פסיכיאטריה

אלכוהוליזם עלול לפגוע בזיכרון אפיזודי ובמודעות לאובדן זיכרון (מתוך ה- Alcoholism: Clinical & Experimental Research)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Alcoholism: Clinical & Experimental Research ב- 24 באוגוסט, עולה כי תלות באלכוהול משפיעה באופן שלילי על זיכרון אפיזודי, מודעות לאובדן זיכרון ופעולות ניהוליות.

לדברי החוקרים, נטייתם של אלו התלויים באלכוהול להעריך יתר על המידה את זיכרונם הינה בעלת השלכות קליניות ברורות.  החוקרים מסבירים כי אלו הנגמלים מאלכוהול עוברים פעמים רבות טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים במסגרתם הם מוכשרים להתמודד עם מצבים בהם עלולים לחזור ולשתות שוב.  אם אלכוהוליסטים אינם מודעים לאובדן זיכרון ממנו הם סובלים, הם עלולים להרוויח רק באופן חלקי מטיפולים שכאלו.

בדיקות סקר נוירו פסיכולוגיות לחסרים קוגניטיביים עשויות להיות יעילות בהערכת תפקודם של אלכוהוליסטים המיועדים לטיפולי גמילה ובניבוי הצלחתם בטיפולים אלו.

במחקר הנוכחי נבדקו 28 משתתפים עם אלכוהוליזם כרוני, כאשר 75% מהם היו גברים, גילם הממוצע היה 47.9 שנים, ומשך האלכוהוליזם הממוצע שלהם עמד על 11.49 שנים.  המשתתפים נבדקו בשלבים מוקדמים של גמילתם מאלכוהול (מספר הימים הממוצע ללא צריכת אלכוהול טרם תחילת המחקר 12.79).  בנוסף נבדקו 28 משתתפי ביקורת בריאים ללא אלכוהוליזם (50% גברים, בגיל ממוצע של 47.8 שנים).

כל הנבדקים עברו הערכת מידת “תחושת ידיעה” (FOK – feeling-of-knowing), אשר השוותה צפי באשר לתפקוד זיכרון עתידי במהלך משימת זיכרון אפיזודי עם תפקוד זיכרון למעשה, ובנוסף מילאו שאלון MIA (Metamemory in Adulthood).

הערכות נוספות של זיכרון אפיזודי ותפקוד ניהולי בוצעו גם כן.  אף אחד מהנבדקים לא נטל תרופות פסיכוטרופיות או הדגים הפרעות פסיכיאטריות.

מתוצאות המחקר עולה כי אלו עם תלות באלכוהול הראו תוצאות טובות פחות במשימות שבחנו זיכרון אפיזודי ומשימות ניהוליות בהשוואה לנבדקי הביקורת.

באופן ספציפי לגבי זיכרון אפיזודי, זיכרון מודע באלכוהוליסטים כרוניים היה משמעותית מופחת, בעוד שבקיאות בפרטים לא נפגעה.

כמו כן, אלו שסבלו מאלכוהוליזם תפקדו בצורה פחות מדויקת במשימות הזיכרון האפיזודי, לפי הערכות FOK, והעריכו יתר על המידה את יכולות ההכרה שלהם, לפי שאלוני MIA.

החוקרים מציינים כי מחקרם חשף לראשונה כי ירידה במטה-זיכרון (metamemory) באלכוהוליסטים כרונים נראית מושפעת מן החסר המשולב בזיכרון אפיזודי ובתפקוד ניהולי, אשר אופייני לאוכלוסיות אלו.

לאור ממצאי המחקר והעניין הגובר במרכיבי המטה-זיכרון, מחקרים שיבדקו את הקשרים בין הפרעות במטה-זיכרון ובנגעים מוחיים הקשורים באלכוהוליזם עשויים לשפוך אור על ההנחות הנוכחיות.

המומחים מציינים כי המחקר הנוכחי הרחיק לכת ממחקרים קודמים בכך שהעריך את תופעת ה- FOK.

בעוד שחסרים בזיכרון למידע חדש הינם בולטים בקרב אלכוהוליסטים, ההערכות במחקר הנוכחי הדגימו כי לנבדקים לא הייתה מודעות לחסרים אלו.

אומדן היתר של יכולות הזיכרון שלהם נקשרו לתפקוד הפחות טוב של אלכוהוליסטים בפעילויות ניהוליות, אשר הוביל לעיכוב במודעות או קושי בהעלאת מידע.

המומחים מסיקים כי עוד מוקדם מדי לקבוע האם הערכת היתר של תחושת הידיעה יכולת להיות מוכללת ליכולות קוגניטיביות נוספות, אולם ניתן להקבילה לבעיות הכחשה אשר נפוצות בקרב אלכוהוליסטים בתהליכי גמילה ולעתים מעיבות על סיכויי הצלחת הטיפול בהם.

Alcohol Clin Exp Res

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, היום נדבר על חשיבותה של תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות הכללית שלנו. פרופסור רז מציג את ההשפעות החיוביות של הדיאטה הים תיכונית, ונדון בדיאטות שונות, הדרך להתאים אותן לאורח החיים וההשפעה שלהן על הבריאות שלנו. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה