פסיכיאטריה

תרופות פסיכוטרופיות קשורות בתופעות לוואי קיצוניות בילדים (מתוך BMC Research Notes)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם ב- BMC Research Notes, עולה כי תרופות פסיכוטרופיות כרוכות בתופעות לוואי קיצוניות בילדים מתחת לגיל 17 שנים.

התוצאות הדגימו בנוסף כי כל תופעות הלוואי של תרופות אלו (פרט לאחת) בילדים בין גיל 0 עד שנתיים היו רציניות, וכללו סינדרום גמילה בילוד, VSD (ventricular septal defect) ולידה מוקדמת.

לדברי החוקרים, מדובר בממצאים שנבעו ככל הנראה משימוש של אימהות בתרופות פסיכוטרופיות, בעיקר תרופות אנטי-דיכאוניות ואנטי-פסיכוטיות, במהלך ההיריון.

החוקרים מוסיפים, כי עבור כלל אוכלוסית הנבדקים, הנתח הגדול ביותר של תופעות לוואי קיצוניות יוחס לתרופות פסיכוסטימולנטיות (42%), ולאחר מכן לתרופות אנטי-דיכאוניות (31%) ולתרופות אנטי-פסיכוטיות (24.5%).

החוקרים מסבירים כי על רופאים ומטפלים להיות מודעים למספר הגבוה של תופעות לוואי המיוחסות לתרופות אלו באוכלוסיות ילדים, וכן לזכור כי מתן תרופות אלו במהלך ההיריון עלול להביא לסיכונים מסוימים לעובר.

החוקרים מציינים כי רופאי משפחה רבים מאמינים כי תרופות אנטי-דיכאוניות מסוג SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor) אינן מזיקות.  על כן, ממליצים החוקרים כי החלטה על טיפול באמצעות תרופות אלו בנשים הרות יבוצע רק ע”י מומחים בנושא.

על אף שרשויות בריאותיות פרסמו אזהרות באשר לסיכונים הקשורים בשימוש בתרופות פסיכוטרופיות בילדים, לא פורסמו ראיות בנוגע לתופעות הלוואי של תרופות אלו במחקרים קליניים, בעיקר היות ואוכלוסיות רגישות דוגמת ילדים ובייחוד תינוקות, מוצאים ממחקרים קליניים שכאלו.

במחקר הנוכחי החוקרים העריכו 4,500 תופעות לוואי הרשומות במאגר לאומי דני של תופעות לוואי בין השנים 1998 2007.  חלק גדול מן הנתונים במאגר זה מסתמך על דיווחים ספונטניים פרטניים לגבי תופעות לוואי.

מתוצאות המחקר עולה כי 429 מתופעות הלוואי שדווחו במהלך תקופת המחקר הופיעו בעקבות נטילת תרופות פסיכוטרופיות, מתוכן 241 (56%) נקבעו כרציניות.

מחצית מתופעות הלוואי שיוחסו לתרופות פסיכוטרופיות דווחו בקרב בני נוער בגילאי 11 עד 17 שנים (214 נבדקים), ומתוכן 45% היו תופעות רציניות.  כמעט 19% מן התופעות דווחו בילדים בגיל 0 עד שנתיים (80 נבדקים).

בנוסף, 39% מכלל תופעות הלוואי שנבעו מתרופות פסיכוטרופיות היו נוירולוגיות ופסיכיאטריות. 

בהתאמה למין, 59% מכלל תופעות הלוואי דווחו בבנים.

79 מתוך 80 תופעות הלוואי שדווחו בילדים בני 0 עד שנתיים סווגו כרציניות, ושתיים מתוכן היו קטלניות האחת הייתה כוריואמניוניטיס שנקשר לטיפול ב- citalopram, והשנייה הייתה PFC (persistent fetal circulation) שנקשר לטיפול ב- fluoxetine.

40% מכלל תופעות הלוואי כתוצאה מתרופות פסיכוטרופיות היו קשורות בפסיכוסטימולנטים methylphenidate ו atomoxetine, ו 59% מתופעות הלוואי יוחסו ל- ziprasidone, olanzapine ו risperidone.  סך של 61% מכלל תופעות הלוואי שדווחו עקב שימוש בתרופות אנטי-דיכאוניות הופיעו עקב שימוש ב- sertraline ו citalopram.

החוקרים הזכירו שני מחקרים המבוצעים בימים אלו האחד בודק תופעות לוואי בילדים עקב חיסונים, והשני בודק תופעות לוואי בילדים עקב טיפולים אנטיביוטיים.  בנוסף, עתיד להתרחש מחקר נוסף הבודק תופעות לוואי בילדים המטופלים בתרופות פסיכוסטימולנטיות.

BMC Res Notes

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה