פסיכיאטריה

האם נגיף HPV הוא שאחראי לעלייה העקבית בהיארעות סרטן תאי הקשקש של חלל הפה והלוע? (מתוך Emerging Infectious Diseases)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוקטובר של ירחון Emerging Infectious Diseases עולה כי נגיף ה-Human papillomavirus (HPV) מהווה גורם סיכון לסרטן תאי הקשקש בחלל הפה והלוע (Oropharyngeal squamous cell carcinoma, OSCC), וכי עשוי להיות אחראי לעלייה העקבית הנצפית בהיארעות סרטן זה, וזאת גם בקרב חולים אשר אינם מעשנים או צורכים אלכוהול.

על פי מאמר הסקירה בו בחנו החוקרים מחקרים רצנטיים בנושא, שינויים בהרגלים המיניים עשויים להיות אחראיים לעלייה שנצפתה בשיעור מקרי ה-OSCC הקשורים ל-HPV המועבר ביחסי מין. לדבריהם, הגורמים העיקריים אשר קשורים לכך הינם ריבוי פרטנרים מיניים, התחלת פעילות מינית בגיל צעיר ותכיפות גבוהה על יחסי מין אוראליים.

לטענת החוקרים, הממצאים הינם סיבה לדאגה. כך למשל, הם מציינים כי משנת 1970 ל-2002, עלה שיעור סרטן השקדים (שהינו הסוג הנפוץ ביותר של OSCC) בשטוקהולם, שבדיה, פי 2.8, וכי עד שנת 2006-2007, 93% מכלל מקרי סרטן השקדים בעיר היו חיוביים ל-HPV.

החוקרים מסבירים כי הבינו שישנה עלייה במקרי סרטן השקדים החיוביים ל-HPV, אולם לא שיערו עד כמה הדבר נכון עד אשר הפרידו בין שתי הקבוצות (השליליות והחיוביות ל-HPV). לדבריהם, ה-OSCC השכיח ביותר הינו כאמור סרטן השקדים, ואחריו סרטן הלשון. השרידות הכוללת בחמש שנים של OSCC עומדת על כ-25%, ו-OSCC החיובי ל-HPV מראה בכלליות תוצאות קליניות טובות יותר מאשר זה השלילי לנגיף.

החוקרים מוסיפים כי HPV (ובעיקר זן 16) נמצא ב-45%-100% ממקרי ה-OSCC במחקרים השונים שנבדקו. בנוסף, נמצא כי חולים עם OSCC החיובי ל-HPV היו צעירים יותר ולא הראו את גורמי הסיכון המסורתיים של עישון וצריכת אלכוהול. הם מציעים כי ההיארעות המוגברת של המחלה תלויה בזיהום HPV ומביאה לאחוז גבוה יותר של מקרי OSCC החיוביים לנגיף.

תוך שימוש בנתוני ה-Swedish Cancer Registry, מצאו החוקרים כי ההיארעות של גידולי שקדים החיוביים ל-HPV כמעט הכפילה את עצמה מדי עשור בין השנים 1970 ו-2007, עם עלייה מצטברת של פי 8 בתקופה זו. באותו האופן, הם מדווחים, סרטני בסיס הלשון החיוביים לנגיף עלו מ-54% בשנת 1998-1999 ל-84% בשנת 2006-2007.

עם זאת, מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב על פרסום הדברים, מטיל ספק בשיעור הגבוה של גידולים החיוביים ל-HPV שדווח על פי מאגר הנתונים האמור. לדבריו, אחוז ה-OSCCs החיוביים ל-HPV באמסטרדם עומד על כ-20%.

המומחה מוסיף כי המחקר הנוכחי נפגם בשל היעדר שיטה מתוקפת למדידת מעורבות הנגיף. קבוצתו מציעה כי יש לבצע צביעת p16 ולאחריה בדיקת General-primer Polymerase chain reaction (PCR) עם typing, דבר העשוי לטענתם לצמצם את הסבירות של תוצאות חיוביות בשוגג.

החוקרים טוענים כי ישנו קשר משמעותי בין סרטן שקדים החיובי ל-HPV ובין התחלה מוקדמת של קיום יחסי מין, ועם מספר הפרטנרים למין אוראלי או וגינלי. לדבריהם, אחד המחקרים דיווח כי לא רק מין אוראלי, כי אם גם נשיקות בפה פתוח, היו קשורים בהתפתחות זיהום אוראלי ב-HPV. פירוש הדבר עשוי להיות כי מגע פה-אל-פה עשוי למלא תפקיד בהעברת הנגיף, הם מוסיפים, ומציינים כי עשויות להיות לכך השלכות בכל הנוגע למועד מתן החיסון לילדים למניעת זיהום HPV.

החוקרים מעידים כי הם תומכים נלהבים במתן החיסון כנגד HPV הן לבנות והן לבנים. לטענתם, חיוני לנטר אחר ההשפעות של החיסון הקיים כנגד HPV, לא רק על היארעות סרטן צוואר הרחם כי אם גם על ההיארעות של OSCC. המומחה מסכים לכך, וטוען כי ניתן לצפות כי החיסון יביא לירידה במספר מקרי הסרטן של חלל הפה והלוע החיוביים ל-HPV.

סוגיה חשובה נוספת אליה מתייחסים החוקרים במאמרם הינה כי ההיארעות של סרטן תאי הקשקש של הראש והצוואר הולכת ויורדת בעוד שהיארעות ה-OSCC עולה, עובדה העלולה להתריע על סיכון לטיפול יתר באם משטרי הטיפול האינטנסיביים הניתנים לסרטן תאי הקשקש של הראש והצוואר ינתנו ל-OSCC החיוביים ל-HPV, אשר לו פרוגנוזה טובה יותר מאלו השליליים לנגיף.

לדברי החוקרים, יתכן והמספר העולה של חולים עם OSCC ופרוגנוזה טובה יותר מקבלים טיפול אינטנסיבי.כתוצאה מכך, חולים רבים יחוו תופעות לוואי משמעותיות, כרוניות ומיותרות. לפיכך, הם מציעים כי חיוני לזהות אילו מבין החולים זקוקים לטיפול זה ואילו אינם זקוקים לו. הצעתם הינה כי חולי OSCC עם גידולים החיוביים לנגיף ואשר מעולם לא עישנו עשויים להיות מועמדים מתאימים לטיפול פחות אינטנסיבי.

Emerg Infect Dis. 2010;16:1671-1677

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • עדיפות לאליקוויס על-פני אספירין בחולים עם פרפור פרוזדורים תת-קליני ומדד CHA2DS2-VASc גבוה (J Am Coll Cardiol)

    עדיפות לאליקוויס על-פני אספירין בחולים עם פרפור פרוזדורים תת-קליני ומדד CHA2DS2-VASc גבוה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים תת-קליני ומדד CHA2DS2-VASc גבוה מ-4 היעילות של אליקוויס (Apixaban) במניעת אירוע מוחי או תסחיף סיסטמי הייתה גדולה מהסיכונים הכרוכים בטיפול התרופתי, בעוד שבאלו עם מדד סיכון נמוך יותר ההיפך היה נכון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה