה סוכרתית היא הגורם המוביל לפגיעה בראייה במבוגרים בגיל העבודה בכל העולם. השלב הראשון של המחלה שניתן לזיהוי הינו חסימה של נימים ברשתית (capillary occlusion) על ידי קרישים או דלקת, שגורמת לאזורים של נונפרפוזיה ומיקרואנאוריזמות בכלי הדם שבסביבה. מתחילה שרשרת של שינויים שגורמים לנזק נוסף לכלי הדם הקטנים ולניוון של הרקמה העצבית. ההשפעה נוגדת הקרישה […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה