פסיכיאטריה

מה בין תחרותיות ואגרסיביות ובין הסיכון הקרדיווסקולארי? (מתוך Hypertension)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Hypertension עולה כי אנשים בעלי אופי אנטגוניסטי, ובייחוד אלו עם תכונות כתחרותיות ואגרסיביות, עשויים להימצא בסיכון מוגבר לאוטם לבבי או שבץ מוחי, וזאת מאחר ומראים עובי רב יותר של דופן עורקי התרדמה.

לאחר שבחנו למעלה מ-5,000 בני אדם בסרדיניה, איטליה, מצאו החוקרים האמריקאים כי אלו מהנבדקים אשר הראו ציונים גבוהים במדדי תכונות אופי אנטגוניסטיות במבחן אישיות סטנדרטי היו בעלי עובי רב יותר של עורקי התרדמה באולטראסאונד בהשוואה לאלו עם אופי יותר ‘נוח’. לדבריהם, עובי האינטימה-מדיה (Intima-media thickness, IMT) של עורק התרדמה הינו גורם סיכון בלתי תלוי לאירועים קרדיווסקולאריים.

החוקרים מסבירים כי מצאו במחקרם זה שעל אף שגברים נטו להראות עורקים בעלי דופן עבה יותר בהשוואה לנשים, נשים אנטגוניסטיות באופיין הראו עובי דפנות העורק הדומה לזה של הגברים בעלי קווי אופי אלו. לפיכך, הקשר בין אנטגוניזם ובין עובי העורקים היה חזק יותר עבור נשים, הם טוענים. בנוסף, על אף שהתעבות של דפנות העורק הינו סימן להזדקנות, אנשים צעירים אשר הראו תכונות אופי אנטגוניסטיות כבר הראו התעבות שכזו, הם מציינים, וזאת גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים כגון הרגלי העישון.

עם זאת, החוקרים מזהירים כי המדובר בעוקבה מבוססת-אוכלוסיה וכי יש צורך בהמשך המחקר בתחום בהקשר הקליני. אף על פי כן, הם מציעים כי כדאי אולי שרופאים ישקלו אנטגוניזם וקווי אופי נוספים בבקשם להעריך את הסיכון של הפרט. לדבריהם, תוצאות המחקר הנוכחי עשויות לסייע בקביעת אילו מהמטופלים צפוי להרוויח כתוצאה מהתערבויות מכוונות כגון סדנה לניהול כעסים, לדוגמא.

החוקרים מוסיפים כי ישנו גוף ידע ההולך ומצטבר בספרות ומדגים כיצד הבדלים אישיים בתכונות אופי הקשורות לאנטגוניזם מנבאות מגוון של תוצאות קרדיווסקולאריות, אולם לדבריהם רבות מעבודות אלו התמקדו בביטויים הקליניים של מחלת לב כלילית. הם מציינים כי התקדמויות שחלו בטכנולוגיות בלתי פולשניות מאפשרות כיום לחוקרים להעריך סמנים פוטנציאליים של טרשת עורקים, מצב פרה-קליני למחלת לב כלילית.

במחקרם זה, ביקשו החוקרים לבחון את הקשרים הקיימים והפרוספקטיביים בין שישה היבטים של אופי אנטגוניסטי ובין מדד ה-IMT בקרב 5,614 מתושבי איטליה בארבעה כפרים בסרדיניה, כחלק ממחקר ה-Sardinia Study of Aging. גיל הנבדקים נע בין 14 ו-94 שנים (גיל ממוצע, 42 שנים) ו-58% מהם היו נשים. הנבדקים נתבקשו להשיב לשאלון אישיות סטנדרטי, אשר כולל שישה מרכיבים של תכונות שניתן לכנותן בכלליות Agreeableness, והן: אמון, ישירות, אלטרואיזם, היענות, צניעות וגמישות מחשבתית.

בנוסף, ביצעו החוקרים שתי מדידות של ה-IMT בהפרש של שלוש שנים זו מזו, על מנת לבחון שמא תכונות אופי אלו מנבאות עלייה בעובי דפנות העורק. הנבדקים עברו גם בדיקות סקר ללחץ דם גבוה, רמות כולסטרול וטריגליצרידים, רמת הגלוקוז בצום ובדיקות סקר לסוכרת, והתוצאות תוקננו למדדים אלו.

החוקרים מדווחים כי אלו מהנבדקים אשר הראו ציון ב-10% התחתונים של קווי האופי שכונו Agreeableness (ולפיכך הינם בעלי אופי אנטגוניסטי) היו בעלי סיכון מוגבר של כ-40% ל-IMT מוגבר. לפיכך, הם מסבירים, ההשפעה על דפנות העורקים הייתה דומה בכך לתסמונת המטבולית.

החוקרים מסכמים כי קביעת אלו מבין תכונות האופי תורמת לעובי דפנות העורקים יתכן ותוכל לסייע לאיתור המטופלים המצויים בסיכון הרב ביותר ואשר צפויים לפיכך להרוויח כתוצאה מהתערבויות ממוקדות.

Hypertension 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה