פסיכיאטריה

מעכבי COX-2 סלקטיביים גורמים לגירוי מופחת של מערכת העיכול בהשוואה לשילוב PPI ו NSAID (מתוך כנס ה- European League Against Rheumatism)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט                          

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- European League Against Rheumatism, עולה כי חולי דלקת פרקים ריאומטית ואוסטאוארתריטיס שטופלו באמצעות מעכבי COX-2 (cyclooxygenase-2) סלקטיביים עבור דלקת וכאב, היו מועדים משמעותית פחות לפתח הפרעות במערכת העיכול העליונה והתחתונה, בהשוואה לאלו שטופלו ב- Diclofenac, שהינו NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drug) לא סלקטיבי בשילוב עם PPI (proton pump inhibitor).

מחקר זה בשם CONDOR (Celecoxib vs Omeprazole and Diclofenac in Patients With Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis), פורסם במקביל גם בגיליון ה- 17 ביוני של ירחון ה- Lancet.

לדברי החוקרים, ממצאיהם הינם חשובים עבור כל מי שנזקק לטיפול אנטי-דלקתי לטווח הארוך, ועבור אלו שמצויים בסיכון מוגבר לפגיעה במערכת העיכול, אולם אינם סובלים מסיכון מוגבר לתחלואה קרדיו-וסקולארית.  הם מוסיפים כי ממצאים אלו מעודדים הערכה מחדש של הנחיות הטיפול בחולי דלקות פרקים.

המחקר הנוכחי, מסוג מחקר כפול סמיות בבחירה אקראית, נמשך 6 חודשים, וכלל חולי אוסטאוארתריטיס או דלקת פרקים ריאומטית המצויים בסיכון מוגבר לפגיעה במערכת העיכול.

כל הנבדקים היו בטווח הגילאים של 18 עד 60 שנים; לכולם היה סיפור של כיב במערכת העיכול בעבר; כל הנבדקים היו שליליים לחיידק Helicobacter pylori.

המחקר כלל 4,484 חולים שנבחרו אקראית לקבוצת הטיפול ב- celecoxib במינון של 200 מ”ג פעמיים ביום (2,238 נבדקים), או לקבוצת הטיפול ב- diclofenac בשחרור איטי במינון של 75 מ”ג פעמיים ביום בשילוב עם ה- PPI omeprazole במינון של 20 מ”ג ביום (2,246 נבדקים).

מטרתם העיקרית של החוקרים הייתה הערכת הרכב האירועים בעלי משמעות קלינית אשר אירעו לאורך מערכת העיכול וכללו דימום, חסימה, התנקבות, אנמיה בעלת משמעות קלינית ודימום חריף ממערכת העיכול ללא מקור ברור.  אנמיה בעלת משמעות קלינית הוגדרה כירידה בהמוגלובין של 20 ג’/ל’ או יותר או ירידה בהמטוקריט של לפחות 10%.

עדות לפגיעה כלשהי במערכת העיכול הופיעה ב- 20 נבדקים (0.9%) שטופלו ב- celecoxib, וב- 81 נבדקים (3.8%) שטופלו ב- diclofenac ו omeprazole (P < .0001).  הפסקה מוקדמת של הטיפול התרופתי עקב תופעות קיצוניות במערכת העיכול הופיעה ב- 114 נבדקים (6%) בקבוצת ה- celecoxib, וב- 167 נבדקים (8%) בקבוצת ה- diclofenac ו omeprazole (P = .0006).

במאמר מערכת נלווה נכתב כי החוקרים מאמינים כי הסיכון לדימום ממערכת העיכול התחתונה בעל חשיבות זהה לסיכון לדימום ממערכת העיכול העליונה.  עוד נטען במאמר זה כי המסקנה לסיכון המופחת במחקר זה התבססה בעיקר על ערכי המוגלובין ולא על דימום מתועד מדרכי העיכול התחתונות, ואי לכך המלצה על שינוי ההנחיות הטיפוליות בשלב זה עשויה להיות מעט מוקדמת.

המומחים מציינים כי מחקר זה הינו חדשני בכך שבדק את התפתחותה של אנמיה משמעותית קלינית לראשונה.  אנמיה זו אחראית, לדבריהם, למותם של קשישים עם דימום מדרכי העיכול התחתונות ללא ביטוי קליני נוסף.

המומחים מסכמים כי נטילת diclofenac יחד עם PPI עלולה להזיק לחולים הריאומטיים, בעוד ששימוש ב- celecoxib, נראה בטוח יותר ומספק הגנה טובה על מערכת העיכול, זאת לפי תיאור של 80% פחות פגיעות במערכת העיכול, כפי שהודגם במחקר.

מתוך כנס ה- EULAR (European League Against Rheumatism), שנערך ביוני 2010, ברומא, איטליה.

Lancet

Lancet, editorial

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    גורמי סיכון לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם מחלת קרוהן מילדות (J Formos Med Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Formosan Medical Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד ECCO-ESPGHAN (או European Crohn’s and Colitis Organization and European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) עשוי לסייע בחיזוי מוקדם של הסיכון ארוך הטווח לסיבוכים במערכת העיכול בחולים עם אבחנה של למחלת קרוהן מילדות. מטרת […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    אבלציה באמצעות גלי מיקרו מפחיתה כאב ומוגבלות בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד (Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבלציה באמצעות גלי מיקרו (או Microwave Ablation) מפחית היפרטרופיה סינוביאלית, את מספר התקפי דלקת מפרק יחיד וצורך בשאיבה תוך-מפרקית בחולים עם הישנות דלקת מפרק יחיד, עם שיפור משמעותי של מדדי כאב ומוגבלות תפקודית. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת ההשפעות ארוכות הטווח […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה