פסיכיאטריה

SSRIs ואמנטדין עלולים להשפיע על ראייה בקשישים (מתוך Ophthalmology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות שני מחקרים שפורסמו בגיליון יוני של הירחון Ophthalmology, עולה כי הפרעות ראייה עלולות להתפתח כתוצאה משימוש בתרופות מסוג SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) בקשישים, ומשימוש ארוך טווח באמנטדין (amantadine) בחולי מחלת פרקינסון.

מהמחקר הראשון עולה כי SSRIs נקשרו בעלייה בסיכון לקטרקט בעד 39% בנבדקים מעל גיל 65 שנים. 

המחקר השני הדגים כי נזק לקרנית הקשור לשימוש באמנטדין הינו תלוי מינון מצטבר.

במחקר הראשון מסוג מחקר ביקורת, נעשה שימוש בנתוניהם של 18,784 נבדקים עם קטרקט ו 187,840 נבדקי ביקורת מותאמי גיל ותאריך כניסה למחקר.

מתוצאות המחקר עולה כי יחס השיעור המתוקנן עמד על 1.15 עבור משמשים נוכחיים ב- SSRIs (95% CI, 1.08 – 1.23).  בארה”ב נתון זה שווה ערך ל- 22,000 מקרי קטרקט עקב שימוש בתרופות אלו.

יחס השיעור עמד על 1.39 עבור fluvoxamine, 1.33 עבור venlafaxine ו 1.23 עבור paroxetine.

החוקרים מציינים כי על אף ש citalopram, fluoxetine, ו sertraline לא הדגימו עלייה משמעותית סטטיסטית בסיכון לקטרקט, יתכן כי מחקרם לא היה חזק דיו על מנת להעריך סיכון לקטרקט תחת כל התרופות לטיפול בדיכאון.

משך הזמן הממוצע מהתחלת טיפול ב- SSRI עד לאבחנת קטרקט עמד על 656 ימים.  הסיכון המוגבר היה קשור רק בטיפול נוכחי בתרופות ולא בטיפול בעבר.

החוקרים מסבירים כי לעדשת העין קולטנים לסרוטונין, ומחקרים בבעלי חיים הדגימו כי עודף סרוטונין עשוי להפוך את העדשה לעכורה. הם מוסיפים כי אם ממצאיהם יאושרו במחקרים עתידיים, רופאים ומטופלים יצטרכו לשקול היטב את הסיכון לקטרקט בעת מתן מרשם ל- SSRI לאוכלוסיה קשישה.

החוקרים מדגישים כי אוכלוסית המחקר הנוכחי הייתה מורכבת מחולי מחלות קרדיו-וסקולאריות, ובעתיד הם מתכוונים לבצע מחקר דומה בנבדקים ללא תחלואה שכזו.  הם מוסיפים כי יש לבדוק האם ממצאיהם נותרים בעינם גם לאחר התאמה לערפלנים אפשריים, דוגמת עישון.

במחקר השני מסוג מחקר ביקורת נכללו 169 נבדקים.  החוקרים השתמשו במדידות של ביומיקרוסקופיה באמצעות מנורת סדק, עובי מרכזי של הקרנית, צפיפות תאי אנדותל, מקדם השתנות, וצורתם המשושה (הקסגונאליות) של תאי האנדותל בקרנית על מנת להשוות עיני חולי פרקינסון המטופלים באמנטדין לעומת עיני נבדקי ביקורת מותאמי גיל.

תאי האנדותל מונעים כניסת עודפי נוזלים לגוף המרכזי של הקרנית.  כאשר יש חוסר בתאי אנדותל, בצקת בקרנית מופיעה והראייה נפגמת.

גיל הנבדקים הממוצע בקבוצת האמנטדין ובקבוצת הביקורת היה 58.98 שנים.  משך הטיפול הממוצע באמנטדין היה 29.38 חודשים (טווח של חודש עד 96 חודשים).

מתוצאות המחקר עולה כי בנבדקי קבוצת האמנטדין בגילאי 50 עד 70 שנים נצפו צפיפות תאי אנדותל נמוכה יותר, הקסגונאליות נמוכה יותר ומקדם השתנות גבוה יותר.  הירידות בצפיפות תאי האנדותל ובהקסגונליות יוחסה לנזק ישיר של רעילות אמנטדין על תאי האנדותל, שהוביל לירידה במספר התאים והתפתחות ממצאים היסטופתולוגיים בלתי תקינים.  העלייה במקדם ההשתנות מראה על השתנות גבוהה יותר בגודל תאי הקרנית, ממצא המצביע על כך שתאים מסוימים גדלים על מנת למלא את המרווחים שנוצרו עקב תאים שאבדו.  שינויים אלו לא נראו בנבדקים צעירים יותר או מבוגרים יותר.

לדברי החוקרים, תגובות של הקרנית לאמנטדין בד”כ מופיעות זמן קצר לאחר התחלת שימוש בתרופה ונעלמות מספר שבועות לאחר הפסקת השימוש.  אולם, לעתים הפרעות בקרנית מופיעות רק לאחר שנים של טיפול, וקרניות אלו שסבלו נזק בשלב מאוחר, בד”כ אינן מחלימות גם לאחר הפסקת השימוש באמנטדין.

ממצאי המחקר מדגימים גם כי קבוצת החולים עם המינון המצטבר הגבוה ביותר של אמנטדין או משך הטיפול הארוך ביותר בתרופה סבלה מהירידות המשמעותיות ביותר בצפיפות תאי האנדותל.  לאף אחד מהנבדקים לא הופיעה בצקת בקרנית, וצפיפות תאי האנדותל לא ירדה מ- 500 700/ מ”מ2, דבר המצביע על כך שאובדן תאי אנדותל בקרנית כתגובה לאמנטדין אינו מתרחש במהירות.

החוקרים מסכמים כי בהנחה ומחקרים נוספים יאוששו את ממצאי מחקר זה, על נוירולוגים ורופאי עיניים מוטלת החובה להעריך את אנדותל הקרנית של המטופל בטרם התחלת טיפול באמנטדין, וכן להעריך את מצב הקרנית במרווחים סדירים באם הטיפול הינו לטווח הארוך.  בנוסף יש לבצע ניטור נוסף עבור חולים עם מצבים אחרים אשר עלולים להפחית צפיפות תאי אנדותל, כגון ניתוח קטרקט לאחרונה, גלאוקומה, אובאיטיס או דיסטרופיה מסוג Fuch’s היות ובצקת בקרנית עלולה להתפתח במהלך הטיפול.

Ophthalmology. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה