פסיכיאטריה

מעכבי PDE5 עשויים להועיל בבעיות בתפקוד המיני בגברים עם מחלת כליות כרונית (מתוך ה- Clinical Journal of the American Society of Nephrology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות סקירה שפורסמה בירחון Clinical Journal of the American Society of Nephrology, ב- 13 במאי, עולה כי מעכבי PDE5 (phosphodiesterase-5) עשויים לסייע לגברים חולי מחלת כליות כרונית הסובלים מבעיות בתפקוד המיני.

יחד עם זאת, מידע על בטיחות מעכבי PDE5 הינו מוגבל, ואף מחקר לא בדק את הבטיחות והיעילות של תרופות אלו בנשים עם מחלת כליות.

החוקרים מציינים כי המידע שהיה זמין להם מוגבל, וקשה לומר בוודאות כי מעכבי PDE5 אכן יעילים בטיפול בבעיות בתפקוד המיני במחלת כליות כרונית.

לדברי החוקרים, לחולי מחלת כליות כרונית משני המינים שיעור גבוה יותר של בעיות בתפקוד המיני בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, אולם אפשרויות טיפול יעיל לא נלמדו עד כה בצורה מספקת.

לאור זאת ביצעו החוקרים סקירה של מחקרים שונים שבוצעו בנושא, תוך הכללת 14 מחקרים שעירבו 328 נבדקים.

מתוצאות הסקירה עולה כי גברים עם מחלת כליות כרונית שטופלו במעכבי PDE5 הדגימו שיפור בניקוד הכללי של מדד IIEF-5 (5-item International Index of Erectile Function-5) בהשוואה לפלצבו, וכן במדדים ספציפיים של השאלון.

הנבדקים דיווחו גם על עליה בשביעות הרצון במדד ה- 15-item IIEF sexual assessment, כאשר טופלו בסילדנפיל (sildenafil) בהשוואה לפלצבו, יחד עם עלייה בפרמטרים נוספים.

החוקרים מסכמים כי עיקר ממצאיהם הדגימו שיפור במדד תפקוד מיני עפ”י דיווח עצמי, ובייחוד בהפרעות זקפה.  יחד עם זאת, גודל המדגם אינו מספק בכדי להבין את יתרונות התרופות ונזקיה במלואם, בעת טיפול בחולי מחלת כליות כרונית.

באשר לאפשרויות טיפול נוספות, חולים שטופלו בתוספי אבץ הדגימו עלייה בריכוז הטסטוסטרון בפלזמה (הפרש ממוצע מתוקנן 1.62 נ”ג/ד”ל), וירידה בדרגת האימפוטנציה (סיכון יחסי 0.13) בהשוואה לפלצבו.  הוספת אבץ לדיאליזה, לא שיפרה רמות טסטוסטרון (הפרש ממוצע מתוקנן 0.19 נ”ג/ד”ל).  לא הודגם שינוי כללי בליבידו בשימוש באבץ לעומת פלצבו (סיכון יחסי 0.11).  לאור מידע זה, הסיקו החוקרים כי אבץ אינו מהווה אפשרות מעשית לטיפול בחולים אלו.

מידע מועט בלבד היה קיים בנוגע לויטמין E, ברומוקריפטין (bromocriptine) וויטמין D בחולי מחלת כליות כרונית, ולא נמצא כלל מידע לגבי הזרקות לפין, הזרקות לשופכה, מכשירים מכניים או טיפול התנהגותי בחולי מחלת כליות כרונית.

החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים באוכלוסיה ספציפית זו על מנת לאפיין באופן מדויק את השפעות מעכבי PDE5.

Clin J Am Soc Nephrol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    כתבה חדשה שפורסמה ב- Pharmacy Times דנה בדחיית הטיפול ב- MDMA בהפרעת דחק פוסט-טראומטית על ידי ועדת ייעוץ עצמאית של ה-FDA והשלכותיה על המחקר וההערכה של תרופות פסיכדליות. יהונתן ניסן משתף את הכתבה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה