פסיכיאטריה

צריכת אלכוהול מתונה מעלה את הסיכון לממאירות (BMJ)

ממחקר חדש שפורסם ב-BMJ עולה כי צריכת אלכוהול בהווה ובעבר קשורה לחלק גדול מהממאירויות הנפוצות והקטלניות ביותר .  מתוצאות המחקר עולה כי כ-10% מכלל המחלות הממאירות בגברים וכ-3% מכלל הממאירויות בנשים קשורות לצריכת אלכוהול בהווה ובעבר.

הממצאים מבוססים על נתונים מפרויקט EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer) ומנתונים מייצגים אודות צריכת אלכוהול .

מחקר EPIC, הנמשך בימים אלו, הינו אחד המחקרים הגדולים ביותר בנושא תזונה וממאירות שנערך אי-פעם. המחקר כלל למעלה מחצי מיליון משתתפים באירופה.

להערכת הקשר בין אלכוהול וממאירות, החוקרים התבססו על נתוני מחקר EPIC אודות 363,988 משתתפים משמונה מדינות אירופאיות צרפת, איטליה, ספרד, הולנד, בריטניה, יוון, גרמניה ודנמרק. שניים מהמרכזים הללו (צרפת והולנד) גייסו נשים בלבד והמדגם הכולל כלל 254,870 נשים ו-109,118 גברים.

שאלון מפורט שימש להערכת צריכת אלכוהול במהלך השנה החולפת.

החוקרים הניחו כי קיים קשר סיבתי בין צריכת אלכוהול וממאירויות של דרכי העיכול והנשימה העליונות (כולל חלל הפה, הגרון, הלוע והוושט), סרטן כבד, סרטן שד בנשים וסרטן מעי גס ורקטום.

לאחר מכן, החוקרים חישבו את שיעור הממאירויות הספציפיות הללו אותם ניתן לייחס לצריכת אלכוהול בהווה ובעבר. הם העריכו כי בשנת 2008, אלכוהול היה אחראי ל-44% מהממאירויות במערכת העיכול והנשימה העליונות בגברים ו-25% מהמקרים בנשים, 33% ו-18% מהמקרים של סרטן כבד, בהתאמה, 17% ו-4% מהמקרים של סרטן מעי גס ורקטום, בהתאמה, ו-5% מכלל מקרי סרטן שד בנשים.

חלק גדול מהממאירויות המיוחסות לצריכת אלכוהול היה קשור לצריכת כמות אלכוהול של מעל הגבול העליון המומלץ כיום. לפי  ה-World Cancer Research Fund ו-American Institute for Cancer Research ההמלצה היא לצריכה מקסימאלית של שתי משקאות ליום (כ-28 גרם אלכוהול) בגברים ומשקה אחד (כ-12 גרם) בנשים.

החוקרים חישבו ומצאו כי שתייה מעל כמות זו הייתה אחראית ל-57%-87% ממקרי הממאירויות המיוחסים לאלכוהול בגברים ו-40-98% בנשים.

מהנתונים עולה כי ניתן למנוע חלק גדול מהממאירויות הללו ע”י הגבלת צריכת אלכוהול לשני משקאות אלכוהוליים ביום בגברים ומשה אלכוהולי אחד בנשים, כפי שמומלץ לפי ההנחיות.

ניתן למנוע שיעור גבוה יותר של ממאירויות ע”י הפחתת צריכת אלכוהול אל מתחת למומלץ לפי הקווים המנחים או הפסקת שתיית אלכוהול כליל.

לדברי המומחים, הסיכון לממאירות עולה עם כל משקה, כך שגם כמות אלכוהול מתונה מעלה את הסיכון לממאירויות אלו. הפחתת צריכת אלכוהול הינה אחת הדרכים החשובות להפחתת הסיכון לממאירות, ביחד עם עישון ושמירה על משקל גוף תקין.

החוקרים מציינים כי למרות שצריכת אלכוהול קלה עד מתונה עשויה להפחית את הסיכון לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית, נראה כי בסיכומו של דבר מדובר בהשפעה מזיקה. לאור זאת, צריכת אלכוהול אינה מומלצת למניעת מחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה.

BMJ. Published online April 8, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, היום נדבר על חשיבותה של תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות הכללית שלנו. פרופסור רז מציג את ההשפעות החיוביות של הדיאטה הים תיכונית, ונדון בדיאטות שונות, הדרך להתאים אותן לאורח החיים וההשפעה שלהן על הבריאות שלנו. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה