פסיכיאטריה

הן אמהות והן אבות מצויים בסיכון מוגבר לפתח דיכאון בשנה הראשונה שלאחר לידת ילדיהם (מתוך Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine עולה כי על אף שהן אמהות והן אבות מצויים בסיכון לחוות היארעות של דיכאון עד ליום ההולדת ה-12 של ילדיהם, הסיכון הגבוה ביותר הינו במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה.

החוקרים מסבירים כי המסר העיקרי העולה ממחקרם זה עבור הקלינאים הינו כי שני ההורים מצויים בסיכון להתפתחות דיכאון זמן קצר לאחר לידת התינוק. הם מוסיפים כי ה-National Institute for Clinical Excellence הבריטי המליץ על ביצוע בדיקות סקר שגרתיות לדיכאון באמהות לאורך התקופה שלפני הלידה ולאחריה. עם זאת, יש להרחיב עניין זה לדבריהם ולכלול גם את האבות כך שתהיה התייחסות למשפחה בכללותה. כמו כן, מציעים החוקרים כי יש להקדיש תשומת לב מיוחדת להורים צעירים אשר להם היסטוריה של דיכאון בעברם ואלו המצויים בקשיים סוציואקונומיים.

על אף שמחקרים קודמים הראו כי דיכאון בהורים קשור בתוצאות שליליות עבור ילדיהם בכל הנוגע להתנהגות, התפתחות וקוגניציה, הרי שרובם התמקדו בדיכאון אימהי, מציינים החוקרים. לעומת זאת, ההשפעה של תינוק חדש על האב זכתה לפחות תשומת לב מחקרית.

לפיכך, ביקשו החוקרים במחקרם זה לבחון את מידת הבעיה ולזהות אילו מבין האבות מצויים בסיכון מוגבר במיוחד להתפתחות דיכאון. יתרה מכך, הם סבורים כי בחינה של השפעת התינוק הן על האמהות והן על האבות בו זמנית מספקת תמונה מלאה יותר של השפעת הלידה על המשפחה כיחידה. החוקרים מספרים כי קבוצתם התעניינה תמיד בבעיות של בריאות הנפש ברפואה הקהילתית, וכי מחקרם זה נובע משמונה שנות מחקר של אחת החוקרות.

עבור המחקר הנוכחי, העריכו החוקרים נתונים מהשנים 1993 עד 2007 ממאגר ה-Health Improvement Network, הכולל מידע אודות קרוב לחמישה מיליון חולים המטופלים במסגרת הרפואה הקהילתית בבריטניה, ויצרו עוקבה של 86,957 יחידות של אם, אב וילד. גיליונות המטופלים ונתונים ממוחשבים נוספים שימשו להערכת דיכאון חד-קוטבי, שימוש בתכשירים נוגדי דיכאון, ומידע סוציודמוגרפי, לרבות מעקב עד לגיל 12 של הילד.

החוקרים מצאו כי 19,286 מבין האמהות ו-8,012 מבין האבות שנבדקו סבלו מאירוע של דיכאון במהלך התקופה שבין לידת ילדיהם ועד להגיעו לגיל 12 שנים. מבין אמהות אלו, 77% חוו אירוע יחיד של דיכאון, 18% סבלו משני אירועים ו-5% סבלו משלושה אירועי דיכאון ומעלה. מבין האבות שסבלו מדיכאון, ב-83% מדובר היה באירוע יחיד, ב-14% בשני אירועים וב-3% היו שלושה אירועים של דיכאון לכל הפחות.

החוקרים מוסיפים כי ההיארעות הכוללת של דיכאון במהלך אותה תקופה עבור האמהות הייתה 7.53 לכל מאה שנות אדם לעומת 2.69 למאה שנות אדם עבור האבות. עם זאת, שיעורי הדיכאון היו הגבוהים ביותר עבור שני ההורים במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה, ועמדו על 13.93 ו-3.56 למאה שנות אדם, בהתאמה. לדבריהם, הממצא הבולט ממחקרם זה היה מידת נרחבות הדיכאון בקרב האבות בהשוואה לאמהות והאופן בו השנה הראשונה לאחר הלידה הייתה תקופה של סיכון מיוחד עבור שני ההורים.

החוקרים מציינים כי לצד גורמים כגון חסך שינה בהורים ושינויים בתחומי האחריות, שיעורי הדיכאון הגבוהים במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה עשויים לנבוע באופן חלקי כתוצאה מחזרה לשימוש בנוגדי דיכאון לאחר תקופה בה הופסק באופן זמני השימוש בהם במהלך ההיריון וההנקה.

לבסוף, מצאו החוקרים כי הן האמהות והן האבות אשר היו בגילאי 15 עד 24 שנים בעת לידת ילדיהם מצויים היו בסיכון גבוה משמעותית לסבול מדיכאון בהשוואה להורים בגיל העולה על 25 שנים, וכי כך היה גם עבור הורים עם היסטוריה של דיכאון בעברם ואלו שהיו ב-20% העליונים של מצוקה (כלכלית).

החוקרים טוענים כי יש בקשר זה עניין מיוחד, וכי ממצא זה מיידע את הרופאים בקהילה כי ישנו צורך לשקול ניטור קרוב יותר אחר קבוצות סיכון אלו החל משלבי ההיריון המוקדמים ואילך.

בנוסף, מציעים החוקרים כי מחקרים עתידיים צריכים לבחון גורמים אחרים אשר יתכן וקשורים בדיכאון באבות, כגון איכות מערכת היחסים הזוגית ואירועים המלווים בדחק, וכן את ההשפעות של דיכאון זה על בריאות הילד והתפתחותו.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי המדובר במחקר מעניין המתייחס לסוגיה חשובה אשר אינה זוכה לדי מחקר, ולמעשה הייתה המוקד לויכוחים במהלך העשור האחרון, והוא דיכאון באמהות במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה, והשפעותיו השליליות על המשפחה. המחקר הנוכחי תומך מאוד בטענה לפיה דיכאון הינו דבר המתרחש לאחר הלידה, לא רק באמהות כי אם גם באבות, יותר מאשר בכל נקודת זמן אחרת במהלך ההורות.

המומחה עומד מאחורי מטה-אנליזה אשר פורסמה לאחרונה והתמקדה באופן מיוחד בדיכאון לפני ולאחר לידה באבות. לדבריו, בשל סטיגמה רווחת, גברים פעמים רבות אינם מודים כי סובלים מדיכאון ואינם פונים לעזרה בעטיו. בנוסף, הוא סבור כי הגברים פחות נוטים לזהות דיכאון ככזה כאשר חווים אותו, כך שהגברת המודעות לנושא עשויה לטענתו לסייע בכך.

על אף שלמומחה אין הסתייגויות מהמחקר הנוכחי, הוא מציין כי היה מעוניין לראות יותר בנוגע למה שמתרחש בתוך התא המשפחתי בכללותו, ולא רק התמקדות בכל אחד מן ההורים בנפרד. לדבריו, הדבר חשוב על מנת שתוכל להיות התקדמות בתחום.

עבור הקלינאים, מסכם המומחה, המסר העיקרי העולה מהמחקר הנוכחי הינו כי כאשר פוגשים מטופלים המצפים לילד, יש להכיר כבר במהלך ההיריון בכך שהמדובר בסיטואציה בה קיים סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות דיכאון בהשוואה לכל נקודת זמן אחרת. לטענתו, עליהם לנקוט בכל הצעדים הדרושים על מנת לסקור דיכאון הן באמהות והן באבות מאחר ובאופן ברור סיכון זה קיים בשניהם.

ראוי להזכיר כי דיווחנו לאחרונה על מחקר ישראלי חדש שפורסם בירחון Biological Psychiatry ולפיו רמות הנונה-פפטיד Oxytocin, שנקשר בעבר עם תהליך ההתקרבות בין הורה לצאצא במספר מחקרים בבעלי חיים, הולכות ועולות עם הזמן גם בקרב בני אדם שהינם הורים טריים, וזאת ללא הבדל משמעותי בין המינים.

Arch Pediatr Adolesc Med 2010


לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה