פסיכיאטריה

השוואה בין Buprenorphine לבין Methadone בהשפעה על תסמונת גמילה ביילוד (מתוך NEJM)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם השבוע ב-New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי Buprenorphine יעיל יותר מ-Methadone בהורדת הסימפטומים של תסמונת גמילה ביילוד – Neonatal Abstinence Syndrome (NAS) , כאשר ניתן לנשים מכורות לאופיאטים במהלך ההריון.

                     

בניגוד למתדון, המשמש כטיפול בהתמכרות לאופיאטים מזה יותר מ-40 שנה, Buprenorphine אושר כטיפול כזה רק ב-2002. לדברי החוקרים, אך מעט ידוע עדיין על השפעות Buprenorphine על נשים הרות ויילודן.

במהלך ההריון נשים המכורות לאופיאטים מטופלות לרב במתדון. כתוצאה מכך, היילוד יכול לפתח NAS , תסמונת המתבטאת בגירוי יתר של מערכת העצבים המרכזית, והפרעות בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית, כולל מערכת העיכול ומערכת הנשימה. ללא טיפול NAS יכול לגרום לתחלואה קשה של היילוד, כולל הפרעות האכלה, ירידה במשקל, פרכוסים ואף מוות. ילודים עם NAS על רקע שימוש במתדון דורשים לעתים קרובות אשפוז ממושך עם ניטור צמוד וטיפול תרופתי.

ל-Buprenorphine השפעות המדמות אופיאטים חלשות מאלה של מתדון, וכן סיכוי קטן יותר למינון יתר. בנוסף, Buprenorphine גורם לפחות תלות פיזית מאשר מתדון, ולכן פחות תופעות גמילה כאשר המטופלים מפסיקים את הטיפול. במחקרים קודמים נראה כי יילודים שהיו חשופים ל-Buprenorphine דרשו פחות טיפול ב-NAS מאשר יילודים שהיו חשופים למתדון.

המחקר הנוכחי, הנקרא Maternal Opioid Treatment: Human Experimental Research (MOTHER) , השווה בין Buprenorphine לבין מתדון לפי תוצאות NAS . במחקר השתתפו 175 נשים הרות המכורות לאופיאטים בגילאים 18 עד 41, מ-8 מרכזים ברחבי ארצות הברית, אוסטרליה וקנדה. הנשים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות 86 נשים טופלו ב-Buprenorphine ואילו 89 טופלו במתדון במינונים גמישים. התוצאות הראשוניות של המחקר הייתה מספר היילודים שנזקקו טיפול ל-NAS , השיא של NAS score , כמות המורפין הכוללת שנדרשה לטיפול ב-NAS , משך האשפוז של היילוד והיקף הראש של היילוד.

נתונים על 131 יילודים נותחו בסיום המחקר. סך הכל 44 נשים פרשו מהמחקר 16 מקבוצת המתדון ו-28 מקבוצה ה-Buprenorphine . התוצאות הראו כי בקבוצת המטופלות ב-Buprenorphine היילודים נזקקו לכמות נמוכה יותר באופן משמעותי של מורפין (מינון ממוצע של 1.1 מול 10.4 מ”ג, P<0.0091 ), נזקקו לאשפוז קצר יותר באופן משמעותי (10.0 מול 17.5 ימים, P<0.0091 ), וכן נזקקו למשך טיפול ב-NAS קצר יותר באופן משמעותי (4.1 מול 9.9 ימים, P<0.003125 ).

לא נמצאו הבדלים משמעותיים נוספים בתוצאות הראשוניות או המשניות בין שתי הקבוצות, כולל שיעור הניתוחים הקיסריים, סקר סמים חיובי בזמן לידה, או סיבוכים בזמן לידה. החוקרים ציינו כי אמנם Buprenorphine נמצא עדיף על מתדון ב-2 מתוך 5 התוצאות הראשוניות, נראה שיותר נשים שנטלו Buprenorphine פרשו מהמחקר (28 מול 16). רובן (71%) ציינו “חוסר שביעות רצון” מתרופת המחקר כסיבת הפרישה.

לאור התוצאות שהדגימו ירידה משמעותית במשך האשפוז, משך הטיפול ב-NAS והצורך במורפין ביילודים שאמהתיהם טופלו ב-Buprenorphine , ציינו החוקרים כי יש מקום לשקול Buprenorphine כטיפול קו-ראשון בנשים המכורות לאופיאטים בזמן הריון. עם זאת, יש לקחת בחשבון את הסיכוי להענות נמוכה יותר לטיפול וכן את אפקט התקרה של Buprenorphine יחסית למתדון.

N Engl J Med. 2010;363:2320-2331

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה