פסיכיאטריה

האם הפחד מנפילה משפיע על הסיכון הפיזיולוגי לנפילה בקשישים? (מתוך BMJ)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-19 באוגוסט 2010 ב-BMJ עולה כי בקרב קשישים, נמצא קשר בין פחד גבוה מנפילה ובין סיכון מוגבר לנפילות בעתיד.

החוקרים כותבים כי נפילות והפחד מנפילות עלולים לפגוע באיכות החיים של קשישים ובעצמאותם. הם מסבירים כי גורמי הסיכון הפסיכולוגיים לנפילות הם מורכבים, ועל כן קיים קושי להתייחס אליהם במסגרת תכניות למניעת נפילות בקשישים. פחד מוגזם מנפילות עלול להוביל לכך שהקשישים יגבילו את השתתפותם בפעילויות גופניות וחברתיות, ולכן עלול להוביל לירידה במצב הגופני, בידוד חברתי ודיכאון. לעומת זאת, פחד נמוך במיוחד מנפילות עלול לגרום לקשישים להסתכן שלא לצורך בנפילה.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הפחד מנפילות בקשישים, להעריך את השכיחות והגורמים לפחד ולסיכון הפיזיולוגי, ולבדוק האם הבדלים בין הפחד ובין הסיכון הפיזיולוגי לנפילה עלולים להשפיע על נפילות בקשישים.

זהו מחקר אוסטרלי, שכלל 500 משתתפים מהקהילה. גיל המשתתפים הממוצע היה 77.9 שנים (טווח 70-90 שנים) ו-54% היו נשים. כל המשתתפים עברו הערכה רפואית פיזיולוגית ונוירו-פסיכולוגית. הסיכון הפיזיולוגי לנפילה הוערך באמצעות ה- Physiological Profile Assessment (PPA), והסיכון הנתפס (הפחד) הוערך באמצעות ה- Falls Efficacy Scale International (FESI).

החוקרים חילקו את המשתתפים ל-4 קבוצות ע”פ ההבדל בין הסיכון הממשי והסיכון הנתפס שלהם לנפילה. משתתפים “פעילים” הוגדרו כבעלי סיכון נתפס נמוך וסיכון ממשי נמוך לנפילה, “מודעים” הוגדרו כבעלי סיכון נתפס גבוה וסיכון ממשי גבוה לנפילה, משתתפים “חרדתיים” הוגדרו כבעלי סיכון נתפס גבוה וסיכון ממשי נמוך לנפילה, ו”מאופקים” הוגדרו כבעלי סיכון נתפס נמוך וסיכון ממשי גבוה לנפילה.

מתוצאות המחקר עולה כי נמצא קשר בין ציון PPA גבוה יותר ובין סיכון מוגבר לנפילות (OR 1.31, 95% CI 1.06-1.61, p=0.011), וכן קשר בין ציון FESI גבוה יותר ובין סיכון מעט מוגבר לנפילות (OR 1.05, 95% CI 1.02-1.08, p=0.001).

החוקרים מדווחים כי מרבית המשתתפים תפסו בצורה נכונה את הפחד שלהם מנפילות. הם מפרטים כי לקבוצת ה”הפעילים” נמצא סיכון נמוך לנפילות בעתיד, ולקבוצת ה”מודעים” נמצא סיכון גבוה לנפילות עתידיות.

כמו כן, למשתתפים בקבוצת ה”חרדתיים” נמצא סיכון גבוה לסבול מתסמיני דיכאון (p=0.029), תכונות אישיות נוירוטיות (p=0.026) ותפקודים ניהוליים (Executive functions) ירודים (p=0.01). לקבוצת ה”מאופקים” נמצא סיכון נמוך יותר לנפילות, ובמשתתפים אלו נצפתה הסתכלות חיובית על החיים (p=0.001) והשתתפות גבוהה בפעילות גופנית וחברתית (p=0.048).

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי ה-PPA הינו כלי הערכה ועלול להיות שלא מדויק. כמו כן, ההערכה הפסיכולוגית נעשתה על בסיס דיווח עצמי של המשתתפים. החוקרים מוסיפים כי המחקר כלל קשישים בריאים מהקהילה, ולכן ייתכן ולא ניתן להכליל את תוצאות המחקר על קשישים עם ליקוי קוגניטיבי או מחלות הפוגעות בתנועה.

לאור תוצאות המחקר כותבים החוקרים כי פחד גבוה מנפילות עלול להגביר את הסיכון לנפילות בעתיד, ללא קשר לסיכון הפיזיולוגי. הם מסבירים כי ההבדלים בין הסיכון הנתפס והסיכון הממשי לנפילה עלולים להשפיע על הסיכון לנפילה במנגנונים פסיכולוגיים. לפיכך, החוקרים ממליצים לקחת בחשבון הן את הסיכון הפיזיולוגי והן את הסיכון הנתפס במסגרת הערכת הסיכון לנפילות בקשישים.

BMJ, 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבלציה באמצעות גלי מיקרו (או Microwave Ablation) מפחית היפרטרופיה סינוביאלית, את מספר התקפי דלקת מפרק יחיד וצורך בשאיבה תוך-מפרקית בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד, עם שיפור משמעותי של מדדי כאב ומוגבלות תפקודית. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת ההשפעות ארוכות הטווח […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • תוצאות מדאיגות לניתוח חוזר לשחזור רצועה צולבת קדמית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Orthopedic Society for Sports Medicine)

    תוצאות מדאיגות לניתוח חוזר לשחזור רצועה צולבת קדמית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Orthopedic Society for Sports Medicine)

    בחולים צעירים יותר המופנים לניתוח חוזר לשחזור רצועה צולבת קדמית ייתכן סיכון מוגבר להגבלה בטווח תנועה, כשלון שתל, תפקוד לקוי וכאב לאחר מעקב של כעשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Orthopedic Society for Sports Medicine. החוקרים מסבירים כי הם ביקשו לדווח לראשונה על התוצאות של ניתוח חוזר לשחזור רצועה צולבת […]

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה