פסיכיאטריה

האם צריכת שומנים בלתי רוויים מסוגים שונים משפיעה על הסיכון לפתח דכאון? (מתוך PLoS One)

מאת ד”ר אולה קראסיק


ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של כתב העת PLoS One עולה כי צריכת שומנים בלתי רוויים מסוג MUFA (כלומר monounsaturated fatty acids) או PUFA (כלומר polyunsaturated fatty acids) עשויה להעלות את הסיכון לדכאון, בעוד שצריכת שומנים בלתי רוויים מסוג TFA (trans unsaturated fatty acids) עשויה להוריד במקצת סיכון זה.

על מנת להעריך את הקשר בין צריכת חומצות שומן ושמנים המשמשים בבישול לבין דכאון השתמשו החוקרים בנתונים של מעל 12,000 נבדקים בריאים בגיל ממוצע של 37 שנים. בתחילת המחקר מלאו הנבדקים שאלון אשר העריך את רמת הצריכה של חומצות שומן מסוגים שונים, כמו גם שמנים שונים המשמשים בבישול, כגון שמן זית, חמאה, ועוד. במהלך מעקב ממוצע של 6 שנים רשמו החוקרים ארועים חדשים של דכאון בקרב המשתתפים, אשר הוגדרו כאבחנה קלינית חדשה על ידי רופא מטפל או התחלת טיפול נוגד דכאון.

* במהלך המעקב זוהו 657 מקרים חדשים של דכאון.

* יחס הסיכון המתוקנן לדכאון לפי שימוש ב-TFA המחולק לרבעונים היה 1.08 (CI 95% 0.82-1.43) לרבעון הראשון, 1.17 (0.88-1.53) לרבעון השני, 1.28 (0.97-1.68) לרבעון השלישי, 1.42 (1.09-1.84) לרבעון הרביעי (P עבור המגמה של 0.003). התוצאות נשארו תקפות גם לאחר תקנון לאורח חיים ותזונה.

* עבור MUFA ו-PUFA נצפתה מגמה הפוכה עם ירידה ביחס הסיכון לדכאון עם עליה בשימוש P עבור המגמה 0.05 ב-MUFA, ו-0.03 ב-PUFA).

החוקרים מסכמים וכותבים כי חומצות שומן מסוג TFA נמצאו קשורות לסיכון גבוה יותר לדכאון, בעוד שחומצות שומן בלתי רוויות (MUFA , PUFA ), יחד עם שמן זית, נמצאו קשורות לסיכון נמוך יותר לדכאון. החוקרים מציינים כי קשרים אלה מעלים את ההשערה כי דכאון ומחלות קרדיווסקולריות חולקים תהליכים פתופיזיולוגיים דומים. אם כן ואם לאו, נראה כי תזונה בריאה עשויה להגן גם מפני מחלות גופניות וגם מפני מחלות נפשיות.

PLoS ONE. January, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה