פסיכיאטריה

האם דיאטה ים תיכונית מאטה התדרדרות קוגניטיבית עם הגיל? (Am J Clin Nutr)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי בקשישים המקפידים על דיאטה ים-תיכונית מסורתית (MedDiet) קצב ההתדרדרות הקוגניטיבית עם הגיל איטי יותר. ממצאי המחקר פורסמו ב-American Journal of Clinical Nutrition.

לדברי החוקרים, מהממצאים עולה כי ההיענות לדיאטה ים-תיכונית אינה מועילה רק ללב אלא עשויה גם לסייע בשמירה על תפקוד המוח.

הממצאים מבוססים על נתונים אודות 3790 משתתפים בגיל ממוצע של 75.4 שנים, שלקחו חלק בפרויקט Chicago Health and Aging Project: מחקר מתמשך להערכת התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים בגילאי 65 ומעלה.

החוקרים העריכו את ההיענות לשני דפוסי תזונה. אחד היה דיאטה ים-תיכונית מסורתית (MedDiet), הכולל דיאטה עשירה בשמן זית, דגים, אגוזים, פירות וירקות, וכמות מתונה של יין ודלה במוצרי חלב ובשר אדום. דפוס התזונה המקביל היה Health Eating Index 2005 (ובקיצור, HEI-2005), המבוסס על המלצות משנת 2005 (Dietary Guidelines for Americans).

המדד המקסימאלי ל-MedDiet, שמשמעותו היענות מלאה, היה 55, והציון הממוצע של המשתתפים במחקר היה 28.2. המדד המקסימאלי עבור דיאטת HEI-2005 הוא 100, והציון הממוצע של המשתתפים היה 61.2.

שיעורי ההיענות היו גבוהים יותר בקרב לבנים, לא-מעשנים ומטופלים במולטי-ויטמינים, עם רמת השכלה גבוהה יותר ומדדי BMI נמוכים יותר. באלו עם מדדי MedDiet גבוהים יותר שכיחות שבץ מוחי הייתה נמוכה יותר, כמו גם יתר לחץ דם ודיכאון ותפקוד קוגניטיבי.

החוקרים מדווחים על קשר בין היענות טובה יותר לדיאטה ים-תיכונית ובין התדרדרות איטית יותר בתפקוד הקוגניטיבי עם הזמן, לאחר תקנון לגיל, מין, גזע, השכלה, השתתפות בפעילויות קוגניטיביות ואנרגיה.

מנגד, היענות גבוהה יותר לדיאטת HEI-2005, ששמה פחות דגש על דגים וקטניות, לא הייתה קשורה למדדי תפקוד קוגניטיבי או קצב ההתדרדרות הקוגניטיבית.

החוקרים מסבירים כי ישנו בסיס ביולוגי להשפעה המגנה על התפקוד הקוגניטיבי של דיאטה ים תיכונית. מגוון מחקרים, כולל מחקרים קליניים ומחקרי עוקבה, העידו על חשיבות דפוסי תזונה אלו בהפחתת סמנים של עקה חמצונית ושינוי ביטוי סמני דלקת ונוגדי-דלקת. ייתכן כי הקפדה על תזונה ים-תיכונית במשך שנים תספק הגנה מפני מחלות קרדיווסקולאריות ואף עשויה להשפיע על מטבוליזם של חלבונים האחראיים למחלת אלצהיימר.

Am J Clin Nutr. 2011;93:1-7

לידיעה במדסקייפ

רוצים להביע את דעתכם או להעלות שאלות בנושא? אתם מוזמנים לפורום e-Med HealthClub

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה