פסיכיאטריה

אופיואידים מסייעים בטיפול בדיכאון וחרדה בחולים עם כאבי גב תחתון (מתוך הכנס השנתי ה-21 של AAPM)

טיפול ארוך-טווח באופיואידים בשל כאב כרוני שאינו על-רקע מחלה ממארת, דוגמת אוסטיאוארתריטיס וכאב גב תחתון כרוני, עשוי לסייע בהאטת או מניעת החמרה בדיכאון, חרדה, או בעיות נפשיות אחרות בחולים אלו, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי ה-21 של AAPM (American Academy of Pain Management).

המחקר כלל 1302 חולים עם כאב גב תחתון כרוני ו-407 חולים עם אוסטיאורתריטיס, שהשלימו את שאלון DAPOS (Depression, Anxiety, and Positive Outlook Scale) בתחילת המחקר ושוב 6 ו-12 חודשים לאחר טיפול באופיואידים. שאלון DAPOS כולל 11 מרכיבים המדורגים בסולם של 5 נקודות (כאשר 1 משמעו כמעט לעולם לא, ו-5 מצביע על כמעט כל הזמן); מדד גבוה יותר מצביע על דיכאון חמור יותר, חרדה חמורה יותר וגישה חיובית יותר.

מהתוצאות עולה שיפור או התייצבות מסוימת בחומרת הביטויים הנפשיים במהלך המעקב.

המשתתפים היו חלק ממחקר Opioid Utilization Study, מחקר רב-מרכזי בן שנה אחת.

לדברי החוקרים, חולים הסובלים מכאב כרוני סובלים לעיתים קרובות מדיכאון, חרדה, או שניהם , ואעפ”י שתוצאות המחקר מצביעות על שיפור קל בלבד בדיכאון וחרדה, המהלך הטבעי הצפוי עם הזמן היה החמרה בדיכאון ובחרדה.

בתחילת המחקר המשתתפים במחקר סבלו מדיכאון וחרדה בדרגה בינונית, אך נותרו יציבים במהלך 12 חודשי המעקב. ניתן היה לצפות להחמרה עם הזמן, במידה ולא יקבלו טיפול, לכן אם הם לפחות יציבים ואינם מחמירים, ניתן למצוא בסיס ממנו ניתן להתחיל ולהתקדם.

בתחילת המחקר, 84% מהמשתתפים סבלו מכאב כרוני במשך למעלה משנה אחת, ו-69% קיבלו טיפול באופיואידים במשך למעלה משנה. מדד DAPOS בתחילת המחקר בקרב חולים עם כאב גב תחתון כרוני ואוסטיאוארתריטיס הצביע על דיכאון קל (2.3 ו-2.2, בהתאמה), חרדה קלה (2.3 ו-2.1, בהתאמה) וגישה חיובית מתונה (3.7 ו-3.8, בהתאמה).

לאחר שנה אחת, המדדים הממוצעים בחולים עם כאב גב תחתון כרוני ואוסטיאוארתריטיס הצביעו על העדר שינוי או שיפור קל בדיכאון (2.1 ו-2.2, בהתאמה), בחרדה (2.0 ו-2.0 בהתאמה) ובגישה החיובית (3.7 ו-3.8, בהתאמה).

המחקר עדיין נמשך בימים אלו והחוקרים בוחנים את ההשפעה התרופתית-כלכלית, במטרה לקבוע אם חולים יכולים לשוב לעבודה ולשוב להיות פרודוקטיביים עם טיפול באופיואידים. יש לזכור כי הסוגיה החשובה בטיפול בחולים היא מענה לשאלה האם יוכלו לשוב ולהיות פרודוקטיביים. ייתכן והכאב לעולם לא ייעלם סביר יותר שעם טיפול תחול הקלה בחומרת הכאב, אך הוא לא ייעלם אך במידה ומצליחים להקל על הכאב לנקודה בה החולה יכול לשוב לעבודה, אזי מדובר בטיפול מוצלח.

מתוך הכנס השנתי ה-21 של AAPM

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה