פסיכיאטריה

הקשר בין כעס וכאבים בנשים עם וללא פיברומיאלגיה (Arthritis Rheum)

כעס מחמיר כאבים בנשים עם ובלי פיברומיאלגיה, וטיפול קוגניטיבי הינו טיפול יעיל כנגד פיברומיאלגיה, כך עולה מתוצאות שני מחקרים שפורסמו במהדורת אוקטובר של Arthritis Care & Research.

מחקר קודם קשר בין רגשות ובין פיברומיאלגיה

החוקרים מצאו כי חולים רבים עם פיברומיאלגיה חווים רגשות שליליים דוגמת כעס ועצבות בשל מצבם, ורבים דיווחו כי הדחק שחוו ביומיום החמיר את הכאב. לדבריהם, למרות שמחקרים רבים מצאו כי רגשות שליליים וכאב קשורים האחד בשני, כמעט ולא נערכו מחקרים שבחנו אם הרגשות השליליים עלולים להחמיר את הכאב. מחקר קודם מצא כי חולים עם פיברומיאלגיה מדווחים על כאב עז יותר מנבדקים בריאים, בתגובה למגוון גירויים גופניים, אך גירויים פסיכולוגיים ובעיקר אירועי דחק רגשיים,  כמעט ולא נבחנו.

במסגרת המחקר, 62 נשים עם פיברומיאלגיה ו-59 נשים ללא פיברומיאלגיה נזכרו תחילה בסיטואציה ניטראלית ולאחר מכן נזכרו בסיטואציה שעוררה כאס ובסיטואציה שעוררה עצבות. החוקרים בחנו את ההשפעות של רגשות אלו על סמנים של תגובה לכאב.

הם מצאו כי רגשות שליליים בחיי היומיום עשויים להחמיר את הכאב מעבר לרמת הכאב הגבוהה מלכתחילה בנשים עם פיברומיאלגיה. לפיכך, מהמחקר עולה כי רגשות שליליים עשויים לגרום להחמרה בכאב. הם לא מצאו כי נשים עם פיברומיאלגיה היו רגישות יותר לרגשות בהשוואה לנשים ללא פיברומיאלגיה; עם זאת, מאחר שנשים עם פיברומיאלגיה חוו רגשות שליליים בתדירות גבוהה יותר, ודרגת הכאב שלהן כבר הייתה גבוהה מלכתחילה, העלייה בכאב בשל רגשות שליליים רלבנטית במיוחד באוכלוסיה זו.

בתגובה לגירוי כעס ועצב, בנשים עם פיברומיאלגיה תועדה עליה במדדי כאב קליני (p<0.001) ובשתי הקבוצות חלה ירידה בסף הכאב (p<0.001) וירידה בסבילות לכאב (p<0.001). תגובה לעצבות ניבאה את התגובה לכאב קליני, בעוד שתגובתיות לכעס ניבאה את התגובה לכאב קליני ולגירוי כאב.

החוקרים מאמינים כי יש מקום לנסות ולשנות את האופן בו חולים עם פיברומיאלגיה מתמודדים עם הרגשות שלהם, במטרה לנסות ולשנות את ההשפעה של הרגשות השליליים הללו על כאב.

התועלת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי

במחקר השני, החוקרים בחנו את ההשפעות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מותאם ותכנית פעילות גופנית לחולי פיברומיאלגיה בסיכון גבוה.

המשתתפים במחקר סווגו לקבוצות כאב-עמיד והימנעות-מכאב, ולאחר מכן חולקו באקראי בתוך הקבוצות לקבלת טיפול או לרשימת המתנה. הטיפול הותאם לדפוס הקוגניטיבי-התנהגותי הספציפי של החולה וכלל 16 פגישות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ותכנית אימונים, שניתנו בתוך 10 שבועות.

להתאמת הטיפול לחולה תוצאות מבטיחות בהגברת התועלת של טיפולים אלו בחולי פיברומיאלגיה. החוקרים מאמינים כי לא צפויה תועלת דומה לגישה לפיה דרך אחת מתאימה לכולם, לאור המגוון הרחב של השונות בתסמינים, בעוצמה ובמוגבלות של חולי פיברומיאלגיה.

החוקרים בחנו את התפקוד הפסיכולוגי והגופני בתחילת המחקר, לאחר-טיפול ולאחר שישה חודשי מעקב, וכן העריכו את ההשפעה על פיברומיאלגיה.

החוקרים זיהו תועלת גדולה, משמעותית ובעלת חשיבות קלינית לטיפול בכל היעדים העיקריים. ב-60-70% מהחולים שטופלו תועד שיפור בתפקוד הגופני (כאב, חולשה, מוגבלות תפקודית), 55%-69% הדגימו שיפור בתפקוד הפסיכולוגי (מצב רוח שלילי, חרדה) וב-60% חל שיפור בהשפעת פיברומיאלגיה על חיי היומיום.

מהממצאים עולה כי מתן טיפול מותאם לדפוס הקוגניטיבי-התנהגותי של חולי פיברומיאלגיה בסיכון-גבוה, בשלב מוקדם לאחר אבחנת פיברומיאלגיה, מביא לשיפור התוצאות הגופניות והפסיכולוגיות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

Arthritis Rheum. October 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Formosan Medical Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד ECCO-ESPGHAN (או European Crohn’s and Colitis Organization and European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) עשוי לסייע בחיזוי מוקדם של הסיכון ארוך הטווח לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם אבחנה של למחלת קרוהן מילדות. מטרת […]

  • אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבלציה באמצעות גלי מיקרו (או Microwave Ablation) מפחית היפרטרופיה סינוביאלית, את מספר התקפי דלקת מפרק יחיד וצורך בשאיבה תוך-מפרקית בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד, עם שיפור משמעותי של מדדי כאב ומוגבלות תפקודית. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת ההשפעות ארוכות הטווח […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Transplantation עולה כי גאוט נפוץ מאוד בחולים לאחר השתלת לב ו/או ריאות, כאשר אבחנה קודמת של גאוט טרם ההשתלה מנבאת התפתחות מחלה תסמינית לאחר ההשתלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גאוט עשוי להתפתח לאחר השתלת איבר סולידי עם השלכות משמעותיות על בריאות החולים. בהעדר מידע אודות שיעורי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה