פסיכיאטריה

רופאים עם הרגלי חיים בריאים נוטים יותר ליעץ למטופליהם ביחס לשינויי אורח חיים (מתוך Preventive Cardiology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון Preventive Cardiology עולה כי הן רופאים בכירים והן מתמחים מדווחים על תחושת בטחון נמוכה ביחס ליכולתם לשנות אורחות חיים של מטופליהם באמצעות ייעוץ. עם זאת, נראה שאלו מהם העוסקים בפעילות גופנית סדירה ואשר עברו הכשרה טובה יותר בשיטות ייעוץ הינם יעילים יותר במשימה זו.

לדברי החוקרים, יכולתם של אנשי הצוות הרפואי לייעץ למטופלים ביחס לגורמים הקשורים באורח החיים המונעים השמנת יתר, מחלת לב כלילית ואת גורמי הסיכון שלה הינה חיונית. עם זאת, הייעוץ אותו מקבלים המטופלים מפי רופאיהם לא נחקר כיאות וסובל משונות רבה הן בתדירותו והן ביעילותו.

לפיכך, ביקשו במחקרם זה לבחון את ההשפעה של הרגלי הבריאות האישיים של רופאים בכירים ומתמתחים על הייעוץ שמעניקים למטופליהם ביחס לאורח החיים. נכללו במחקר 183 רופאים במרכז רפואי אקדמי גדול.

החוקרים מדווחים כי 81 הרופאים הבכירים הראו סבירות גבוהה יותר לצריכת ירקות ופירות וסבירות נמוכה יותר לצריכת מזון מהיר בהשוואה ל-102 המתמחים. בממוצע, אלו הראשונים צרכו 4.8 מנות של ירקות ופיעות, בהשוואה ל-3.8 בקרב המתמחים. בנוסף, בהשוואה למתמחים, הרופאים הבכירים הראו סבירות גבוהה יותר לעסוק בפעילות גופנית ארבעה ימים בשבוע ומעלה (9.8% לעומת 39.5%), למשך יותר מ-150 דקות לשבוע (7.8% לעומת 25.9%; p<0.001).

בסך הכל, 70.4% מהרופאים הבכירים דיווחו על כך שמייעצים ביחס לאורחות חיים לכשני שליש ממטופליהם ומעלה. בניגוד לכך, רק 36.6% מהמתמחים דיווחו על יעוץ במספרים אלו (p<0.0001). בנוסף, הרופאים הבכירים הראו סבירות גבוהה יותר של יעוץ למטופליהם ביחס לתזונה בריאה (70.7% לעומת 36.3%; p<0.0001) ופעילות גופנית סדירה (69.1% לעומת 38.2%; p<0.0001).

עם זאת, החוקרים מוסיפים כי מבין הרופאים שהשתתפו בסקר, מעטים דיווחו על תחושת בטחון ביחס ליכולתם להשפיע על הרגליהם של המטופלים. לדבריהם, גורמים אשר ניבאו תחושת בטחון רבה יותר בהקשר של יעוץ אודות פעילות גופנית כללו עיסוק בפעילות גופנית למשך למעלה מ-150 דקות לשבוע (p=0.01), היות הרופא סובל מהשמנת יתר (p=0.03), והכשרה מתאימה במתן יעוץ (p<0.0001). בניגוד לכך, רק הכשרה מתאימה ביעוץ נמצאה כגורם מנבא של תחושת בטחון טובה של הרופאים ביחס ליכולתם לייעץ אודות הרגלי תזונה בריאים (p<0.0001).

החוקרים מסבירים כי קיימת הזדמנות משמעותית להתערבות חינוכית שמטרתה שיפור ההכשרה שמקבלים הרופאים ליעוץ ביחס לאורחות חיים. לדבריהם, תוצאות עבודתם זו מציעות כי שיעור היעוץ בקרב רופאים, ובמיוחד בקרב אלו המצויים עדיין במהלך התמחותם, אינו עומד ביעד ה-Healthy People 2010 לפיו 85% מהרופאים צריכים ליעץ למטופליהם ביחס לתזונה בריאה ופעילות גופנית עד לשנה זו.

בין מגבלות המחקר מזכירים החוקרים את גודל המדגם הקטן ואת היעדר היכולת להכליל מתוצאותיו ביחס לכלל הרופאים, שכן הנתונים נאספו ממרכז רפואי יחיד. בנוסף, הם מציינים כי השאלון נערך על בסיס התנדבותי, עובדה אשר עלולה להצביע על אפשרות של הטית בחירה, וכי מבנהו התבסס על דיווח עצמי, כך שיתכן ובנוסף הייתה הטיית זיכרון. לבסוף, הם מזכירים כי ההיענות לשאלון הייתה מעט פחות מ-36%.

אף על פי כן, החוקרים טוענים כי ממצאיהם מאשרים כי מתמחים נוטים לנהל אורח חיים פחות בריא בהשוואה לרופאים בכירים. לדבריהם, הדבר עלול להוביל לפחות מודעות למשאבים המקומיים הזמינים ולאפשרויות הרגלי החיים הבריאים, ולתרום לפיכך ליעוץ פחות תכוף ופחות נלהב למטופליהם בנושאים אלו.

Prev Cardiol. 2010;13:180-185

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, איזון אופטימאלי של גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם ביטל לחלוטין את הסיכון המוגבר לתמותה מכל-סיבה באוכלוסייה זו, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל תוארה רק בקרב חולים ללא היסטוריה של מחלת עורקים כלילית. […]

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    שיעורי כישלון שתל לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים גבוהים יותר בנשים ומלווים בסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים תוצאות גרועות יותר לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, בהשוואה לגברים. מטרתם כעת הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה