פסיכיאטריה

מצוקה בילדות עלולה לנבא סיכון לאובדנות בהמשך החיים (מתוך British Journal of Psychiatry)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון יולי 2010 של ה- British Journal of Psychiatry, עולה כי ילדים שחוו מצוקה חמורה עלולים לסבול מסיכון מוגבר להתנהגות אובדנית בהמשך החיים.

החוקרים כותבים כי התאבדות מהווה את אחת מסיבות המוות המובילות ברחבי העולם. ע”פ ארגון הבריאות העולמי (WHO), שיעור ההתאבדות העולמי נמצא בעליה מתמדת משנות ה-50 של המאה הקודמת. עבודות קודמות שנערכו לבדיקת גורמי הסיכון להתנהגות אובדנית התמקדו בעיקר בהפרעות נפשיות, אך בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שהדגימו קשר בין חשיפה לחוויות קשות בילדות ובין אובדנות.

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים נתונים על מדגם בן 55,299 משתתפים מסקרי ה- World Mental Health, שנערכו באפריקה, אמריקה, אסיה, אירופה והמזרח התיכון. המשתתפים עברו ראיון אישי, בו הם נשאלו על הילדות שלהם והאם הם חוו מצוקה קשה לפני גיל 18 שנים, כולל התעללות גופנית, התעללות מינית, הזנחה, מות הורה, גירושי הורים, איבוד הורה אחר, אלימות במשפחה, מחלה גופנית, או מצוקה כלכלית. כמו כן עברו המשתתפים הערכה נפשית, והסיכון להתנהגות אובדנית במהלך החיים חושב תוך שימוש ב- Composite International Diagnostic Interview 3.0.

מתוצאות המחקר עולה כי 12.2% ממשתתפי המחקר חוו מות הורה בילדותם, 8% היו קורבנות לאלימות גופנית, ו-6% נחשפו לאלימות במשפחה.

2.7% מהמשתתפים דיווחו על ניסיון אובדני אחד לפחות, ו-9.4% דיווחו על מחשבות אובדניות. בקרב משתתפים שביצעו ניסיון אובדני, 29.3% סבלו בילדותם מאלימות גופנית, 24.8% נחשפו לאלימות במשפחה, ו-14.5% עברו התעללות מינית.

לאחר תקנון רב משתני נמצא קשר בין חשיפה למצוקה בילדות ובין סיכון מוגבר לניסיון אובדני ומחשבות אובדניות (OR 1.2-5.7). החוקרים מציינים כי ככל שעלה מספר החוויות הקשות בילדות, כך עלה הסיכון לאובדנות, גם לאחר תקנון להפרעות נפשיות אחרות.

החוקרים מוסיפים כי נצפה קשר בין חשיפה למצוקה בילדות ובין הסיכון לניסיונות אובדניים בילדות (OR 3.8). קשר זה נחלש במהלך גיל ההתבגרות ובבגרות המוקדמת, ועלה שוב לאחר מכן (OR 2.3). הם מפרטים כי נמצא קשר בין התעללות מינית בילדות ובין סיכוי גבוה פי 10.9 לניסיון אובדני בגילאים 4-12 שנים, סיכוי גבוה פי 6.1 לניסיון אובדני בגילאים 13-19 שנים, וסיכוי גבוה פי 2.9 לבצע ניסיון אובדני בגילאים 20-20 שנים.

החוקרים מסכמים כי נמצא קשר חזק בין חשיפה למצוקה בילדות ובין התנהגות אובדנית בהמשך החיים, ומציינים כי המחקר הדגים לראשונה שהסיכון לאובדנות גבוה במיוחד בתקופת הילדות וההתבגרות. כמו כן, הם מדגישים כי זהו מחקר רחב היקף שכלל משתתפים מרחבי העולם.

לאור תוצאות המחקר מסבירים החוקרים כי חשיפה לחוויות קשות רבות בילדות עלולה לנבא התנהגות אובדנית בהמשך, ומוסיפים כי התעללות מינית או גופנית היו גורמי הסיכון החזקים ביותר לאובדנות. לדבריהם, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים רבים, הסיכוי לניסיון אובדני ומחשבות אובדניות היה גבוה פי 3 במשתתפים עם היסטוריה של התעללות מינית או גופנית. לדבריהם, לטראומה בילדות יש השפעה משמעותית על הבריאות הגופנית והנפשית של האדם, ועל כן זיהוי משפחות בסיכון ומתן סיוע מתאים עשוי לצמצם את שיעור ההתאבדות ברחבי העולם.

Br J Psychiatry. 2010;197:20-27.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה